Aura Danielescu: „Când recunoaştem succesul unui olimpic cu 150 de lei, nu...

Aura Danielescu: „Când recunoaştem succesul unui olimpic cu 150 de lei, nu facem decât să-l umilim”. Ce crede inspectorul şcolar general din Timiş că trebuie SCHIMBAT la sistemul de învăţământ VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiş, a vorbit ieri seară la PRESSALERT LIVE despre problemele pe care le întâmpină învăţământul din judeţ şi în acest an. Unele dintre ele par interminabile, însă, şi cu ajutorul autorităţilor locale, ele pot fi rezolvate.

„Sunt probleme foarte mari cu spaţiile de la Grigore Moisil, nu ştim unde vom merge cu acei copii, la fel la Şcoala Gimnazială nr. 16, pot fi problemel la Liceul Vlad Ţepeş, la Şcoala nr. 25. Avem probleme reale pe partea de spaţii. Am pierdut clădirea de pe strada Liviu Rebreanu, asupra căreia trebuia să o vedem în perspectivă, să ne gândim la efectele intrării celor de la clasa pregătitoare. Trebuie să ne aşeze pe toţi la masă, să găsim soluţii. Părinţii vor fi foarte nemulţumiţi, copiii pot fi mutaţi şi la periferie”, a specificat Aura Danielescu. Inspectorul școlar general al județului Timiş a identificat mai multe urgenţe care ar trebui soluţionate în cadrul învăţământului. „Pregătim aceste programe şcolare de 20 de ani. Ar trebui să ţinem cont în dezbaterea publică de părerea copiilor, nu doar de cea a noastră, pentru că ei simt rupturile între ciclurile pe care le termină şi le încep. Am lucrat pentru metodologia pentru concursul de director. Cred că acei colegi ai noştri care acum au nişte salarii relativ frumoase, şi care vor ajunge la peste 5.000 – 6.000 de lei în mână. N-aş mai vrea să am în faţă oameni care nu ştiu absolut nimic din legislaţie, dar să-mi facă dovada faptului că a visat foarte frumos pentru următorii ani. Cred că ar trebui să avem oameni pregătiţi, care să ridice şcolile noastre, ar trebui să fie recunoscută competiţia dintre şcoli, costul standard ar trebui să fie alocat şi să ţină cont de reuşitele şcolilor.


Sunt multe lucruri de care trebuie să se ţină cont”, a explicat Aura Danielescu.

Şi anul acesta elevii din Timiş au bifat performanţe notabile la olimpiade, la nivel naţional. „Generaţiile sunt diferite. Acum vreau să cred că ne ajută şi acel centru de excelenţă care există într-un final prin finanţarea Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara. Este o generaţie de copii care a promis, iar rezultatele s-au văzut. Ce am transmis domnului ministru şi este o problemă faptul că nu recunoaştem valoarea acestor copii, nu îi tratăm aşa cum ar trebui. Îi trimitem să stea în condiţii precare, improprii, le dăm o masă care nu e normală pentru o minte a unui copil olimpic. Trebuie să-i recunoaştem valoarea, a sa, şi a prefesorului care-l pregăteşte. Când îi recunoaştem succesul cu 150 de lei de la stat, cred că facem doar să îi umilim, să-i conducem către graniţă. Nu sunt un număr fix de copii. Sunt testaţi permanent. Sigur că pot fi copii de succes, de care ne bucurăm cu toţii, dar la un moment dat pot scade ca nivel. La un moment dat ei pot, pe o perioadă anume, să iasă din lotul de excelenţă, dar alţi copii pot să aspire şi chiar să intre, atât cadrele didactice, cât şi copiii. Ca să faci excelenţă cu eleviii, un profesor poate se pregăteşte ore în şir. Sper să se dezvolte centrul de excelentă. Alocare bugetară pe un an ar fi peste 150.000 de lei pentru salarii, pâna la rectificarea din august, după care ar mai fi nevoie de un mic ajutor. Cheltuielile materiale nu sunt foarte mari, laboratoare avem din ce în ce mai puţine”, a declarat Aura Danielescu.

În ceea ce priveşte înscrierile pentru clasa pregătitoare, copiii nu vor rămâne pe din afară, chiar dacă vor veni mai târziu. „La clasa pregătitoare, dacă ne vine până în decembrie un părinte al cărui copil nu a fost şcolarizat din diverse motive, nu înseamnă că nu o facem, ci găsim o unitate de învăţământ unde să-l trimitem. Sigur, nu este firesc să ajungem în luna martie şi să se întâmple aşa ceva, dar nu sunt situaţii asemănătoare”, a specificat Aura Danielescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.