O oază de liniște la poalele poalele Munților Codru Moma. Vezi cum...

O oază de liniște la poalele poalele Munților Codru Moma. Vezi cum arată o zonă perfectă pentru agroturism FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1682018338">

La poalele Munților Codru Moma din nord-estul județului Arad, chiar sub vârful Pleșu și nu departe de stațiunea Moneasa, se află o veche comună foarte bine gospodărită, cu împrejurimi mirifice, ideală pentru cei care doresc să-și petreacă un sfârșit de săptămână într-un loc frumos și liniștit, cu aer curat.

O comună modernă în mijlocul naturii

În comuna Archiș și satele aparținătoare există doar livezi și pășuni, pădurea în care se aude ciripitul păsărelelor și susurul pârâului cristalin care străbate dealurile, fructe de pădure, cazane de țuică și ateliere de prelucrare a lemnului. Locuitorii comunei sunt oameni gospodari, au case frumoase și îngrijite, iar primarul a făcut adevărate minuni. Cu finanțare europeană pentru mai multe proiecte, toate drumurile sunt bune și asfaltate, cu numeroase legături, există apă curentă, iar comuna este considerată drept una din cele mai frumoase și bine întreținute din întreg județul, care o fac să fie din ce în ce mai căutată.

Satul de vacanță de la Groșeni

Așezarea din mijlocul naturii, cu posibilitățile de agrement pe care le oferă, au dus la amenajarea unui sat de vacanță sus, lângă pădure, la doi kilometri de satul aparținător Groșeni, din dorința de a dezvolta turismul în împrejurimi. Proiectul a prins viață în urmă cu câțiva ani, și au fost construite deja în jur de 150 de case, vile și cabane frumoase, dotate cu toate utilitățile, în paralel cu lucrările de amenajări publice. Locuri de casă au fost concesionate multor arădeni și timișoreni pentru a-și ridica aici case de odihnă.

Satul de vacanță beneficiază de alimentare cu apă, iar pe Valea Albului, o roată de moară pe apă, păstrată din cele zece mori menționate la 1778, a fost pusă în valoare de silvicultori și a devenit un generator de curent. În afara satului de vacanță, care dorește ca în cel mai scurt timp să rivalizeze cu cele mai renumite stațiuni, la poalele munților mai poate fi admirată o rezervație naturală de pădure virgină seculară de fag iar apropierea de stațiunea Moneasa permite accesul la numeroase alte cunoscute și atractive trasee turistice.

Sărbătoarea câmpenească „Întâlnirea codrenilor”

La solicitarea locuitorilor satului, în urmă cu cinci ani, la Groșeni a debutat și „Întâlnirea Codrenilor”, o serbare câmpenească care se ține în satul de vacanță, în cea de-a doua duminică a lunii iulie, și care a devenit ziua localității. Este o zi specială, în care se dorește punerea în valoare a tradițiilor legate de cântecul, jocul și portul popular, într-un loc turistic. Aici se întâlnesc tinerii groșeni îmbrăcați în straie populare, care fac parte din ansambluri de dansuri, împreună cu invitați din alte comune și județele învecinate și oferă un bogat program artistic pentru toți locuitorii satului, pentru cei plecați din sat și numeroșii oaspeți care participă la serbarea câmpenească.

Sărbătoarea, una dintre cele mai frumoase care au loc în județul Arad și care s-a bucurat de succes chiar din primul an, adună tot mai mulți vizitatori, veniți să se bucure de natură, de mâncărurile specifice zonei gătite la căldare și de spectacolul oferit de tinerii păstrători ai tradițiilor.

Surse foto: arq.ro, glsa.ro, aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.