Alexandru Solomon despre Capitala Culturală Europeană 2021: „E o șansă extraordinară pentru...

Alexandru Solomon despre Capitala Culturală Europeană 2021: „E o șansă extraordinară pentru toată România, nu doar pentru Timișoara”. Cum i-a venit regizorului Florin Iepan ideea înființării Cinematecii Banatului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Ediție specială a PRESSALERT LIVE în această seară, când invitați în studioul HDV au fost regizorii și producătorii Florin Iepan și Alexandru Solomon, care au dezbătut situația culturală a Timișoarei în momentul de față, dar și importanța anului 2021, în care orașul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană. Florin Iepan speră să-și lase amprenta încă o dată asupra culturii din Timișoara și a venit cu ideea înfințării Cinematecii Banatului, despre care a explicat de unde i-a venit ideea.

„Dintr-o constatare mi-a venit ideea. Atât legislația, cât și mentalitatea în zona de infrastructură și nu numai, nu favorizează existența operatorilor independenți. Mi-am dat seama că e important, primăria fiind într-un proces de recuperare a nouă săli de cinema. Dacă ezitam și așteptam un context în care să fim sprijinitți independenții s-ar putea să nu obținem nimic și mi-am dat seama că trebuie să vorbim pe limba celui care ia deciziile și să-i propui. Să înființăm o instituție care să preia unul sau mai multe cinematografe, care să gestioneze o parte din acest patrimoniu în ideea de săli de spectacol. Deocamndată asta ar fi ideea, dacă primăria sprijină instituțiile de stat, le finanțează, le dotează, probabil și pe zona sălilor de cinema putem să creăm Cinemateca Banatului”, a declarat Florin Iepan la PRESSALERT LIVE despre modul în care i-a venit ideea înființări Cinematecii Banatului.

În completarea sa, Alexandru Solomon a precizat că: „eu cred că e important un astfel de proiect și că și-ar pune ca importanță strategică a primăriei teatrul, filarmonica și cinema. De ce teatrul și filarmonica sunt considerate forme selecte de cultură iar cinema-ul e considerat o chestie de bâlci, care ar trebui să se descurce singură? Cred că măcar le-ar aduce la același nivel de subvenționare și de atenție din partea autorității publice locale.


Cum ar funcționa concret, asta e altă discuție”.

Cât despre importanța momentului 2021, Alexandru Solomon este de părere că nivelul e nu doar local, ci național. „E o șansă extraordinară, dar nu doar pentru Timișoara, ci pentru întreaga Românie. E o șansă, după toți banii, toată energia investită, să se creeze o infrastructură pentru tot ce înseamnă segment independent cultural și ar fi semnificativ pentru tot restul țării. Riscurile sunt că se va ajunge în ultimul an și să se facă tot ce nu s-a făcut până atunci. E bizar că între autoritatea locală și restul publicului general din România nu există comunicare. Sectorul independent ar putea să facă un soi de presiune ca lucrurile să se miște mai repede”, a specificat regizorul Alexandru Solomon.

De partea cealaltă, Florin Iepan a identificat câteva probleme. „Noi, pe de o parte, avem probleme cu guvernul. Pe de altă parte importăm de la București și de aiurea, oameni politici. Mie mi s-a părut jignitor ce s-a întâmplat la parlamentare. Ne-am trezit Timișul și Timișoara cu un soi de gară în care trimit cei de la centru tot felul de pile. E o zonă de servilism a elitei locale care cade în genunchi în fața Bucureștiului dar face mai ceva. Importă evenimente din restul țării, are un respect deosebit față de expertiza din afara orașului, fie că e capitală sau străinătate. Sunt trei festivaluri cu activitate de peste 10 ani care au beneficiat de finanțări ridicole și ne-am trezit cu cel din Mediaș, unul ridicol, importat, în condițiile în care trebuie să susținem festivalurile locale. A fost un șoc pentru noi toți, în condițiile în care primăria a promis transparență în deciziile de genul acesta”, a fost de părere Florin Iepan în studioul HDV.

De asemenea, acesta a atras atenția asupra celor întâmplate la Sibiu. „Avem precedentul Sibiului, în care oamenii de cultură comentau momentele negative. Câștigurile pe termen lung pentru zona culturală a Sibiului au fost modeste, chiar dacă orașul s-a dinamizat din punct de vedere turistic. Comunitatea culturală din Sibiu a fost rezervată în ceea ce privește beneficiile pe termen lung. Cinemateca Banatului ar fi un câștig clar al acestui proiect”, a conchis Florin Iepan la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.