Guvernul a alocat milioane de lei pentru realizarea unei bănci de țesuturi...

Guvernul a alocat milioane de lei pentru realizarea unei bănci de țesuturi umane la Timișoara. Cât de utilă va fi

1
DISTRIBUIȚI

Guvernul României a aprobat, astăzi, printr-o hotărâre, peste 30 de milioane de lei, pentru anii 2017 – 2018, bani care vor fi folosiți pentru realizarea a patru bănci de sânge, țesuturi și celule umane. Acestea vor fi construite în Timișoara, București, Iași și Târgu Mureș și vor fi extrem de utile pentru pacienții care au nevoie de un transplant de organe sau de țesuturi.

“Proiectul urmărește creșterea numărului de intervenții pentru transplantul de organe, țesuturi (în special piele pentru arsuri) și celule, destinat pacienților aflați pe listele de așteptare, precum și scăderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice”, transmite Guvernul României, prin intermediul unui comunicat de presă.

Fondurile sunt necesare lucrărilor de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achizițiilor pentru cele patru bănci de țesuturi şi celule umane.


Acestea vor asigura tratament de urgență pentru pacienții care necesită transplant de țesuturi, evitându-se astfel importul și amânarea aplicării tratamentului.

Vă reamintim că cele patru bănci regionale ar fi trebuit realizate încă din anul 2006, când Ministerul Sănătății a primit 3,5 milioane de euro de la Comisia Europeană în acest sens, în cadrul unui proiect PHARE. Însă, banii au fost pierduţi în anul 2008 pentru că nu s-au organizat licitaţiile, iar statul român obligat să finanţeze din fonduri proprii crearea băncilor de țesuturi și celule umane.

“În lipsa continuării proiectului și a unui control eficace în domeniile menționate, relația inter-europeană cu celelalte rețele de Bănci de țesuturi și celule devine imposibilă, contrar Directivelor Europene. Termenul de transpunere a directivei 23/2004/EC privind standardele de calitate pentru activitatea de transplant de țesuturi și celule a fost 31 august 2008”, mai comunică Guvernul României.

Banca de sânge, țesuturi și celule umane ar urma să fie realizată lângă Clinica de Ortopedie a Spitalului Județean Timișoara.

1 COMENTARIU

  1. Nu pot sa cred ca guvernul nostru a aprobat asa ceva? Doar nu vrem sa ne dezvoltam si sa aratam ca avem si noi putin creier? Placut impresionat, sper ca aceasta finantare sa fie un succes si ca banii dati sa fie urmariti cu deamanuntul, ca nu cumva cativa doctori din timisoara sa se trezeasca peste noapte cu ceva mai multi bani in conturi. Ar fi frumos daca banii si-ar atinge scopul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.