Gărâna, un festival de legendă. Ce surprize sunt pregătite iubitorilor de jazz

Gărâna, un festival de legendă. Ce surprize sunt pregătite iubitorilor de jazz

0
DISTRIBUIȚI
Gărana Jazz Festival 2017 va avea loc între 6 și 9 iulie pe trei scene din Munții Banatului

Timişoreanul Marius Giura se încăpăţânează de câţiva ani încoace să organizeze unul din cele mai frumoase festivaluri de jazz din Europa – cu siguranţă cea mai importantă manifestare de gen din ţara noastră – Gărâna Jazz Festival.

„M-am apucat de organizat festivalul de la Gărâna în 1999, pe vremea când eram director la Radio Analog. Evenimentul avea deja două ediţii și era organizat de Liviu Butoi şi Gigi Tăuş. La prima ediţie s-au descurcat cu nişte invitaţi prieteni. După care a venit Liviu Butoi la Radio Analog şi m-a întrebat dacă nu pot să îl ajut cumva. Am reuşit să le acopăr costurile. Încă un an am mers cu Liviu Butoi pe partea de organizare, după care am mers singur. Pe vremea aceea era o chestie de familie, cu 50 -100 de de spectatori care veneau la Hanul la Răscruce, era o chestie prietenească“, spune Marius Giura. Festivalul de la Gărâna a devenit cu adevărat important atunci când, la ediţia a 6-a, a concertat Eberhard Weber, unul dintre cei mai mari basişti de jazz ai lumii, artist consacrat al casei de discuri ECM.

Greu spre imposibil

În ceea ce priveşte problemele organizatorice ale menţinerii unui festival de această anvergură, timişoreanul consideră că este aproape imposibil să găseşti oameni care să sprijine aşa ceva. Şi touşi, pentru că e patriot local, nu renunţă la Gărâna.

„Să realizezi un festival la dimensiunea asta e foarte greu, spre imposibil. Dacă vrei să faci un festival cu cap de afiş doi artişti, probabil poţi să-l faci cu fonduri locale. Sponsorii sunt foarte delicaţi. Trebuie să găseşti oameni care să aibă şi putere financiară şi să fie pasionaţi de jazz. Mulţi preferă să sponsorizeze un concurs de motocilism în jurul Palatului Poporului sau o echipă de fotbal, care îi aduc mai multă vizibilitate. Eu am avut ocazia să plec de multe ori la Bucureşti. N-am plecat fiindcă sunt patriot local. Oraşul ăsta a a însemnat prea mult pentru cultură ca să plec. E drept, am făcut două festivaluri şi în Bucureşti. Unul de jazz şi unul numit Dracula Bass. În ciuda numelor foarte mari care au venit la aceste evenimente (Pat Metheny, Trilok Gurtu, Jack Bruce Dominique Di Piazza sau Anthony Jackson), nu au adus profit şi nici nu au avut succesul scontat“, a povestit Marius Giura.

Întrebat care au fost cele mai frumoase momente din istoria desfăşurării festivalului de la Gărâna, Marius Giura răspunde fără ezitare: „Recitalul lui Jan Garbarek a fost cel mai magic moment.


A fost un moment în care au fost 15.000 de oameni, iar coada la bilete era până în sat. Nu s-a fumat în primele 50 de rânduri şi nu s-a auzit nici musca. Au mai fost şi alte momente memorabile. Vedetele internaţionale găsesc acest festival foarte exotic. Jean Luc Ponty a spus că în toată cariera lui de peste 40 de ani a întâlnit un singur festival de genul ăsta, în Munţii Stâncoşi din Statele Unite. Charles Lloyd, când a cântat prima oară, după concert a sunat agentul şi şi-a anulat următoarele două concerte, pentru a rămâne și a asista la festival. Artiştii se simt extraordinar. Lumea jazzului mare e totuşi mică. Ştiu la ce să se aştepte“, spune el.

Voci legendare ale jazz-ului mondial

În luna martie a acestui an, Festivalul internaţional de jazz de la Gărâna a câştigat premiul pentru „Proiecte culturale şi festivaluri“, în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, eveniment care s-a desfăşurat la Bucureşti.

„Line-up”-ul ediţiei din acest an a festivalului de jazz de la Gărâna cuprinde voci legendare ale jazz-ului american și european. Publicul se va bucura de prezenţa excepţională a lui John Scofield, câștigător a două premii Grammy la ceremonia din februarie 2017: cel mai bun album de jazz instrumental pentru „Country for Old Men” și cea mai bună improvizație solo jazz pentru single-ul „I’m So Lonesome I Could Cry”. Pionier al fusion-ului și maestru al genului bebop, funk și R&B, John Scofield a influenţat evoluţia jazz-ului de la finalul anilor 70 până în prezent, iar chitara sa și-a făcut cunoscute acordurile pe toate continentele. Artistul și-a început cariera în 1978 şi timp de trei ani a cântat și înregistrat alături de Miles Davis, o etapă artistică care i-a asigurat un loc stabil în prim-planul jazzului internaţional.

Un alt nume prezent în ediţia din acest an este Omar Sosa Quarteto Afro Cubano. Îndrăgostit de Cuba, de pian și de oameni, Omar Sosa a știut cum să molipsească o lume întreagă de frenezia muzicii afro-cubaneze. Pe 8 iulie, artistul va îmblânzi a treia seară a festivalului de jazz de la Gărâna alături de quartet-ul Afro Cubano, o formulă care explorează sinergia dintre muzica afro-americană, hip-hop și muzică clasică. Gărana Jazz Festival 2017 va avea loc între 6 și 9 iulie pe trei scene din Munţii Banatului: Poiana Lupului, satul Gărâna și biserica din Văliug. În line-up-ul ediției 21 se anunță voci legendare ale jazz-ului american și european, între care Bill Frisell, David Torn, Enrico Rava – Tomasz Stanko Quintet, Tonbruket și mulţi alţii.

Biletele pot fi achiziționate online, în avans prin Biletmaster.ro, la preţul de 300 de lei în varianta de abonament valabil pentru patru seri de concerte, sau 85 de lei, în varianta de bilet pentru o singură seară de festival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.