Spitalul de Copii din Timișoara, dotat cu un ecograf necesar diagnosticării precoce...

Spitalul de Copii din Timișoara, dotat cu un ecograf necesar diagnosticării precoce a cancerelor. Cum a ratat un RMN de 1,5 milioane de euro

0
DISTRIBUIȚI

Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara a primit, recent, un ecograf portabil necesar diagnosticării precoce în oncologia pediatrică. Echipamentul medical de ultimă generație a fost achiziționat în cadrul unui proiect cu finanțare norvegiană, în valoare de 5,6 milioane de euro, desfășurat în patru spitale din țară.

Este vorba de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Institutul Oncologic din București, Spitalul pentru Copii din Iași și Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara. Primele trei au primit câte un RMN,în valoare de 1,5 milioane euro, iar la Timișoara a ajuns un ecograf.

„Proiectul cu finanțare printr-un grant norvegian și-a propus îmbunătățirea sănătății publice prin reducerea inegalității în domeniul sanitar. S-a derulat în patru centre de profil, în unități medicale din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Am dorit crearea unor centre dotate pentru diagnosticul precoce al pacienților din domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice astfel încât să putem stabili un tratament oncologic multidisciplinar. În plus, proiectul urmărește evoluția pacienților pe perioada tratamentului și post tratament.


S-a achiziționat aparatură medicală, 3 RMN-uri, dotate cu sistem de monitorizare la distanță și aparate de anestezie pentru București, Cluj-Napoca și Iași, un ecograf la Timișoara, și au fost instruiți 289 de specialiști, medici, asistente și infirmiere”, a spus Cătălin Vlad, coordonatorul proiectului, într-o conferința de presă organizată la Cluj-Napoca, scrie Agerpres.

Proiectul s-a derulat în perioada 2015 – 2017, iar pentru Spitalul de Copii din Timișoara au fost alocați aproape 700.000 de euro. Proiectul și-a propus să crească rata de diagnostic în stadii precoce, curabile a cazurilor de hematologie și oncologie pediatrică, precum și rata de vindecări, folosind infrastructură modernă ce va fi achiziționată.

Medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii din Timișoara, atrăgea atenția, în urmă cu un an, că unitatea medical nu va primi un RMN în cadrul proiectului cu finanțare norvegiană, la fel ca celelalte spitale incluse în program, pentru că nu are unde să-l pună.

„Timișoara nu primește un RMN pentru că nu avem încă un spațiu, pentru că suntem blocați în această clădire nouă care încă nu e finalizată și condiția era ca aparatul să fie utilizabil la final de proiect. Altundeva nu aveam unde să îl punem, și așa suntem într-o criză de spațiu”, preciza Mihai Gafencu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.