Ciprian Bogdan, fostul manager al Spitalului Județean din Timișoara, cere dotarea spitalelor...

Ciprian Bogdan, fostul manager al Spitalului Județean din Timișoara, cere dotarea spitalelor cu vaccin antirujeolic prin ordonanță de urgență

0
DISTRIBUIȚI

Privită ca o banală boală a copilăriei care provoca cel mult disconfort prin simptomele neplăcute, rujeola a devenit o boală gravă, care, în România, ucide. Conform medicilor și Ministerului Sănătății, principala cauză de îmbolvăvire este faptul că părinții nu își vaccinează copiii. Fostul manager al Spitalului Județean din Timișoara, Ciprian Bogdan, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația din România.

„Mă uit de ceva vreme și urmăresc de mai bine de o lună subiectul ăsta și nu văd vreo viziune la nivelul autorităților din România, la nivelul Ministerului Sănătății. Situația este una destul de gravă, nu avem nici măcar date statistice precise. Ar trebui să existe un site care să poată fi consultat de specialiști în domeniu și de orice cetățean al țării. E normal să știm cum stăm cu sănătatea publică în România.


Din datele pe care am reușt să le coroborez, suntem undeva la peste 4.600 de bolnavi de rujeolă, în special copii, avem peste 24 de decese. Rata de vaccinare pentru rujeolă a fost în 2015 67%, asta după ce în 2010 avem o rată de vaccinare de 94%, iar rata de vaccinare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este 95%. (…) Cazurile de îmbolnăviri care cresc zi de zi sunt coroborate cu scăderea ratei de vaccinare. Nu trebuie să fii vreun om de știință ca să îți dai seama. Noi nu suntem capabili să explicăm populației care sunt avantajele vaccinării și atunci mascăm acest lucru printr-o lege. Nu cred că este oportun să dăm acum o lege privind obligativitatea vaccinării. Nu va face decât să polarizeze cele două tabere, cea pro vaccinare și cea anti-vaccinare, iar rezultatul va fi o scădere a ratei de vaccinare. Ce facem cu Constituția care ne garantează dreptul la educație. Nu sunt de acord nici cu ideea că copilul nevaccinat îl îmbolnăvește pe al meu. De aia l-am vaccinat să nu se îmbolnăvească”, a declarat acesta.

Soluțiile propuse de Bogdan sunt dotarea spitalelor cu vaccinuri – prin ordonanță de urgență dată de guvern și semnarea de contracte multianuale cu furnizorii sau acordarea de bonusuri medicilor de familie care informează părinții cu privire la beneficiile vaccinării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.