1.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia ar putea fi angajați în...

1.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia ar putea fi angajați în Timiș. Ce facilități sunt dispuse firmele să le ofere

0
DISTRIBUIȚI

1.000 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia și 1.500 de la Complexul Energetic Hunedoara vor fi disponibilizați în acest an, însă există șanse ca aceștia să fie angajați în companiile din județul Timiș, care duc lipsă de personal calificat.

La inițiativa Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, joi, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, a avut loc o masă rotundă cu tema “Soluții concrete pentru criza forței de muncă calificată din județul Timiș”. În total, peste 90 de companii din județ, care caută personal calificat, s-au întâlnit cu conducerea Complexelor Energetice Oltenia și Hunedoara, care vor disponibiliza în acest an peste 2.400 de salariați. Cele două societăți derulează, în acest moment, un amplu program de restructurare și relocare.

Sorinel Boza, președintele directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat, înainte de întâlnirea cu oamenii de afaceri, că până la sfârșitul anului 2018, vor fi disponibilizați 1.750 de angajați, dintre care 1.000 în acest an.

“Sunt ingineri, directori, lăcătuși, sudori, excavatoriști, oameni 100% calificați, cu vârste între 46 și 57 ani. Eu cred că oamenii ar fi dispuși să vină la lucreze în Timiș, pentru că județul Gorj, din păcate, nu are și alte variante, în acest moment, iar distanța dintre cele două județe este de doar 300 de kilometri. Vom discuta cu partenerii de afaceri de aici pentru a vedea care este necesarul, apoi ne vom întâlni cu salariații și le vom prezenta variantele”, a explicat Sorinel Boza.

Potrivit președintelului directoratului Complexului Energetic Oltenia, compania reprezintă cel de-al doilea angajator din România, după Poșta Română, cu 13.400 de angajați. La finalul programului de disponibilizări, complexul energetic va mai rămâne cu aproximativ 12.500 de angajați.

“Programul de disponibilizare în Complexul Energetic Oltenia continuă și anul viitor, cu 750 de persoane, și apoi se va opri. Societatea e pe drumul cel bun, disponibilizarea reprezintă un mic fragment din partea de redresare. Estimez că acest an va fi primul pe profit pentru companie, după trei ani grei. Este foarte important să încercăm să găsim și parteneri care doresc să investească în Gorj. Încercăm ambele soluții, în cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri din județul Timiș”, a mai precizat Sorinel Boza.

De asemenea, în acest an vor fi disponibilizați și 1.400 de angajați de la Complexul Energetic Hunedoara, după ce anul trecut au rămas fără locuri de muncă încă aproximativ 1.000.

La evenimentul organizat la Timișoara a participat și secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vișan, care a afirmat că procesul de disponibilizări de la cele două complexe energetice este unul “dureros”, dar care trebuie făcut.

“Tranziția în sectorul energetic de la energie clasică la un alt tip de energie, pe care marea majoritatea ne-o dorim, energia curată, e o certitudine, care a făcut pași rapizi.


O certitudine reprezintă și faptul că aceste companii producătoate de energie electrică pe bază de cărbune vor exista în continuare în condiții de mediu, de respectare a legislației europene de mediu. Din păcate, această tranziție nu s-a putut face și fără momente dureroase. Pentru companii, unul dintre cele mai dureroase momente este procesul de disponibilizare”, a declarat Doru Vișan.

Secretarul de stat mai precizat că urmează și alte disponibilizări în următoarea perioadă.

”Cu certitudine vor mai fi disponibilizări, ele se vor contura clar în programul de închidere al minelor din Valea Jiului, cu promovarea celor două Hotărâri de Guvern pentru Complexul Energetic Hunedoara și Societatea de Închidere Mine din Valea Jiului, cu protecția socială corespunzătoare. Cred că vom vorbi pe parcursul a doi ani de un număr de 2.000 de oameni care vor mai fi disponibilizați”, a conchis secretarul de stat în Ministerul Energiei.

Pe de altă parte, companiile din județul Timiș sunt încântate de ideea de a angaja persoane din Gorj sau din Hunedoara, mai ales că reușesc să găsească cu greu personal. Rata șomajului în județul Timiș este de doar 1%.

Flaviu Pop, reprezentantul unei asociații din care fac parte peste 55 de multinaționale din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, spune că aceste companii ar avea nevoie de aproximativ 2.000 de noi angajați.

“Firmele oferă o serie de facilități, pe lângă primele de relocare oferite de stat. Unele firme sunt pregătite să suporte chiriile angajaților, să le ofere locuințe, să le asigure transportul până la locul de muncă. Firmele de abia așteaptă să vină oamenii, unele se orientează spre soluții externe, noi am vrea să lucrăm cu românii noștri”, a precizat Flaviu Pop.

De asemenea, o altă companie din domeniul de retail alimentar, este dispusă să le ofere angajaților din alte județe care vin în Timiș sau în Hunedoara o sumă lunară de relocare de 600 lei, timp de doi ani, pe lângă salariu și primele oferite de stat.

Masa rotundă a fost organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, cu sprijinul ÎPS Ioan Selejan. La eveniment au participat, pe lângă angajatori din Timiș și conducerile celor două complexe energetice, și oficiali ai administrației publice din Timiș și Gorj, precum și directori de instituții publice din domeniul forței de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.