Elisabeta Lipă, încântată de perspectivele viitoarei piste de canotaj de la Surduc....

Elisabeta Lipă, încântată de perspectivele viitoarei piste de canotaj de la Surduc. Ce competiții internaționale ar putea fi aduse în județul Timiș FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Elisabeta Lipă

Aflată la Timișoara cu ocazia Campionatelor Naționale de Fond la canotaj, Elisabeta Lipă a vorbit la CJ Timiș despre beneficiile viitoarei piste de la Surduc. Președintele federației de specialitate a spus că odată cu finalizarea acestei investiții sportivii lotului național vor veni să se pregătească în Banat. Deocamdată există însă și multe necunoscute. Precum data demarării efective a construcției, care ar trebui realizată în termen de doi ani.

Ideea unei piste de calibru pe lacul Surduc a apărut în urmă cu trei ani. ”Am fost sprijiniți, dumneaei a ales locația, a fost acolo și a spus că e okay. Suntem convinși că va fi omologată internațional pentru orice competiție de anvergură. CJ Timiș a acordat două milioane de euro pentru această pistă. Avem 24 de luni să finalizăm”, a spus Traian Stancu, vicepreședintele CJT.

”Acum trei ani de zile am început discuțiile, unde să o facem. În 2008 nu am participat la Beijing… De această pistă vor beneficia și cei de la kaiac-canoe, pescuit sportiv. Sunt foarte bucuroasă că visul meu și al multor canotori capătă o realitate. Nu vorbim doar de vom face și să vedem… Cu siguranță pe această pistă se vor antrena copiii din zonă, care acum se antrenează pe Bega. Această pistă va deservi și FR Canotaj pentru competiții internaționale. Mă refer la Campionatul European de juniori, la Mondialele de juniori, Mondialul de tineret. Ne-am dezvoltat aducând competiții pentru copii. Sunt ferm convinsă că acea zonă se va dezvolta. Vor fi și hangare, toată logistica necesară pentru antrenament. Dezvoltarea hotelurilor va rămâne la latitudinea proprietarilor din zonă. Sunt școli în zonă, goale acum, dar care cu siguranță vor folosi federațiilor”, a declarat Elisabeta Lipă, aleasă recent pentru încă un mandat în fruntea FR Canotaj. Ținând cont de infrastructura săracă pentru aces sport, chiar dacă e unul dintre puținele care mai aduce medalii olimpice, Elisabeta Lipă a conchis că loturile naționale vor veni cu siguranță în 2019 să se pregătească în Timiș. Rămâne însă ca problema cazărilor să se rezolve de la sine, prin inițiative private, deoarece în investiție nu e prevăzut construirea unui hotel sau locuri de cazare speciale pentru sportivi.

Călin Dobra, președintele CJ Timiș, consideră că acesta e singurul proiect identificat pentru dezoltarea zonei Surduc.


”Vorbim și de sportul pentru toți, nu doar de performanță. Discutăm de evenimente pe care le putem organiza în continuare în zona lacului Surduc”, a explicat Dobra.

”24 de luni e termenul maxim de realizare a proiectului iar cine va câștiga licitația va putea să realizeze într-un termen mai scurt”, a adăugat Călin Dobra. Traian Stancu e optimist și spune că din vara viitoare vor începe antrenamentele, chiar dacă nu va fi totul pus la punct, mai mult, chiar ”din acest an vrem să facem un concurs pe lac pentru a marca momentul începerii…”.

CJ Timiș încearcă să obțină finanțarea pentru proiect prin  europeană în Programul de colaborare transfrontalieră România-Serbia, în parteneriat cu Zrenjanin. ”Sper să obținem finanțare pe fonduri european, dar oricum cei 9 milioane lei sunt prevăzuți din bugetul CJT”, a mai spus Dobra. Legate de demararea licitației pentru proiect acesta a concluzionat că ”e greu să spun. Va fi făcută după proceduri, publicată prin SEAP, după ce va fi realizată documentația. E o procedură mai îndelungată, dar o vom face în regim urgent”. Traian Stancu a pus la dispoziție și documente privind pista, care ar urma să aibă nouă culoare și să fie la cele mai înalte standarde internaționale (foto, jos).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.