Phoenix sărbătoreşte la Timişoara 55 de ani de existenţă. Vezi când va...

Phoenix sărbătoreşte la Timişoara 55 de ani de existenţă. Vezi când va avea loc concertul

0
DISTRIBUIȚI
Phoenix sărbătoreşte 55 de ani de existenţă la Timişoara.

Anul 2017 marchează pentru Nicu Covaci şi pentru trupa Phoenix două evenimente majore: 70 de ani de viață, pe care liderul trupei i-a împlinit în data de 19 aprilie 2017, şi 55 de ani pe scenă alături de Phoenix.

Primăria Municipiului Timişoara, prin Casa de Cultură a Municipiului, susţine acest demers printr-un concert unic, intitulat Phoenix&Friends, care va avea loc în data de 2 iunie la ora 19.00, în Piaţa Libertăţii. Vor participa: A.L.L. Friends Band, Vest Phoenix Cover şi Phoenix. Invitaţi speciali: Moni Bordeianu, Bogdan Bradu, Bogdan Munteniţa, Valeriu Sepi şi Titi Dragomir.

Phoenix, una dintre primele trupe de muzică rock din România a demonstrat şi demonstrează în continuare, că este un reper important în existenţa şi spiritul oraşului Timişoara.


 Compozitor, cântăreţ, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci este cunoscut ca fondator şi lider al formaţiei Phoenix. Încă din copilărie a învăţat să cânte la pian, acordeon, muzicuţă şi chitară.  În 1961, Nicu Covaci şi Bela Kamocsa au pus bazele unei formaţii după „modelul” The Shadows. Un an mai târziu, înfiinţează trupa „Sfinţii”, în cadrul brigăzii artistice de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Timişoara. Titulatura iniţială a fost schimbată în „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autorităţile vremii. Prima compoziţie proprie a fost piesa „Ştiu că mă iubeşti şi tu”, înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări: „Bun e vinul ghiurghiuliu” şi „Pădure, pădure”, care au fost primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor.

Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români, a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formaţiei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock, ajungând la etno – rock. Piese celebre au fost şi încă sunt fredonate de generaţii întregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă”, „Nunta” sunt capodopere, care încă scriu istoria Phoenix.

Peste 40 de muzicieni au făcut parte din formaţia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a păstrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumătate de secol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.