Motivarea instanței pentru arestarea directorilor CFR Marfă: ”Jaful din companiile de stat...

Motivarea instanței pentru arestarea directorilor CFR Marfă: ”Jaful din companiile de stat a devenit un sport național, cu consecințe incomensurabile”

0
DISTRIBUIȚI

Tribunalul Timiș a motivat decizia de arestare a directorilor CFR Marfă în dosarul ”vagonul” instrumentat de DIICOT. Instanța a decis arestarea pentru 30 de zile a fostului director general a CFR Marfă, Mihuţ Constantin Crăciun, a lui Pavel Bărculeţ (director financiar), Daniel Ciobanu (director operațiuni dezvoltare) și a lui Enache Florin-Claudiu (director vagoane), alți directori din conducerea națională a companiei sau de la sucursala Timișoara fiind cercetați în arest la domiciliu sau sub control judiciar fiind acuzați că au prejudiciat compania cu 6,3 milioane de euro prin vinderea a 2.450 de vagoane ca fier vechi, deși acestea aveau componente din oțel și oțel special.

Președintele Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu
a constatat că deși CFR Marfă este o autoritate contractantă, aceasta nu s-a mai supus procedurilor  printr-o dispoziție a unuia dintre directori. ”Consecinţa este plasarea tuturor contractelor de achiziţii sub auspiciile unui mecanism controlat, dar netransparent, acela al tranzacţiilor pe bursă; sub aparenţa tranzacţionării,  bursa fiind un sistem mai puţin riguros, se asigura ofertantului agreat condiţiile de adjudecare, cu consecinţa încălcării condiţiilor de transparenţă specifică sistemului SEAP, care se adresează instituţiilor publice (…) O raţiune a incriminării grupului infracțional organizat – susţinută cu tărie în doctrina germană, dar acceptată şi de doctrina română– are drept premisă ideea că existenţa unui grup infracţional organizat ori actul de a deveni membru al unei asemenea grupări constituie o sursă sporită de pericol.


Astfel, nu poate fi ignorat aspectul că o astfel de grupare este susceptibilă să creeze un risc sporit în comparaţie cu o persoană ce acţionează în mod individual ori în mod sporadic alături de alte persoane. În acest moment procesual, în baza probelor administrate, instanța afirmă că este îndeplinită condiția existenței indiciilor temeinice din  care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpații au săvârșit infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat. (…) În Raportul anual privind criminalitatea organizată, Consiliul Europei a utilizat drept criteriu esenţial în vederea definirii criminalităţii organizate constituirea grupului pentru o perioadă prelungită ori indefinită. Faptul că, ulterior încetării efectelor contractului din 2016, aceiași inculpați au inițiat alte licitații, în aceleași condiții defavorabile …, dovedește că grupul a fost constituit pentru o perioadă nedefinită”, a constatat instanța.

Judecătoarea de drepturi și libertăți a concluzionat ”chiar dacă inculpații au arătat că au ocupat pentru perioade de timp scurte funcțiile de conducere, instanța apreciază că nu pot fi exonerați de răspundere. Este dincolo de orice dubiu că situația catastrofală în care se află astăzi societatea nu poate fi imputată doar inculpaților din prezentul dosar. Așa cum au declarat parte din inculpații audiați, există în toate stațiile … mii de vagoane abandonate, de mai bine de 10 ani, în care cresc copaci. Nimeni nu se consideră vinovat, imaginile dezolante au devenit normalitate. Instanța consideră, însă, că este momentul ca, tragerea la răspundere a celor care, investiți în funcții importante, au contribuit și contribuie la distrugerea segmentelor economice vitale pentru orice stat,  să devină efectivă. Jaful din companiile de stat a devenit un sport național, cu consecințe incomensurabile. Lipsa unui semnal ferm, rapid și eficient din partea  organelor competente a contribuit în egală măsură la situația dezastruoasă  a …  Doar așa se pot explica datoriile de 120 milioane de euro acumulate în trei ani, după o ștergere a datoriilor istorice de 375 milioane de euro. Nici falimentul unor societăți altă dată de top, competitive, care, la fel ca …, ajung în final să fie vândute la bucată, tot ca fier vechi,  nu mai este o noutate. Iar principalii vinovați sunt factorii de decizie care, în disprețul total al legii, inițiază și permit acțiuni care conduc la falimentarea societăților pe care le conduc”.

Curtea de Apel Timișoara  judecă, astăzi, contestațiile depuse împotriva deciziei Tribunalului Timiș. Rămâi pe PRESSALERT să afli care este decizia definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.