Liberalul Pirtea nu se lasă, după ce inspectorul școlar general a propus...

Liberalul Pirtea nu se lasă, după ce inspectorul școlar general a propus ca UVT să cedeze gratuit terenul din zona Oituz. Ce mesaj îi transmite Aurei Danielescu

0
DISTRIBUIȚI

Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă că nu este de acord ca Primăria Timișoara să dea Liceul CFR Universității de Vest în schimbul terenului din zona Oituz, unde municipalitatea vrea să realizeze o parcare supraetajată. Totodată, Danielescu a făcut și o propunere, care nu i-a căzut deloc bine rectorului UVT, Marilen Pirtea.

“Mărinimia colegilor noștri de la universitate ar trebui sa meargă până acolo încât sa dea acea bucățică de la Oituz cu titlu gratuit, nu la schimb”, preciza inspectorul școlar general, atrăgând atenția asupra faptului că școlile din Timișoara duc lipsă de spații și se va ajunge ca tot mai mulți elevi să facă ore de după-amiaza. Astăzi, liberalul Marilen Pirtea i-a răspuns Aurei Danielescu, spunând că Primăria Timișoara și UVT au ajuns la un acord de principiu pentru ca terenul din zona Oituz să fie dat la schimb cu Liceul CFR.

Rectorul UVT se plânge de faptul că și infrastructura instituției pe care o conduce este “semnificativ subdimensionată în raport cu activitatea pe care o desfășoară”, iar rata acoperirii cererii de cazare a studenților este de doar 32%, sub media națională.

“Multe dintre activitățile didactice ale Universității de Vest se desfășoară în spații ale altor instituții, de exemplu studenții la actorie repetă la Casa de Cultură a Studenților.


Pentru Universitatea de Vest din Timișoara extinderea infrastructurii nu este un capriciu, ci o necesitate. O infrastructură adecvată este o premisă a calității în educație și cercetare. (…) Universitatea de Vest din Timișoara are o strategie de dezvoltare, iar conducerea universității poartă responsabilitatea pentru implementarea acesteia. Deciziile strategice, cum este cea pe care o sugerează dna Danielescu, pot avea un impact major asupra viitorului universității, îi pot afecta capacitatea de a atrage studenți. Privite din perspectiva responsabilității, afirmațiile dnei Danielescu sunt cel puțin nepotrivite”, consideră Marilen Pirtea.

De asemenea, rectorul UVT mai amintește faptul că în anul 2008, instituția pe care o conduce a dat în folosință gratuită un teren central de 4.500 mp, “pentru edificarea de spații de învățământ destinate Liceului Lenau, care ajunsese într-o situație dificilă din cauza retrocedărilor”. Totodată, Pirtea spune că UVT a donat administrației locale terenurile necesare creării unei noi infrastructuri rutiere în zona viitorului campus studențesc din zona Oituz, o suprafață de 8000 mp (între Piața Unirii și Iulius Mall) și că din fonduri proprii, a fost amenajat parcul de pe strada Oituz.

“Ne păstrăm, așadar, dreptul de a decide singuri unde stabilim echilibrul dintre planurile de dezvoltare instituțională și sprijinul acordat administrației publice locale pentru dezvoltarea orașului Timișoara. Îi asigurăm pe timișoreni că vom sprijini în continuare proiectele de dezvoltare a orașului și suntem conștienți că o universitate poate fi puternică doar într-un oraș care investește în calitatea vieții locuitorilor săi”, conchide Marilen Pirtea, care este și deputat PNL de Timiș.

Luni, în plenul Consiliului Local Timișoara, s-a propus ca municipalitatea să dea clădirea și terenul în care funcționează Colegiul Tehnic “Dumitru Leonida” (fostul Liceu CFR) în schimbul terenului din zona Oituz. Însă, proiectul nu a trecut, obținând 17 din cele 18 voturi necesare pentru a fi aprobat, iar primarul Nicolae Robu a declarat nervos că picarea proiectului este “un boicot ordinar la adresa Timișoarei”, cu referire la consilierii locali PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.