Dezbatere cu SCÂNTEI pe problema transportului public pe canalul Bega, între consilierii...

Dezbatere cu SCÂNTEI pe problema transportului public pe canalul Bega, între consilierii locali Dan Idolu şi Simion Moşiu: „Am fost naivi, păcăliţi” VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Problemele actuale ale Timişoarei au fost în prim-plan în ediţia de aseară a emisiunii PRESSALERT LIVE, în care invitaţi au fost consilierii locali Dan Idolu (PSD) şi Simion Moşiu (PNL). După ce în prima parte a emisiunii a fost dezbătută utilitatea blocurilor-turn pe care administraţia Robu vrea să le construiască pentru RATT, ultima parte a emisiunii a fost rezervată deja celebrei probleme cu navigabilitatea canalului Bega şi a vaporetto-urilor.

Din cauza managerului de proiect al Proiectului european de reabilitarea infrastructurii publice a malului canalului Bega, asigurat de Primăria Timişoara, şi a cărui ordonator principal de credite este domnul Nicolae Robu, simplu şi clar, de asta nu este finalizată problema. Toţi consilierii au considerat iniţial că acest proiect trebuie promovat. Am votat şi în 2015 chiar majorarea valorii de achiziţii a vaporetto, am avut toată bunacredinţa. Am vrut ca acest proiect să ajungă la finalitate, ca oamenii să beneficieze de acest mijloc de transport. Am fost naivi, păcăliţi, iar acum am tras un ultim semnal de alarmă pentru a se lua măsuri urgente de înfiinţare a regiei administraţiei canalului Bega. Ieri s-a votat un regulament propus de RATT, propus de domnul Goia de la RATT, redactat de o asociaţie care nu ni s-a prezentat. Acest regulament trebuia redactat, propus, de administraţia canalului Bega şi aprobată de autoritatea centrală prin Ministerul Transporturilor.


A propus spre votare cineva cine nu are competenţă şi a aprobat cineva tot fără competenţă”, a opinat Dan Idolu la PRESSALERT LIVE.

În replică, liberalul Simion Moşiu a pasat problema în sânul guvernului. Canalul Bega ca fiind navigabil ultima dată a fost recunoscut de către Guvernul României prin 2008, deci recent. Sunt patru canale navigabile. RATT-ul nostru atât de blamat este un operator autorizat de a face navigaţia pe canalul Bega. Această administraţie a căii navigabile, care nu există, ea trebuie creată. Administraţia Primăriei Timişoara a făcut până acum două memorii, a trimis oameni la guvernul Grindeanu, la cel mai înalt nivel. Adică s-a cerut rezolvarea acestei probleme stringente. Sunt trei variante date spre Guvernul României. O societatea comerciala care poate fi formată din Primăria Timişoara, Apele Române, Consiliul Local Timişoara, Ecloza Sânmihai, care, spre norocul nostru, sper, are finanţare şi e un punct de mare importanţă pentru navigarea pe Bega. A doua e că poate fi făcută de guvern, iar a treia e că există o administraţie a căii navigabile Canal Dunăre – Marea Neagră care ar putea adăuga şi Bega, şi a fi foarte simplă”, a specificat Simion Moşiu în studioul HDV.

Ca răspuns la cele spuse de colegul său din Consiliul Local Timişoara, Dan Idolu a menţionat că în cazul Timişoarei există Societatea de Drumuri Municipale, care se ocupă de întreţinerea şi administrarea drumurilor. La navigaţie sunt operatori de transport cum sunt autovehiculele pe rutier, dar noi vorbim de administraţia canalului care e egal cu administratorul drumului. Sunt lucruri pe care le ştiam cu toţii, că RATT e autorizat, că sau achiziţionat foarte scump vaporetto, dar noi vorbeam ieri, şi insist să pun această întrebare: de ce a fost nevoie ca Primăria Timişoara, ilegal, fără a avea dreptul, să propună aprobarea unui regulament de navigaţie, de ce a emis acest proiect de hotărâre şi de ce aţi votat ceva ce nu aţi fost în măsură. Se vede că un om este obligat să apere un abuz şi o nerozie a administraţiei locale, acceptat tot printr-un abuz, votul consilierilor locali”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.