Medicii de familie, REVOLTAȚI de „nepăsarea vădită a guvernanților”. De ce spun...

Medicii de familie, REVOLTAȚI de „nepăsarea vădită a guvernanților”. De ce spun că aleșii ignoră un sfert din personalul medical

0
DISTRIBUIȚI

manusi chirurgicale

La începutul acestei luni, aproape 2.000 de medici de familie din întreaga țară s-au întâlnit, timp de patru zile, la Conferința Națională de Medicina Familiei, organizată la București sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei.

Pe lângă dezbaterile de ordin profesional care au avut loc, la ședința Senatului SNMF, peste 70 de reprezentanți ai asociațiilor județene de medicina familiei din întreaga țară au venit cu un mesaj extrem de tensionat, medicii de familie fiind extrem de nemulțumiți de „nepăsarea vădită a guvernanților și disprețul cu care este tratat întregul segment al medicinii primare, ajuns la un nivel inacceptabil”. Ei consideră că populația este dezinformată cu privire la creșterea veniturilor din medicină, căci atenția guvernului se îndreaptă exclusiv spre medicii din sistemul bugetar iar această situație nu poate fi tolerată.

„În spitale lucrează aproximativ 13.000 de medici din aproximativ 45.000, câți mai are această țară. În România mai lucrează însă și 11.800 de medici de familie, câteva mii de medici în ambulatoriul de specialitate, plus asistenții medicali din cabinetele tuturor”, spun reprezentanții medicilor de familie, care consideră că deși în ultimii ani s-au luat unele măsuri pentru stimularea asistenței medicale primare și ambulatorii, progresele înregistrate sunt nesemnificative. Ei susțin că „demersurile repetate la toate nivelurile decizionale au fost ignorate, ca și cum 25% din medicii și asistentele din România nu fac parte din sistemul public de sănătate, nu oferă tot servicii de interes public iar așa-zisa creștere cu 8% a finanțării în asistența medicală primară nu acoperă nici măcar plățile utilităților, nicidecum o suplimentare a veniturilor personalului medical”, situație care favorizează emigrarea și lasă mediul rural și zonele izolate fără asistență medicală primară.

Potrivit rapoartelor CNAS, cabinetele de medicina familiei și centrele de permanență rezolvă aproximativ 80% din nevoile medicale uzuale ale populației dar veniturile cabinetelor provin în procent covârșitor din contractele impuse de CNAS iar măsurile restrictive, impunerile birocratice și administrative absurde împiedică dezvoltarea acestora.

„Se întreține confuzia voită între venitul cabinetului și venitul medicului, în timp ce de peste 20 de ani se cunosc prea bine eforturile financiare necesare întreținerii cabinetelor: salariile angajaților, contracte, abonamente etc, cu toate că, în realitate, medicina de familie este singura specialitate care asigură accesibilitatea serviciilor medicale pentru întreaga populație a țării”, susțin reprezentanții medicilor de familie.


Ei adaugă că deși strategia de sănătate 2014-2020 asumată de guvernanți se referă la dezvoltarea serviciilor medicale din asistența primară, nimic din ceea ce este asumat nu se întâmplă în realitate: „Asistența primară nu este încurajată, nu există facilități, iar procentul alocat acesteia din totalul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate rămâne ridicol sub 6%”. Impunerile birocratice și administrative, precum și disfuncționalitatea sistemelor informatice ale CNAS care îngreunează peste măsură activitatea medicilor de familie, a făcut ca starea de revoltă a acestora să atingă cote alarmante.

Medicii reuniți la București au stabilit un plan de acțiuni care să ducă la redresarea actualei situații, pentru a nu se ajunge în situația de a fi denunțate contractele cu casele de asigurări și solicită atenția liderilor politici, întrebând, retoric, dacă medicii și asistentele din cabinetele de medicină de familie sunt sau nu personal medical al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.