Lovitură pentru Nicolae Robu. Vezi de ce s-au oprit lucrările pe strada...

Lovitură pentru Nicolae Robu. Vezi de ce s-au oprit lucrările pe strada Popa Șapcă și cine este vinovat FOTO

1
DISTRIBUIȚI
vestigii popa sapca
Vestigii arheologice descoperite pe str. Popa Șapcă.

Scandal între Nicolae Robu și reprezentanții Muzeului Național al Banatului. Asta după ce primarul Timișoarei i-a acuzat pe arheologi de boicot, pentru că blochează lucrările la Popa Șapcă.

Vă reamintim că un angajat la Muzeului Banatului a făcut o plângere la IPJ Timiș, iar vineri, polițiștii au mers în control pe șantier. Oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice, după ce a fost turnat beton peste vestigiile arheologice. De asemenea, firma care realizează lucrările la Popa Șapcă s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei, iar lucrările au fost oprite până la sfârșitul lunii mai, pe o porțiune.

Astăzi, reprezentanții Muzeului Național al Banatului explică, prin intermediul unui comunicat de presă, că arheologii respectă legea și că str. Popa Șapcă se află în perimetrul unui sit arheologic.

„Instituția noastră dezaprobă în mod categoric limbajul folosit de dl. primar Nicolae Robu la adresa arheologilor care își desfășoară activitatea numai în concordanță cu legislația aplicabilă domeniului și cu respectul cuvenit față de vestigiile istorice. Pentru corecta informare a cetățenilor, strada Popa Șapcă din Timișoara se află în perimetrul sitului arheologic Palanca Mare (suburbia medievală a Timișoarei, perimetrul care păstrează vestigii din cetatea bastionară a Timișoarei), iar prezența vestigiilor arheologice în acest perimetru este cunoscut Direcției Județene pentru Cultură a Județului Timiș, atât prin descoperirile efectuate în a doua jumătate a sec. XX, cât și prin adresele Muzeului Național al Banatului”, spune Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

Reprezentanții muzeului spun că zonele în care se află astfel de vestigii se descarcă de sarcină arheologică în cadrul unor cercetări autorizate de Ministerul Culturii, doar că această procedură ar fi fost înlocuită cu cea de supraveghere arheologică.

„Conform prevederilor legale privind protejarea patrimoniului arheologic național, zonele în care se află vestigii arheologice reperate și înscrise în Repertoriul Arheologic Național, cum este cazul suburbiei medievale Palanca Mare, se descarcă de sarcină arheologică în cadrul unor cercetări arheologice preventive, autorizate de Ministerul Culturii. Din motive necunoscute instituției noastre, această procedură a fost înlocuită cu cea de supraveghere arheologică, procedură care s-a efectuat în paralel cu lucrările de excavare a firmei constructoare. Trebuie precizat faptul că supravegherea arheologică se efectuează doar în zonele de protecție din jurul unui sit arheologic deja delimitat și înregistrat în Registrul Arheologic Național sau acolo unde există potențial arheologic, în baza unor informații istorice sau de arhivă. Această soluție, adoptată de Direcția pentru Cultură a Județului Timiș, a determinat eliberarea de către Primăria Timișoara a avizului de construcție, fără ca terenul pe care urma să se facă intruziunile să fie descărcat de sarcină arheologică”, mai precizează Claudiu Ilaș.

Potrivit reprezentanților Muzeului Național al Banatului, Universitatea de Vest din Timișoara, care este instituția organizatoare a cercetărilor arheologice, este cea care a anunțat descoperirea vestigiilor și a solicitat stoparea lucrărilor.

“Universitatea de Vest Timișoara a anunțat descoperirea vestigiilor arheologice și a solicitat oprirea lucrărilor arheologice, supravegherea arheologică urmând a fi transformată în cercetare arheologică preventivă.


Dacă s-ar fi aplicat aceste proceduri și lucrările de pe str. Popa Șapcă ar fi fost precedate de cercetările arheologice preventive, posibil că nu s-ar fi blocat lucrările firmei constructoare. Angajații Muzeului Național al Banatului au sprijinit solicitarea Universității de Vest Timișoara de a se aplica prevederile legale și au anunțat organele abilitate să cerceteze situația de fapt”, declară Claudiu Ilaș.

1 COMENTARIU

  1. foarte bine,bravo PSD,ati reusit sa opriti orice se construieste in Timisoara !Am trecut pe Popa Sapca intamplator,sunt 2 gropi in care se vad caramizi din vechiul zid al cetatii ,atat, se pot continua lucrarile fara nici o problema daca nu esti anti Timisoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.