Exercițiul național de alarmare în caz de dezastre a avut loc, în această dimineață, și în județele din vestul țării. În Timiș și în Caraș-Severin, sirenele de dezastru au sunat între orele 10.00 – 12.00, iar oamenii nu s-au speriat când le-au auzit.
De exemplu, trecătorii aflați în Piața Victoriei din Timișoara în momentul în care sirenele au început să sune, timp de aproape două minute, nu au reacționat în niciun fel, ci și-au continuat drumul liniștiți.
Oamenii au precizat că nu s-au speriat pentru că au aflat din presă că astăzi va avea loc un astfel de exercițiu de alarmare în caz de dezastre.
„A fost un exercițiu, nu știu ce trebuie să facem în caz de dezastru. Ne ascundem undeva, sau ce trebuie să facem? Chiar nu știu unde sunt adăposturi prin Timișoara”, ne-a spus o timișoreancă.
„În cazul în care se întâmplă de adevăratele dezastre, trebuie să ne ascundem în beciuri. Eu stau în cartierul Ronaț și știu unde e adăpost, la grădiniță. știam că e un exercițiu astăzi și nu m-am speriat”, a precizat un alt trecător.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, în județul nostru sunt 148 de sirene electrice și electronice, dintre care 26 în Timișoara, majoritatea în zona centrală și pe clădirile înalte.
„Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș a desfășurat un exercițiu de înștiințare și alarmare a populației.
Astfel, populația a auzit semnalul de alarmă la dezastre, compus din cinci sunete a 15 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. În județul Timiș există 148 de astfel de mijloace, este vorba de sirene electrice și electronice. Prin acest exercițiu se dorește testarea acestor sirene, concluziile vor fi centralizate și se vor comunica la nivel național. Populația este alarmată prin clopotele bisericilor în localitățile care nu au sirene electrice și electronice. Scopul exercițiului este verificarea acestor sirene, vom reveni cu detalii dacă nu funcționează și se vor lua măsuri pentru înlocuirea acestora”, a declarat Bogdan Mutu, purtătorul de cuvânt al ISU Timiș.
Sirenele de dezastru au sunat, în această dimineață, și în județul Caraș-Severin. Potrivit reprezentanților inspectoratului pentru situații de urgență, în caz de dezastru, pot fi folosite și adăposturi naturale, precum grote, peșteri și tuneluri de cale ferată.
„În Caraș-Severin sunt undeva la 200 de sirene pe tot teritoriul județului și adăposturi avem aproximativ 100, dar în caz de dezastre, pot fi folosite ca adăposturi inclusiv adăposturile naturale: grote, peșteri sau tuneluri de cale ferată. Noi i-am tot ținut pe oameni la curent despre exercițiu, să știe lumea și să nu se sperie. Concluziile în urma exercițiului vor fi centralizate la București, la Inspectoratul General, și ei vor face un comunicat pe această linie”, a precizat Elena Tarla, purtătorul de cuvânt al ISU Caraș-Severin.