Între două lumi: povestea tinerei născute la Timișoara din părinți sirieni, care...

Între două lumi: povestea tinerei născute la Timișoara din părinți sirieni, care vrea să schimbe imaginea arabilor: „Aici mă simt acasă”

2
DISTRIBUIȚI

Oana Joumah, o siriancă de 20 de ani, este de profesie speaker și îi învață pe oameni cum să vorbească în public. Tânăra ne povestește că folosește faptul că e „diferită” ca pe un avantaj și că și-a propus să îmbunătățească imaginea arabilor. Deși s-a născut și locuiește în Timișoara, Oana nu are nici în prezent cetățenie română.

„Folosesc faptul că sunt diferită ca pe un avantaj, pentru că ies mai ușor în evidență. Creez o impresie bună și mă ține mintea lumea”. Acesta este conceptul după care se ghidează Oana Joumah, o tânără de 20 de ani mereu optimistă.

Vălul islamic pe care-l poartă atunci când pleacă din casă o dau de gol că este „altfel”. Părinții Oanei sunt arabi, iar tânăra respectă cultura musulmană. Astfel, atunci când iese în public, își acoperă mereu capul și gâtul cu un hijab, o eșarfă pătrată, care este considerat simbolul decenței. Tânăra precizează că “principiul de la noi din religie spune că femeia este prețioasă și frumusețea ei nu este publică pentru toată lumea. Este ca un diamant, dacă vrei să ai grijă de el, îl acoperi ca să nu se zgârie”.

Oana Joumah este studentă la Universitatea de Vest din Timișoara, la Comunicare și Relații Publice, și are o mare pasiune: îi place să studieze mecanismele de gândire, astfel că a citit o mulțime de cărți despre cum funcționează psihicul uman. Susține numeroase discursuri în public, dar și training-uri de public speaking pe bani și spune că n-ar pleca din Timișoara pentru că aici s-a născut și se simte „ca acasă”.

„Acesta este unul dintre scopurile mele principale: să îmbunătățesc imaginea arabilor. Dacă oamenii ar înțelege cum funcționează mintea lor, ar înțelege și de câte lucruri sunt manipulați și de câte lucruri sunt păcăliți. Scopul meu este chiar să fac oamenii să fie mai conștienți, nu doar de arabi, dar și de ei înșiși. Dacă te cunoști pe tine cât mai bine, atunci o să vezi totul mai clar în jurul tău. Eu cred că poți să-ți creezi oportunități oriunde. La Timișoara este perfect, aici chiar mă simt ca acasă. Am și stat cel mai mult timp aici”, povestește Oana Joumah.

„Eram singura arăboaică din liceu”

Părinții Oanei sunt arabi și au venit în Timișoara în urmă cu 24 de ani, în căutarea unei vieți mai bune. Astfel, tatăl tinerei a deschis a doua shaormerie din Timișoara, iar afacerea a început să meargă tot mai bine. Oana a venit pe lume la Timișoara, dar în fiecare vară își petrecea vacanța la bunicii din Siria și din Iordania. De altfel, în clasa I a fost înscrisă la școala arabă din Timișoara, astfel că nu știa mai deloc să vorbească românește.

Pe când era în clasa a IV-a, părinții Oanei s-au decis să se întoarcă în Iordania, doar că planurile nu au ieșit așa cum și-au dorit. După patru ani în care a fost transferată ba la școală în Iordania, ba înapoi la Timișoara, părinții tinerei s-au hotărât să nu mai plece din România. În clasa a VIII-a, Oana a fost înscrisă pentru prima dată la o școală cu predare în limba română, la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara. A fost și primul an în care a purtat hijab.

„Am uitat limba română și trebuia să dau examenul de Capacitate. A fost foarte greu, l-am trecut cu note la limită. A fost frustrant pentru că eu mereu eram cea mai bună din clasă. Când m-am întors în clasa a VIII-a la școala cu predare în limba română, am venit și cu hijab, care se poartă atunci când fata se maturizează. Nu a fost deloc confortabil, cred că am avut maxim patru colegi cu care m-am înțeles bine, știind că n-o să mă judece. Faptul că nu știam să mă exprim bine în română mă afecta, pentru că nu știam să le răspund și să le explic, atunci când puneau întrebări. Nu am putut să le spun că mă simt bine în pielea mea”, își amintește Oana cum a fost în clasa a VIII-a.

Din cauza mediei prea mici cu care a promovat examenul de Capacitate, Oana Joumah a ajuns în clasa a IX-a la Liceul „Ferdinand” din Timișoara, fiind singura arăboaică din școală. “La început, colegii mă vedeau un pic altfel, dar apoi s-au obișnuit. Eram singura arăboaică din școală și, într-un fel, îmi și părea bine, pentru că puteam da orice imagine doream. Am avut nevoie de vreo trei ani până să stăpânesc într-un mod eficient orice conversație în limba română”, spune tânăra de 20 de ani.

