Bega Blues Band, cea mai longevivă trupă de jazz blues din România,...

Bega Blues Band, cea mai longevivă trupă de jazz blues din România, susţine un concert la un festival celebru din Belgia

0
DISTRIBUIȚI
Bega Blues Band, cea mai longevivă trupă de jazz blues din România susţine un concert la un festival celebru din Belgia

Formaţia timişoreană Bega Blues Band va susţine un concert în cadrul festivalului Brussels Jazz Weekend, care se va desfășura în perioada 26-28 mai. În cea de-a doua zi a evenimentului, orchestra condusă de Johnny Bota, prezintă albumul Brassica Soup într-un concert, susținut în aer liber, la Place du Grand Sablon.

Albumul „Brassica Soup”, lansat în 2015, a fost foarte bine primit atât de critica de specialitate, cât și de public.

„Admirabil scăldat în rădăcinile genului“, „o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc.“ Astfel descrie Central and Eastern European London Review muzica celor de la Bega Blues Band,  în prezentarea făcută lansării CD-ului pe scena londoneză.

Bega Blues Band, cu Johnny Bota (bas), Mircea Bunea (chitară), Toni Kühn (clape), Maria Chioran (voce), Lucian Nagy (instrumente de suflat) şi Vasile Dolga (baterie), este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România.


Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov. Formaţia a obţinut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România şi Diploma de Excelenţă „pentru întreaga activitate muzicala şi pentru promovarea imaginii Timişoarei în ţară şi în lume”.

„Muzica adevărată este o sintagmă preţioasă şi oarecum exclusivistă.Nu suntem, nicicare dintre noi, în posesia monopolului asupra gustului estetic absolut. Curentele variază, stilurile se schimbă rapid, „puriştii” riscă să devină prea rigizi şi desueţi. Ceea ce putem face este să menţinem pretenţiile noastre ridicate faţă de exprimarea artistică autentică » declara Johnny Bota într-un interviu acordat publicației Arta Sunetelor, în 2010.

Brussels Jazz Weekend, recunoscut ca Brussels Jazz Marathon (până în 2016), rămâne unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Belgia. Ediția de anul acesta vagăzdui 700 de artişti care vor susține 250 de concerte live desfășurate în 50 locaţii diferite din Bruxelles, spații convenționale sau în principalele pieţe centrale ale oraşului. Bruxelles-ul devine capitala europeană a jazz-ului şi va fi conectat pentru trei zile consecutive la ritmurile particulare ale jazz-ului, blues-ului și funk-ului. Concertul trupei timişorene Bega Blues Band, susţinut de ICR Bruxelles, va avea loc sâmbătă 27 mai de la ora 19.45 iar intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.