Trupurile celor doi copii decedați în avalanșa din Retezat au fost recuperate,...

Trupurile celor doi copii decedați în avalanșa din Retezat au fost recuperate, dosar penal deschis de polițiști. Vezi imagini de la locul tragediei

0
DISTRIBUIȚI

Trupurile celor doi tineri care și-au pierdut viața în avalanșa produsă sâmbătă în Masivul Retezat au fost predate duminică seara medicilor legiști, după ce echipa de salvamontiști și jandarmi montani, care le-a recuperat de la locul accidentului, a ajuns în zona Cârnic, unde au putut urca mașinile Serviciului de Medicină Legală Hunedoara.

Medicii legiști vor efectua necropsia celor două victime și vor stabili cauza morții celor doi minori.

Avalanșa în care au decedat adolescenții Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) a avut loc în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii, în locul denumit „Căldarea Berbecilor”, zăpada care a venit la vale antrenând și resturi de bolovani, a declarat pentru Agerpres șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

„În principal, avalanșa a fost formată din zăpadă, dar a antrenat și câțiva bolovani. Cred că trupurile celor doi copii au fost lovite și de stânci, după care au fost compresate de zăpada grea și udă”, a susținut Bodean.

În avalanșă au mai fost prinse și alte cinci persoane, care au necesitat îngrijiri medicale în spital, răniții aflându-se în prezent în afara oricărui pericol.

Operațiunea de recuperare a celor doi tineri decedați în Retezat a durat 11 ore și la ea au participat peste 20 de salvamontiști și jandarmi montani.

„Acțiunea s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, cât și din pricina condițiilor meteorologice neprielnice — ceață, temperaturi sub 10°C, vânt în rafală până la 80 km/h. Echipele s-au deplasat pe traseul Pietrele — Cabana Gențiana — Bordu Tomi — Custura Bucura — Căldarea Berbecilor, iar la întoarcere, de la locul producerii avalanșei în sens invers către Cabana Gențiana — Cârnic”, a precizat căpitanul Iulian Pătru, de la Jandarmeria Hunedoara.

În total, potrivit Jandarmeriei Hunedoara, la acțiunile de salvare și recuperare din Masivul Retezat au luat parte, în cele două zile, 36 de salvamontiști 18 jandarmi montani.

Doi adolescenți cu vârstele de 13 și 14 ani și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma avalanșei care s-a produs sâmbătă după amiază în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii.

Victimele făceau parte dintr-un grup de șapte persoane care se aflau pe un traseu de vară din Retezat, potrivit Salvamont Hunedoara. După ce au fost surprinse de avalanșă în Căldarea Berbecelui, mai multe persoane, dintr-un alt grup de 50 de oameni, aflat în apropiere, au intervenit pentru scoaterea persoanelor din zăpadă.

Poliția a deschis dosar penal in rem, ancheta fiind coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg.


În funcție de complexitatea ulterioară a cauzei dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.

Sursa foto: IJJ Hunedoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.