Cultura Timişoarei pe 2017, la foc automat

Cultura Timişoarei pe 2017, la foc automat

0
DISTRIBUIȚI

Ca-n fiecare an, momentul în care opinia publică ia act de „agenda culturală“ a oraşului Timişoara naşte o sumedenie de discuţii în rândul celor interesaţi. Şi e şi normal să fie aşa, din moment ce „cei lăsaţi pe afară“ se uită cu jind la sumele obţinute de competitorii lor. Iar cei care au primit o felie „mică“ de tort sunt nemulţumiţi de porţiile consistente oferite altora. Având în vedere că suma cheltuită pentru evenimentele culturale ale Timişoarei este de aproape trei milioane de euro, ar fi normal ca „împărţirea “ sumelor care revin fiecărei manifestări „calificate“ să fie una transparentă.

Desigur, întotdeauna vor exista nemulţumiţi. Şi avantajaţi. Parafrazând celebra vorbă a lui Aristotel care zice că „Învingătorii nu renunţă, iar cei care renunţă nu ajung învingători“, avem de-a face cu câteva manifestări „învingătoare“ care an de an se înfruptă cu bănuţi frumoşi din acest „tort“. La urma urmei, nu e nimic rău în asta, atâta timp cât condiţiile de „luptă“ sunt egale pentru toţi competitorii. Din această cauză, atunci când se hotăreşte aşa ceva, e nevoie de o consultare amplă. La care să participe nu doar aleşii locali care îşi dau cu presupusul despre ce e mai bine pentru urbea noastră, ci şi cei implicaţi într-un fel sau altul în evenimentele culturale ale acestui oraş.


Cu „cunoscători“ care să-şi expună punctele de vedere cu argumente valabile. Şi totuşi, actul care a împărţit tortul cultural al Timişoarei pe 2017 a fost pus pe ordinea de zi suplimentară a plenului local. La foc automat, carevasăzică.

Desigur că lista cu „feliile“ împărţite cu mai multă sau mai puţină dărnicie, cuprinde şi o serie de anomalii. Şi când folosesc acest cuvânt nu mă refer la frustrările unora care n-au „păpat“ decât bani puţini (sau deloc), ci la oamenii cu capul pe umeri, care ar trebui să judece la rece fondurile împărţite. Pentru a exista o „regulă“ , toate manifestările care beneficează de fonduri de la autorităţile locale ar trebui să demonstreze motivul pentru care ar merita să primească bani. Dincolo de cuvinte frumoase şi expresii „trendy“ manifestările astea ar trebui să demonstreze negru pe alb succesul evenimentului respectiv. Fără pile şi fără culori politice. Cu argumente solide şi valabile pentru toţi.

Desigur, „dosarele“ evenimentelor care intră în „malaxorul“ acordării de fonduri publice prevăd asemenea detalii. Doar că , în cele mai multe cazuri, detaliile astea-s pur şi simplu „science-fiction“ a la Isaac Asimov. Cu detalii neimportane şi necerificate de cei competenţi, pline de limbaj de lemn şi birocraţie de prost gust. Lucruri cu care dealtfel suntem obişnuiţi în viaţa noastră cotidiană.

Nu mai e un secret pentru nimeni că această împărţire a fondurilor nu e defel o noutate. Pentru cei care sperau ca odată cu câştigarea titlului de capitală culturală europeană, lucrurile acestea se vor schimba, am veşti proaste: răspunsul e nu. Până când oamenii care au pâinea şi cuţitul în această privinţă nu vor înţelege că lucrurile acestea trebuiesc făcute în baza unor consultări reale cu cei implicaţi (şi nu consultările alea de faţadă în care autorităţile se prefac că poartă un dialog), „tortul“ cultural se împarte după aceleaşi reguli. Netransparente, ca să fim eleganţi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.