Alimentele care te fac „mai deștept”. Vezi efectele benefice ale legumelor...

Alimentele care te fac „mai deștept”. Vezi efectele benefice ale legumelor și fructelor asupra creierului

0
DISTRIBUIȚI

Mâncăm ca să trăim. E firesc, aţi spune. Dar hrana pe care o introducem în organismul nostru joacă un rol esenţial nu doar în starea noastră de sănătate, ci şi în alte aspecte ale vieţii de zi cu zi. De exemplu, ştim cu toţii că unele alimente ne accelerează procesul de îmbătrânire, în vreme ce altele ne ajută să ne păstrăm tinereţea mai mult timp.

Dar hrana pe care o consumăm se reflectă şi în modul în care creierele noastre funcţionează. Consumate zilnic, unele alimente fac minuni pentru modul în care creierul nostru îşi desfăşoară activitatea. Simple schimbări de alimentaţie ne pot ajuta să ne ferim de boli grave precum cheagurile de sânge pe creier, circulaţia proastă sau bolile care duc la pierderea memoriei.

„Verdeața” la putere

Devenit din ce în ce mai popular şi prezent din ce în ce mai des în reţetele cu salate sănătoase recomandate de medici nutriţionişti, avocado este un aliment miraculos.  O adevărată „bombă” de grăsimi monosaturate, care sunt extrem de sănătoase, avocado ajută la menţinerea glicemiei constante. Datorită conţinutului de vitamina K şi acid folic, avocado previne formarea de cheaguri de sânge la nivelul creierului, îmbunătăţind capacitatea de a memora şi pe cea de concentrare. Acelaşi avocado conţine şi vitaminele B şi C, din care avem nevoie de rezerve zilnic, pentru că acestea nu se depozitează în corp. Pe lista cu motive pentru care ar trebui să introduceţi avocado în alimentaţia dumneavoastră zilnică se numără şi conţinutul ridicat de proteine.

O altă legumă cu proprietăți benefice pentru creier este sfecla, însă puțini sunt cei care o consumă în mod regulat. În aparenţă un aliment banal, folosit în mare parte pe post de salată lângă cartofi prăjiţi sau fripturi, sfecla este o sursă de vitamine esenţiale pentru întregul organism.


Alimentul care nu ar trebui să lipsească de pe lista de cumpărături conţine antioxidanţi care ne apără de boli precum cancerul şi care ajută organismul să elimine toxinele din sânge, îmbunătăţind şi circulaţia la nivelul creierului. Sfecla poate fi un aliat de nădejde şi pentru cei care fac sport, ajutând la refacerea rezervelor de energie din corp. Iar pentru a consuma sfecla în mod sănătos, specialiştii recomandă ca aceasta să fie adăugată în salate, alături de brânzeturi.

La fel ca şi avocado, broccoli începe să fie din ce în ce mai des prezent în alimentaţia românilor. Pe lista cu motive pentru care ar trebui să introduceţi broccoli în dieta dumneavoastră zilnică se numără faptul că acesta conţine cantităţi mari de vitamina K şi colină, amină care face parte din complexul vitaminei B, utilizată în tratamentul hepatitelor. Ambele ajută la îmbunătăţirea capacităţii de  a memora. O singură ceaşcă de broccoli ne asigură 150% din necesarul zilnic de vitamina C, iar cantitatea ridicată de fibre prezentă în această legumă va face ca senzaţia de săţietate să apară rapid şi să dureze câteva ore.

Conţine doar 16 calorii per suta de grame, însă beneficiile pe care le oferă pentru organism sunt enorme. Vorbim de țelină, care conţine o mulţime de antoxidanţi şi polizaharide – antiinflamatoare naturale care pot ajuta în alinarea simptomelor cauzate de diverse inflamaţii sau dureri cum sunt cele de glezne. Aceeaşi ţelină face minuni şi când vine vorba despre tratarea simpotemelor sindromului colonului iritabil. Proprietăţile antiinflamatorii ale ţelinei funcţionează şi la nivelul creierului suprimând celulele responsabile cu inflamaţiile.

Surprizele din listă

Când vine vorba de afine, zicala esenţele tari se ţin în sticle mici vine ca o mănuşă. Asta pentru că micuţele fruncte aduc beneficii enorme stării de sănătate, iar consumul zilnic este recomandat de nutriţionişti. Afinele conţin antioxidanţi care ajută la menţinerea tinereţii, şi care, aşa cum aminteam şi mai sus, ne ajută să evităm boli precum cancerul. Micuţele fructe conţin şi cantităţi semnificative de vitamina C şi vitamina K, dar şi fibre. Datorită conţinutului ridicat de acid galic, afinele protejează creierul de degenerare şi stres.

Adesea medicii nutriţionişti au recomandat reducerea consumului de ouă, datorită nivelului ridicat de colesterol pe care acestea îl conţin. Cei care consumă numai albuşul oului crezând că se alimentează sănătos fac o mare greseală, căci nutruienţii prezenţi în gălbenuş nu sunt deloc de neglijat. Conţinutul ridicat de colină din gălbenuşul de ou ajută la dezvoltarea creierului bebeluşilor aflaţi încă în burta mamelor. Mai mult, gălbenuşul de ou conţine şi substanţe care ajută la crearea hormonilor responsabili cu crearea stării de fericire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.