TIMIȘOARA UITATĂ Toma Dordea, cercetătorul de geniu care a creat o nouă...

TIMIȘOARA UITATĂ Toma Dordea, cercetătorul de geniu care a creat o nouă școală în Politehnica din Timișoara FOTO

3
DISTRIBUIȚI

Toma Dordea, cel care avea să fie unul din remarcabilii oameni de știință stabiliți la Timișoara, s-a născut la 1 ianuarie 1921 în comuna Bungard din județul Sibiu, într-o familie de țărani harnici, și a absolvit cursurile primare și gimnaziale în localitatea natală.

Fiind primul copil al familiei, a fost și singurul care a beneficiat de privilegiul de a-și continua studiile, posibilitățile materiale ale familiei fiind limitate. A absolvit apoi liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde a obținut și premiul național „Traian Lalescu” pentru matematică și în 1940 a devenit student al facultății de electrotehnică din Timișoara, pe care a urmat-o în anii grei ai războiului și a absolvit-o cu mențiunea „Magna cum laude” în 1945.

Creator de școală la Politehnica timișoreană

Cariera sa didactică și științifică a fost legată, întreaga sa viață, de Institutul Politehnic al orașului Timișoara. Remarcat de profesorii săi încă din anii studenției, a rămas asistent universitar la catedra de Mașini electrice și Electrotehnică imediat după terminarea facultății, lucrând alături de remarcabile personalități ale Politehnicii timișorene precum Plauțius Andronescu, Corneliu Micloși, Aurel Bărglăzan, Valeriu Alaci și alții, care i-au influențat în mod decisiv cariera profesională. În doar trei ani, Toma Dordea a devenit conferențiar, ulterior fiind decan al facultății de electrotehnică și prorector al Institutului Politehnic.

Din 1963 a fost, timp de 34 de ani, profesor titular al catedrei de Mașini electrice. Și-a susținut teza de doctorat intitulată „Contribuții la reglarea vitezei mașinii de inducție utilizând contactul alunecător metalo-lichid” cu academicianul Corneliu Micloși, preocupările sale fiind legate de acest domeniu și în anii următori. A devenit, la rândul lui, conducător de doctorat în specialitatea „Mașini, aparate și acționări electrice” și a reușit să ridice la un nivel superior pregătirea inginerilor în specialitatea mașinilor electrice.

Mentor științific în domeniul mașinilor electrice

De-a lungul strălucitei sale cariere didactice, a format 46 de serii de studenți și peste 50 de doctori ingineri, constituind o elită în domeniul mașinilor electrice, fidel principiului „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într’însa”. A avut o continuă activitate de cercetare în domeniul mașinilor electrice, cu rezultate deosebit de valoroase, urmărind, deopotrivă, aplicarea acestora în economie.

Cercetările sale au fost materializate la Întreprinderea de Construcții Mecanice Reșița, la întreprinderile „Electromotor” din Timișoara sau „Electroputere” din Craiova pentru locomotivele Diesel electrice, la centralele electrice de la Turceni și Rovinari sau la hidrogeneratorul de la Râul Mare din Retezat.

Profesorul Toma Dordea a fost cooptat, de asemenea, în numeroase comisii guvernamentale de specialitate pentru soluționarea unor probleme complexe de interes național în domeniul său de activitate.

Operă științifică de referință

Numeroasele sale articole și lucrări științifice și didactice, peste 120 la număr, printre care „Asupra cuplului electromagnetic al mașinilor electrice”, „Teoria barelor Roebel pentru mașini electrice de mare putere”, „Procese tranzitorii în mașini de inducție”, „Proiectarea și construcția mașinilor electrice”, „Calculul mașinilor electrice”, „Mașini electrice. Programe de calcul” și multe altele, sunt lucrări de referință, fundamentale în domeniu, caracterizate prin importanța lor teoretică dar și sustenabilitatea practică, iar numeroasele programe de cercetare ale profesorului Toma Dordea reprezintă, în ansamblu, o originală investigație și contribuție în domeniul cercetat, unele fiind invenții premiate la cele mai importante saloane științifice ale lumii.

Fascinația calculatorului

Spre deosebire de confrați ai săi din aceeași generație, o pasiune constantă a fost și calculatorul sau „ordinatorul electronic”, cum îi plăcea să-l numească, și limbajele de programare, de la cel care se afla la Centrul de Calcul al Politehnicii la mijlocul anilor ’70, până la cele performante de ultimă generație.

A fost de-a dreptul fascinat de posibilitățile și performanțele de calcul ale ordinatoarelor electronice, considerându-le o componentă indispensabilă în activitatea științifică, cum ar fi aprofundarea înțelegerii electromagnetismului sau formulele de calcul utilizate în proiectare, ceea ce l-a ajutat să fie un adevărat deschizător de drumuri al școlii moderne de mașini electrice.

Prezență remarcabilă în viața academică

A muncit până la sfârșitul vieții în laboratorul de cercetare al filialei timișorene a Academiei Române.


Comunitatea academică din universități i-a acordat, în semn de prețuire, cea mai înaltă distincție, cea de „Doctor Honoris Causa”, i s-au decernat numeroase alte premii, medalii și ordine iar în 1994 a devenit membru titular al Academiei Române și președinte al filialei timișorene a prestigioasei instituții și profesor consultant la disciplina pe care a predat-o.

Toate aceste distincții i-au fost înmânate atât pentru rezultatele datorate harului său pedagogic dovedit în munca la catedră cât și pentru contribuția științifică la construcția și exploatarea mașinilor electrice, a echipamentelor complexe și a aparatelor, a modelelor matematice elaborate în domeniul teoretic al mașinilor electrice și invențiilor sale, prin care a îmbogățit atât învățământul universitar românesc modern cât și spațiul academic cu contribuțiile sale de referință.

În 2008, lui Toma Dordea i s-a decernat titlul de „Cetățean de Onoare” al Timișoarei, pentru prezența sa remarcabilă în viața academică a orașului și pentru prodigioasa sa activitate științifică și didactică. S-a stins din viață la Timișoara, în 11 aprilie 2015, la vârsta de 94 de ani.

Sursa foto: arhiva familiei

3 COMENTARII

  1. Felicitari pentru articol! Studentia mea a fost marcata de personalitatea Prof. Dordea. Iata o secventa (prea scurta) relevand ultima iesire a Domnului Profesor in fata unei generatii de absolventi. Mai 2014. Sunt autorul inspirat al video-ului. https://www.youtube.com/watch?v=4ApIjRzjFQU

    Citeste mai mult pe: http://www.pressalert.ro/2017/04/timisoara-uitata-toma-dordea-cercetatorul-de-geniu-care-creat-o-noua-scoala-politehnica-din-timisoara-foto/

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.