TIMIȘOARA UITATĂ Eugenia Dumitrașcu, unul dintre maeștrii orașului în secolul XX. Vezi...

TIMIȘOARA UITATĂ Eugenia Dumitrașcu, unul dintre maeștrii orașului în secolul XX. Vezi unde au ajuns lucrările sale

0
DISTRIBUIȚI

Cunoscutul și apreciatul pictor Eugenia Dumitrașcu s-a născut în comuna Traian din județul Bacău, în 1931, și a urmat studiile universitre la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj.

În 1956, când a absolvit facultatea, a venit asistent la facultatea de desen din Timișoara, împreună cu alți tineri absolvenți ai institutului, și s-a stabilit definitiv în orașul bănățean.

Peste 30 de expoziții în țară și străinătate

În același an a debutat cu lucrări de grafică și pictură și a participat la saloanele oficiale din București și Timișoara, cât și la expoziții colective din mai multe orașe ale țării. A fost prezentă cu lucrări la expoziția „26 de artiști plastici timișoreni” din Novi Sad și Belgrad, în expoziții jubiliare, iar din 1963, timp de aproape patru decenii, a avut o serie de expoziții personale în orașele bănățene Anina, Timișoara și Reșița, în orașul natal Bacău, dar și la Arad, București și multe alte orașe, numărul acestora ridicându-se la peste 30.

A întreprins călătorii de studii în URSS, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria și Polonia, a participat, de asemenea, la expoziții de artă românească organizate în Italia, la Roma și Milano sau la expoziții internaționale în mai multe orașe italiene. Lucrări semnate de Eugenia Dumitrașcu se află în muzeele din Bacău, București, Suceava, Timișoara, precum și în colecții particulare din România, Italia, Japonia, Statele Unite ale Americii sau Germania.

Eugenia Dumitrașcu este autorul unor lucrări monumentale decorative care se află la Timișoara și la Jebel și a realizat, de asemenea, mai multe ilustrații și coperte de carte, precum un volum al lui Rainer Maria Rilke, în care desenele sunt într-o perfectă armonie cu textele poetului și povestitorului austriac, imaginea venind să completeze cuvântul.

Un artist complex și un pedagog remarcabil

Lucrările semnate de Eugenia Dumitrașcu se caracterizează printr-o mare diversitate de teme și moduri de tratare a acestora, care dezvăluie un artist complex, de o mare sensibilitate și bogăție interioară și cu o mare putere de analiză psihologică, așa cum denotă tablourile cu vechi peisaje bucovinene, care dezvăluie nostalgia locurilor natale, sau portretele pe care le-a realizat.


Tușele de culoare, prin excelență calde, îmbinate cu cele reci, crează o senzație aproape stranie, fiind unul dintre mijloacele preferate de exprimare artistică.

Nu în ultimul rând, remarcabilă a fost activitatea pedagogică a Eugeniei Dumitrașcu în cadrul facultății de desen timișorene, care, împreună cu opera sa, o situează printre artiștii cei mai reprezentativi ai picturii secolului trecut.

Unul din maeștrii Timișoarei

Eugenia Dumitrașcu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, s-a stins din viață în anul 2003, la puțin timp după împlinirea a 72 de ani, pe aceleași meleaguri băcăuane unde a văzut lumina zilei. Trei ani mai târziu, Editura Fundației Interart TRIADE din Timișoara a editat un volum în memoria Eugeniei Dumitrașcu, realizat de Constantin Prut și îngrijit de Sorina Ianovici-Jecza.

Cei care îi cunosc opera o consideră pe Delia Dumitrașcu o mare artistă, unul din maeștrii Timișoarei, care și-a creat opera cu pasiune, dar și cu inteligență și metodă, cu exuberanță dar și cu multă rigoare.

Surse foto: altmarius.ning.com, waqwaq.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.