Restaurare prin parteneriate private pentru clădirile istorice din Timișoara. Ce beneficiu au...

Restaurare prin parteneriate private pentru clădirile istorice din Timișoara. Ce beneficiu au firmele care se implică

0
DISTRIBUIȚI

În urmă cu trei săptămâni, asociația „Expose Architecture” și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș lansau, în premieră absolută, proiectul „Timișoara Premium Exposed City”, care beneficiază și de colaborarea unor specialiști italieni în domeniu, prin care se dorește atragerea unor investitori privați în vederea restaurării unor imobile istorice din Timișoara.

Această inițiativă s-a bucurat de un succes neașteptat și rapid, mai mulți proprietari de clădiri din zonele istorice ale orașului, dar și investitori arătându-se deja interesați de apelul lansat, astfel încât joi a fost deja lansată cea de-a doua etapă a proiectului, care constă în depunerea documentației pentru clădirile care urmează să fie restaurate cu finanțare privată. Aceasta poate fi depusă până în 7 iunie pe o platformă online special creată și trebuie să cuprindă o cerere care există în format electronic, acordul proprietarilor, în majoritate privați, un proiect tehnic de restaurare pentru lucrările solicitate, un deviz și un aviz al comisiei monumentelor, urmând ca această primă listă să fie pusă la dispoziția celor care doresc să investească în clădiri din Timișoara.

În cazul în care proiectul are în vedere lucrări de mai mare anvergură care necesită costuri ridicate, acestea se pot face etapizat, iar cum situațiile sunt extrem de diverse, întregul proiect este foarte flexibil și adaptabil.


Pentru această primă listă a fost fixat un termen atât de scurt deoarece pentru mai multe clădiri există proiecte care n-au beneficiat însă de finanțare și s-au purtat deja discuții de principiu cu investitori dispuși să finanțeze chiar restaurarea unor clădiri de mari dimensiuni. Dorința celor care promovează acest proiect este ca lucrările de execuție propriu-zise să fie demarate anul viitor, sau chiar în cursul acestui an, în măsura în care acest lucru va fi posibil. „Firmele investitoare, care nu sunt numai românești, vor beneficia de o promovare exclusivistă, și în contextul anului 2021, când Timișoara va fi capitală culturală europeană” a precizat arh. Raluca Pescar, președintele asociației „Expose Architecture”.

„Direcția de cultură dorește să fie un mediator în construirea acestei piețe de parteneriat privat-privat, să realizeze un cadru de proiect și, împreună cu asociația, să ofere o garanție atât pentru proprietarii de imobile cât și pentru investitori” spune directorul direcției de cultură, Sorin Predescu. Un asemenea tip de parteneriat, obișnuit în țările occidentale, poate genera o mișcare de regenerare a clădirilor de patrimoniu, mai ales în condițiile în care parteneriatele public-private funcționează foarte prost sau deloc, pentru capitala culturală europeană nu au fost alocate până acum fonduri, iar cea mai mare parte a clădirilor istorice din Timișoara sunt într-o stare jalnică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.