Dan Finţescu pune punctul pe I în industria muzicală românească, la Timişoara

Dan Finţescu pune punctul pe I în industria muzicală românească, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI
Dan Fintescu pune punctul pe i in industria muzicala romaneasca

Timişoara va fi gazda unui workshop despre industria muzicală a anului 2017, evenimentul realizat de Dan Finţescu urmând să se desfăşoare în 26 şi 27 aprilie la Berăria 700.

„Punctul pe “i”-ul din industria muzicală nu e acolo unde te aștepți să fie. Trăim vremuri ale marilor schimbări în domeniul ăsta și e cazul să ne deșteptăm rapid. Să ieșim din schemele clasice. Prea ne înghesuim toți în aceeași direcție, pe aceeași potecă îngustă, pentru ca apoi să ne mirăm că nu ne iese treaba niciunuia dintre noi. La PiM (Punctul pe industria muzicală) vă povestesc despre cum e industria acum și, mai ales, despre cât de necesar este să construim artiști sinceri, coerenți și bine pregătiți pentru o carieră adevărată în industria muzicală. Nu vin să neg trecutul, vin să înțelegem prezentul și să pregătim viitorul“, spune realizatorul acestui workshop. Printre temele discutate se vor număra „Ce-s drepturile de autor și cu ce se mănâncă ele“, „Cum ajunge o piesă la radio“, „Cât și cum te poate ajuta Internetul azi?“ şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu invitatul George Hora. Am fost curioşi să aflăm care a fost motivul pentru care acest workshop are loc la Timişoara şi cui i se adresează acest eveniment, iar Dan Finţescu ne-a lămurit în privinţa acestor chestiuni.

Ştiind că Bucureşti-ul este „ora zero” a industriei muzicale din România, de ce ai ales ca aceste workshop-uri să se desfăşoare în alte oraşe din ţară?

– Tocmai din motivul ăsta. Nu există industrie mai centralizată decât asta muzicală. Ceea ce e un mare minus. E ca și cum diviza A a unui campionat de fotbal ar avea toate echipele dintr-un singur oraș. E important să aibă toată lumea șanse egale de a reuși. Și e important ca independenții din industria asta să capete informație, încredere în ei înșiși și consiliere pentru proiectele la care lucrează sau visează.

Care a fost feedback-ul workshop-ului Punctul pe industria muzicală susţinut la Cluj?

– Unul din participanții la workshop-ul meu tocmai a fost acceptat ca intern la o agenție destul de importantă din București.


Iar ideea i-a venit văzând chestiile postate pe grupul nostru de Facebook, cel unde au acces toți participanții la PiM – Punctul pe industria muzicală. L-am ajutat un pic cu primul mail și uite, s-a întâmplat. Sunt foarte mândru de el și fericit că lucrurile s-au legat așa.

– Ce părere ai de scena muzicala din Timişoara?

– Una foarte bună. Nu există epocă din istoria muzicii moderne în care Timișoara să nu fi avut nume importante „pe circuit”. În plus mentalitatea occidentală pe care timișorenii au avut-o mereu i-a făcut să înțeleagă și să dorească să cunoască foarte bine fenomenul industriei muzicale.

– Cui se adreseaza acest workshop în Timişoara?

– PiM – Punctul pe industria muzicală se adresează oricui simte că domeniul ăsta se schimbă, iar noi avem mare nevoie să ne adaptăm. Formele în care este închistată muzica românească acum nu mai sunt valabile. Dar există prea mulți care au de câștigat dacă lucrurile nu se schimbă. Eu am venit să zic lucrurilor pe nume. Am venit să le explic tuturor cât de simplu e să îți construiești o carieră în industria muzicală dacă ai răbdare și dorință de a afla mereu lucruri noi.

– Crezi că „industria muzicală” românească merge pe drumul cel bun?

– Un alt punct de vedere din care industria noastră muzicală e unicat este reprezentat de hateri. Nu cred să existe domeniu în care să existe mai mulți. Poate fotbalul, da’ ăsta e new entry. Ai noștri-s mai consecvenți decât ai lor. Cu toate astea, eu cred și simt că industria începe să se urnească într-o direcție bună. Se întâmplă lucruri bune atât din punctul de vedere al actului artistic care se întâmplă pe unele scene, cât și din cel al oamenilor care se ocupă de artiști. Avem profesioniști din ce în ce mai buni. Sigur că mai e mult până departe. Dar măcar a mai dispărut din izul ăla de șușă care a învăluit domeniul ăsta până de curând. Iar direcția pe care industria muzicală o ia la nivel global încurajează artiștii independenți. Cu alte cuvinte, pentru prima oară de foarte mulți ani încoace, oricine vrea cu adevărat să reușească, are talent și muncește mult… nu mai are nicio scuză.

Mai multe informaţii desapre workshop-ul PiM – Punctul pe industria muzicală se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.