OPORTUNITATE 200.000 de lei de la stat, nerambursabili, pentru a deschide o...

OPORTUNITATE 200.000 de lei de la stat, nerambursabili, pentru a deschide o afacere. Vezi cum se simplifică programul „Start-Up Nation”

1
DISTRIBUIȚI

Programul prin care românii primesc până la 200.000 de lei de la stat pentru a înființa o firmă nouă, program care începe la 1 mai, se simplifică, au anunțat reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri, la Timișoara.

Românii care doresc să-și deschidă propria afacere, dar nu au banii necesari, primesc un sprijin important de la stat. Astfel, de la 1 mai se lansează Programul „România Start-Up Nation”. Până la 200.000 de lei pot primi cei interesați, dacă-și înființează o afacere nouă.

Inițial, cei care doreau să aplice în cadrul acestui program erau nevoiți să îndeplinească trei condiții: să înființeze firma după data de 30 ianuarie 2017, să creeze cel puțin două locuri de muncă și să le mențină pe o perioadă de trei ani. Ulterior, aceste criterii de eligibilitate au fost mult simplificate, după ce reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri s-au întâlnit cu români din întreaga țară interesați să aplice în program.

Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, și Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, au prezentat, în această săptămână, Programul „România Start Up-Nation” și la Timișoara și au răspuns întrebărilor curioșilor.

„Este foarte important să reușim să atragem cât mai mulți tineri, și nu numai, către zona de antreprenoriat. Țara noastră se confruntă cu o problemă, suntem undeva printre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce înseamnă tineri antreprenori în societate. Iar orice economie viabilă este susținută de IMM-uri, aceste societăți mici și mijlocii. În ultimii ani, din păcate, în România se închid mai multe firme decât cele care se deschid. Programul Start-Up Nation este unul dintre pilonii pentru susținerea mediului de afaceri. Este unul dintre programele care au avut una dintre cele mai mari dezbateri publice din ultimii ani de zile. Am fost în peste 20 de județe până în acest moment și ne-am întâlnit cu mii de persoane, pentru a le explica tuturor că au o șansă de a accesa programul”, a explicat Harry Ilan Laufer, la Timișoara.

Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri a afirmat că în urma propunerilor făcute de românii cu care s-a întâlnit, condițiile de eligibilitate au fost mult simplificate, tocmai cu scopul ca tot mai multe persoane să poată aplica.

Firmele IT primesc cele mai multe puncte în program

„În urma dezbaterilor publice pe care le-am avut, programul a suferit anumite modificări față de forma inițială în care a fost propus prin ordonanță de urgență.


Condițiile finale în cadrul programului sunt mult îmbunătățite față de prima formă și ne bucurăm că putem oferi o șansă tuturor care doresc să se îndrepte spre zona de antreprenoriat, inclusiv celor care nu dispun de un capital propriu. Inițial, trebuia să creați două locuri de muncă pentru a accesa un grant de maxim 200.000 de lei. În acest moment, am redus acest criteriu la un singur loc de muncă. Ca să deveniți eligibili în acest program, trebuie să faceți trei lucruri foarte simple: să vă deschideți o societate comercială după data de 30 ianuarie 2017, trebuie să creați minim un loc de muncă, asta înseamnă o normă întreagă, dar care poate să fie format și din două norme parțiale, și să mențineți acest loc de muncă pentru o perioadă de doi ani de zile. Inițial, erau două locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de zile”, a detaliat Harry Ilan Laufer.

Bugetul alocat pentru Programul „România Start-Up Nation” este de aproximativ 400 de milioane de dolari, iar Guvernul își propune să finanțeze 10.000 de firme noi doar în acest an. Cei interesați pot să se înscrie în program începând cu data de 1 mai, iar aplicanții primesc un răspuns în cel mult 15 zile lucrătoare de la depunerea cererilor de finanțare.

„Dacă ne referim la cheltuieli eligibile, tot ce aveți nevoie pentru a da drumul business-ului este eligibil în program, inclusiv chiria pentru spațiul de lucru și cursuri de antreprenoriat și perfecționare profesională. Am acceptat să decontăm și salariile pentru perioada de implementare. Decontarea se va face pe principiul cererii de plată. Fiecare proiect trebuie să aibă cel puțin 50 de puncte pentru a fi eligibil. Primesc cele mai multe puncte, 40, firmele nou înființate în domeniul Producție și programare IT, 35 de puncte industriile creative, 25 de puncte serviciile, iar alte activități – 20 de puncte”, a mai precizat secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.