CL Timişoara a adoptat un Regulament pentru navigaţie pe Bega. Transportul cu...

CL Timişoara a adoptat un Regulament pentru navigaţie pe Bega. Transportul cu vaporaşele RATT rămâne ilegal

0
DISTRIBUIȚI

Şedinţă sub semnul discuţiilor în contradictoriu, la Primăria Timişoara, acolo unde aleşii locali au avut pe masă un proiect pe care cel puţin o parte din ei l-au considerat inutil: „Regulamentul de navigaţie pe Canalulul Bega şi semnalizarea canalului, lucrările topografice şi batimetrice”.

Practic, este vorba despre adoptarea unui regulament care va servi personalului care va conduce vaporaşele cumpărate din bugetul local al Timişoarei, dar care deocamdată nu pot circula din cauză că acestea se află în patrimoniul RATT, iar de administrarea canalului Bega se ocupă Direcţia Apelor Banat. Situaţia ar trebui să fie deblcoată de Ministerul Transporturilor, care să înfiinţeze o administraţie a căii navigabile.

Consilierul PSD Dan Idolu a comentat că nu i se pare normal ca aleşii locali din Timişoara să aprobe un astfel de regulament, întrucât această sarcină cade în viitoarea administraţie a căii navigabile.


Idolu a prezentat un punct de vedere oficial, exprimat în scris, de Compania Naţională de Administraţie a Canalelor Navigabile, care spune că vaporaşele NU pot circula pe Bega în regim de transport public în comun, în lipsa unei adminsitraţii a căii navigabile.

Directorul Regiei Autonome de Transport Timişoara, Ioan Goia, a spus „canalul Bega este domeniul public al statului român. Iniţiativa aparţine legislativului pentru înfiinţarea acestei administraţii, dacă guvernul prin lege înfiinţează această administraţie, fiind vorba de domeniul public al statului român. Noi niciodată nu ne-am dori şi nu dorim să administrăm canalul Bega suntem operator de transport naval cu atestare de la Autoritatea Navală Română”.

Primarul Nicolae Robu a declarat că „noi nu ne substituim şi niciunde nu scrie că vrem să luăm locul acestei entităţi (n.r – Administraţia căii navigabile). Scrie la articolul 2 că ea nu este înfiinţată şi că ea trebuie înfiinţată de guvern şi că noi am cerut înfiinţatea în repetate rânduri”.

Robu a propus o soluţie pentru deblocarea situaţiei, cerându-i viceprimarului Dan Diaconu să facă un amendament prin care să ceară constituirea unei echipe formate din cinci consilieri locali care să poarte discuţii cu Ministerul Transporturilor pentru înfiinţarea Administraţiei căii navigabile. Viceprimarul a renunţat la amendament, iar proiectul a fost aprobat cu 15 voturi, două împotrivă şi şapte abţineri, după mai bine de jumătate de oră de discuţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.