EXCEPȚIONAL Un proiect unic pentru salvarea clădirilor istorice ale Timișoarei

EXCEPȚIONAL Un proiect unic pentru salvarea clădirilor istorice ale Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara se laudă necontenit cu un număr impresionant de clădiri care sunt monumente istorice sau fac parte din rezervații arhitecturale ale orașului, dar, la ora actuală, cea mai mare parte a acestora arată de-a dreptul sumbru, starea lor fiind extrem de proastă, sau chiar deplorabilă.

Titlul de capitală culturală europeană  adjudecat pentru anul 2021 presupune și un nou aspect al clădirilor istorice, dar cum orașul nu dispune de fonduri suficiente pentru restaurarea acestor clădiri, asociația “Expose Architecture”, înființată la Arad, care activează însă în mai multe orașe, cu precădere la Timișoara, a lansat ieri, în premieră absolută, un proiect care ar putea contribui la restaurarea unor clădiri istorice și la redefinirea imaginii urbanistice a orașului. În acest demers, asociația, al cărei președinte este arh. Raluca Pescar, are drept parteneri Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara reprezentat de consulul onorific dr. Niccolo Maso, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, biroul teritorial al Registrului Urbaniștilor din România, Camera de Industrie  și Comerț a Italiei, prof. arh. Daniela Esposito, reprezentant al facultății de arhitectură din cadrul universității Sapienza din Roma și prof.


arh. Tancredi Caruchio de la aceeași universitate, un reprezentant de vârf în restaurarea europeană, care vizitează Timișoara de zece ani și este membru al asociației “Expose Architecture”. Școala de restaurare de la Roma este recunoscută pentru bogata sa experiență în domeniu și pentru lucrările de excepțională calitate executate, care contribuie la promovarea pe termen lung a patrimoniului care definește un oraș.

Scopul acestui proiect este identificarea a 20-30 de clădiri din zonele istorice ale orașului care urmează să facă parte dintr-un circuit turistic și promovarea acestora pentru a atrage investitori dispuși să finanțeze restaurarea lor. O primă etapă a proiectului constă în prezentarea acestui demers, și va fi urmată de realizarea unui catalog al clădirilor pe o platformă online, de unde potențialii investitori vor putea să aleagă o clădire pe care doresc să o restaureze, în baza unor parteneriate care presupun investirea unor fonduri private în clădiri care sunt proprietate privată sau a unor parteneriate  public-private, cu concursul și sprijinul administrației locale.

Pentru promovarea proiectului, fost vernisată expoziția “Timisoara Premium Exposed City”, realizată în cea mai mare parte cu materiale aparținând arh. Tancredi Caruchio, care include însă și imagini legate de restaurarea a două imobile din Timișoara, ca exemplu de bune practici de restaurare a unor clădiri istorice. Expoziția, o sinteză între partea practică și cea conceptuală a școlii Sapienza, prezintă imagini ale unor șantiere din timpul lucrărilor de restaurare, exemple de metodologii și prezentarea clădirilor în urma intervențiilor de restaurare. Expoziția dorește să promoveze o astfel de strategie la nivel de oraș, pentru ca acest concept cu privire la patrimoniu să fie înțeles de cât mai mulți membri ai comunității, care, prin spirit civic, pot reface, fie și parțial, imaginea de odinioară a orașului istoric.

Expoziția va putea fi vizitată la galeria Pygmalion de la Casa Artelor, de pe strada A Pacha, până în data de 10 mai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.