Protest MASIV: 22.000 de angajați de la Finanțe în grevă spontană. Vezi...

Protest MASIV: 22.000 de angajați de la Finanțe în grevă spontană. Vezi cum îi susțin vameșii UPDATE 2 Ce se întâmplă la punctele de trecere a frontierei

0
DISTRIBUIȚI

Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivel întregii țări, aceștia fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.

„Sindicatul Național al Funcționarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanșat la nivelul sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual.Totodată, precizăm că proiectul legii salarizării încalcă grav prevederile Constituției României prin nerespectarea Deciziei CCR nr. 794/2016, care prevede că Guvernul și Parlamentul trebuie să emită soluția legislativă pentru îndepărtarea discriminării salariale din autoritățile și instituțiile publice, în sensul echivalării salariilor pe funcții publice similare, la nivelul întregii familii ocupaționale indiferent de instituția din care fac parte”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP).

Potrivit sursei citate, în momentul de față proiectul legii salarizării anulează decizia CCR și nu duce la aplicarea întocmai a acesteia.

În context, SNFP solicită public ca textul actului normativ aflat în momentul de față în Parlament să respecte, în mod obligatoriu, Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34).

Totodată, sindicaliștii din Finanțe mai solicită eliminarea articolului 35 care prevede „reîncadrarea personalului pe funcții”, motivat de faptul că funcțiile deținute au fost ocupate ca urmare a promovării unui concurs și eliminarea articolului potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirea salariului de bază. În actualul cadru legislativ salarizarea este aferent funcției publice și contractuale și nicidecum activităților desfășurate.

Nu în utimul rând, sindicaliștii solicită menținerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcționarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariției legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcțiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituția din care fac parte și introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activității desfășurate și micșorarea decalajului valoric dintre funcțiile de stat, teritoriale și locale prin introducerea unui raport just între acestea.

SNFP avertizează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios și responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administrație publică.

Exces de zel în vămi

Salariaţii sistemului vamal s-au solidarizat cu angajaţii din direcţiile regionale ale finanţelor publice şi de la ora 10:00 vor declanşa o acţiune de protest sub forma „excesului de zel” prin care controlul efectuat la frontieră nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc.

„Vor fi controlate toate mijloacele de transport, fapt ce va duce la îngreunarea traficului şi chiar la blocarea frontierei României”, informează sindicatul naţional al vămilor Unirea.

Acţiunea se datorează tăierii salariilor de la 1 ianuarie 2018.

UPDATE Ioan Dragomir, directorul Direcției Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, a declarat pentru PRESSALET.ro că „ceva mai bine de jumătate din angajații direcției regionale sunt în protest spontan.


La nivel declarativ au spus că rămân în această formă de protest până se rezolvă situația. Nu știm cât va dura. Studiem cât de legală este acțiunea și ce se poate întâmpla în continuare. Amdiscutat cu șefii de direcții județene, deoarece sunt situații în care oamenii au nevoie de adevereințe urgente pentru a merge la spital sau, în cazul firmelor, de certificate pentru a putea participa la licitații. În aceste situații urgente am cerut colegilor ca lucrurile să fie rezolvate”.

La Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara se pot rezolva situațiile urgente.

UPDATE 2 Gheorghe Paraschiv, liderul Sindicatului Direcției Vamale Timișoara, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că angajații de la birourile vamale de frontieră din județul Timiș poartă banderole albe în semn de protest și opresc toate mașinile.

„Suntem în aceeași situație ca și colegii de la Finanțe, și nouă ni se vor diminua veniturile salariale. Protestăm prin purtarea unei banderole albe și efectuarea unui control fără o analiză de risc, cu alte cuvinte, exces de zel, sunt controlate toate mașinile care trec prin birourile vamale de frontieră. Am început acțiunea de protest la ora 09.00 și încă se continuă. Oamenii sunt nemulțumiți și în felul acesta își arată nemulțumirea și speră ca guvernanții să plece urechea și la doleanțele noastre. Cozi nu s-au făcut, pentru că traficul este destul de scăzut, dar în mod sigur pe sensul de intrare în România din Serbia cu siguranță se vor face cozi”, a afirmat Gheorghe Paraschiv.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.