Florin Iepan: „Timișoara este văzută ca un stup plin cu miere, iar...

Florin Iepan: „Timișoara este văzută ca un stup plin cu miere, iar acum bondarii încep să dea târcoale”. De ce crede regizorul timișorean că inteligența timișorenilor este INSULTATĂ VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Invitat la PRESSALERT LIVE ieri seară alături de producătorul Alexandru Solomon, regizorul timișorean Florin Iepan a atras atenția asupra faptului că oamenii de culturi locali sunt puși în umbră automat de administrația locală, în locul lor fiind preferate importurile.

„Disprețul acesta afectează sectorul cultural. Atunci când arunci cu bani în divertisment facil gratuit – eu știu, discut cu muzicieni din Timișoara, care vor să concerteze dar trebuie să se autofinanțeze prin vânzări de bilete. Distrugi șansa unor oameni de a supraviețui în zona asta, dar și aici Timișoara importă artiști din exterior. E tot un reflex de provincie, în loc să inventezi acest trend. Vă amintesc că în anii 70 Timișoara era un exportator la nivelul acesta. Paradoxul e că pe zona independentă Timișoara era mult mai vie și dezvoltată pe muzică, cinecluburi, scriitori etc. Totuși, e un element bun. Bugetul pentru operatorii independenți a fost mărit”, a precizat Florin Iepan. Spusele sale au fost completate de Alexandru Solomon, care a precizat că „administrațiile locale tind să investească tot mai mult în evenimentele de calitate proastă, care nu lasă niciun fel de urmă pentru oameni. Corporațiile fac același lucru, investesc în aceste evenimente. Atunci unde e misiunea publică a acestor autorități?”.

Regizorul Florin Iepan crede că nivelul de inteligență al populației timișorene și nu numai este insultat. „Există, în general, o lipsă de viziune și diverse moduri de a sifona bani, dar și un soi de dispreț total față de populație, de nivelul ei de inteligență iar asta s-a spus și în întâlnire, din ambele părți, cum că populația nu vrea cultură.


Cred că e un punct de pornire absolut falimentar”, a explicat Florin Iepan.

Regizorul timișorean a ținut să mai atragă încă o dată atenția asupra faptului că Timișoara este vulnerabilă, fiind văzută ca un stup de albine îmbibat cu miere. „Acum, dacă eu mă duc la Nicolae Robu ca să-i cer o finanțare pentru ceva, ceea ce nu voi face, sunt convins că o să fiu considerat unul dintre pomanagii locali. Eu sunt convins că așa gândește domnia sa. De aia se comportă cu dispreț față de noi. Dacă primește telefon de la București sau de la Viena de la nu știu ce ilustru, imediat are disponibilitate. Acesta e și pericolul. Timișoara e văzută ca un stup plin cu miere și o grămadă de bondari din toată țara asta văd că au șansa să care niște găleți bune cu miere, în condițiile în care trântorii locali sunt puși în insectar. Orașul este absolut pradă intereselor din zona mea culturală și nu văd o schimbare de mentalitate. E o ultimă încercare pe care o fac, aceasta cu Cinemateca Banatului”, s-a confesat Florin Iepan.

Acesta a continuat prin a spune că Timișoara trebuie să valorifice mai mult resursele de care dispune. „Comparația cu Clujul pare depășită pentru că, vezi Doamne, am câștigat competiția pentru capitală culturală. Regăsesc toate incertitudinile în calitatea vieții culturale din oraș, care afectează tot, de la oferta politică la cea de management. Clujul are o comunitate mult mai vie, în care dezbaterea politică, culturală e mai animată, produc valoare. Cred că suntem mai bogați decât Clujul și reușim să valorificăm foarte puțin în zona aceasta. Cred că și mediul academic local e mult sub cel de la Cluj din punct de vedere al valorii. Explicația pe care o dau este că mulți dintre cei care au venit aici, la Timișoara, s-au cocoțat în zonele unde sunt resurse bani, fără să știe prea multe despre oraș. De fapt, am ajuns ca noi, în propriu nostru oraș, să fim periferici, aici mă refer la nativii timișoreni”, a fost de părere Florin Iepan.

Întrebat dacă Timișoara este pregătită pentru momentul 2021, regizorul Alexandru Solomon a menționat că: „e greu să estimez dacă Timișoara este pregătită sau nu pentru 2021. Îmi doresc să reușească proiectul acesta, pentru că s-ar crea un model. Important e ca ce va rămâne în urma acestui proiect să fie viu”.

1 COMENTARIU

  1. DE LA O VREME TOATA LUMEA ESTE CU OCHII PE BUGETUL PRIMARIEI TIMISOARA ORI PE CEL AL CJT !
    PARCA AR FI DOUA VACI SIEMENTHAL BUNE DE MULS.
    BUGETE ARHIHGENEROASE LE FAC CU OCHIUL TUTUROR…AMATORILOR DE TE MIRI CE: SALI DE SPORT MAMUT, ESTACADE SUPRAPUSE, PODURI SUSPENDATE, ETC.
    PENTRU CETATEANUL DE RAND AR FI MULTE DE FACUT SA-I AJUTE: TROTUARE BINE INGRIJITE, INCLUSIV CU COSURI DE GUNOI RIDICATE LA VREME, STRAZI ASFALTATE SI NU BOMBARDATE, PARCARI PESTE TOT ETC.
    ASA CA MAI USOR CU IMPRASTIATUL SUMELOR DIN FONDURI PUBLICE…PE LA TOTI CEI CU MANA INTINSA…!
    PAREREA MEA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.