„Din familia mamei au murit minim 15 persoane în Siria”

Oana Joumah le ia apărarea musulmanilor și spune că imaginea lor este foarte înrăutățită, în ultima perioadă, și acuză Rusia că a omorât doar cetățeni în Siria, nu și teroriști. „S-au creat tot felul de povești. ISIS a fost creat, nu născut și nu sunt într-adevăr niște teroriști extremiști religioși, o parte din ei sunt, care au fost manipulați. În principiu, ISIS e creat de iranieni, francezi, americani și ruși, mai ales. Rusia, când a anunțat că se bagă în Siria să omoare teroriștii, ea nu a omorât nici măcar un terorist sau un singur om din ISIS, ci a omorât doar cetățeni. Și eu am rude foarte multe în Siria care au murit și au ajuns pe pământ acele arme cu care s-a tras, erau toate rusești”, spune Oana Joumah.

Tânăra spune că nu și-a mai vizitat rudele din Siria de șase ani, de când a început războiul, pentru că satul în cate s-a născut masa ei este distrus. De altfel, în toată această perioadă, cel puțin 15 persoane din familia mamei sale au murit, printre care și doi verișori, cu vârste între 25 și 30 de ani, de care Oana era foarte apropiată.


„Din familia mamei au murit minim 15 persoane, în Siria. Mulți au stat acolo, în sat, să-și apere familiile, alții au fugit. Iar din cei care au rămas, au și murit. Cei din Siria foarte greu pot să iasă de acolo, pentru că este un risc de viață, nu știi de cine dai pe drum. Nu e departe de ce a fost pe timpul lui Hitler, chiar deloc. Dacă nu mai rău”, consideră Oana Joumah.

Tânăra din Timișoara ne-a explicat și care este punctul său de vedere cu privire la criza refugiaților. Astfel, Oana spune că cel puțin 50% dintre refugiați nu erau sirieni, ci persoane din Afganistan, din Pakistan, care au profitat de faptul că este o criză a refugiaților, care sunt primiți în alte țări.

„Mă doare foarte mult când aud oameni cum se lasă atât de influențați de ce văd fără să cerceteze și zic că refugiații sunt teroriști. Atunci când vrei să te dai refugiat, nu-ți trebuie niciun act de identitate, te dai ce cetățenie vrei tu. Oficial nu te va identifica nimeni. Foarte mulți au profitat, foarte mulți nu au fost sirieni și foarte mulți au fost și trimiși să dea acea imagine, că uite ce fac refugiații. Sunt foarte multe jocuri făcute și create”, spune Oana Joumah.

Tânăra din Siria ne povestește că, din momentul în care a început să crească numărul atacurilor teroriste, a observat cum unii oameni se uită altfel la ea pe stradă.

„Anul ăsta, de două ori am pățit: am dat de un moș, a trecut pe lângă mine și a început să se uite la mine cu atâta ură și să înjure de toți arabii și musulmanii. Iar la universitate am avut o singură problemă. O profesoară mi-a spus, înainte de un examen, că trebuie să am urechile la vedere, pentru că nu vrea reclamații de la studenți. I-am spus că există și alte soluții, dar nu m-a ascultat și la examen a trebuit să-mi trag hijab-ul după urechi, arătam groaznic. Apoi m-am gândit că nu a fost OK că am cedat atât de ușor. Eu nu m-am simțit deloc confortabil, plus că erau alte soluții. Dar eu sunt conștientă că aceștia nu reprezintă românii. Eu, aici, în viața de zi cu zi, nu mă simt diferită de un cetățean român. Sunt recunoscătoare pentru deschiderea celor mai mulți și că, într-adevăr, toate acestea mă fac să mă simt acasă”, explică Oana Joumah.

Oana Joumah nu are cetățenie română

Oana Joumah ne povestește că iubește să vorbească în public și să susțină discursuri motivaționale, și nu numai. După ce a învățat să vorbească bine limba română, a început să participe la diferite concursuri de public speaking (n.r. vorbit în public), unde a fost premiată. Din păcate, deși s-a născut în România, dar părinții sunt arabi, Oana nu are nici în prezent cetățenie română, motiv pentru care poate călători în afara României doar dacă obține o viză.

„Am fost invitată la TEDx (n.r. o serie de conferințe globale susținute de un ONG din America), în Polonia, pentru a susține un discurs. Însă l-am înregistrat și l-am trimis, nu am putut să ajung acolo pentru că nu am viză și nici cetățenie română. Pentru a obține cetățenia română, trebuie să ai un părinte român sau să dai un examen. Încă nu m-am înscris la examen pentru că este foarte greu, sunt multe cerințe, trei materii de BAC, ai nevoie de multe documente”, povestește Oana Joumah.

Tânăra de 20 de ani ne spune că, în prezent, este înscrisă la un alt concurs de public speaking și a ajuns la faza regională. „Acum, la concurs am o poveste personală despre bunica româncă care nu e oficial bunica mea, e o vecină de-a mea, de bloc, de care m-am atașat la vreo trei, patru ani. Lecțiile acestea de vorbit în public nu te învață să nu ai teamă, ci te învață să controlezi emoțiile înainte să intri în faza publicului. Asta te învață public speaking-ul”, explică Oana Joumah.

2 COMENTARII

  1. Nu ma intelegi gresit n-am nimic cu arabii, dar ii abaurd sa ai pretentia ca dintr-o intreaga grupa doar tu sa porti voalul ala pe cam in timpul unui examen, stiind ca asa iti poti ascunde diferite metode de a copia, ai venit aici, defapt poti sa spui ca esti Timisoreanca deja, dar nu poti sa ai apucaturi de unde vii tu, exista niste reguli la care se supune toata lumea si pe langa ele exista si reguli de bun simt, le respecti sau pleci…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.