Horia Colibășanu a cucerit cel mai înalt vârf al planetei fără șerpași...

Horia Colibășanu a cucerit cel mai înalt vârf al planetei fără șerpași și oxigen suplimentar, în premieră națională: „A fost oribil de greu”

0
DISTRIBUIȚI
colibasanu
Horia Colibășanu a cucerit Vârful Everest.

Performanță demnă de toată lauda obținută de Horia Colibășanu. În această dimineață, la ora 06.20, alpinistul timișorean a reușit să cucerească vârful Everst (8.848 metri), din Munții Himalaya, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.


Vorbim de o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional.

Sportivul timişorean a anunţat imediat cum a ajuns pe vârf că este bine, chiar dacă a fost foarte greu.

“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8.300 m.

„A urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime, să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori. Urmează ca Horia să coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă având în vedere că este foarte obosit”, transmit reprezentanții alpinistului timișorean.

Vârful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu. Alpinistul timişorean îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Aceasta este cea de-a 19 expediție internațională a lui Colibășanu, care în „viața de zi cu zi” este medic stomatolog, la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.