Rock la Mureş, o poveste PUNK: legendarul festival de la Periam-Port revine...

Rock la Mureş, o poveste PUNK: legendarul festival de la Periam-Port revine la viață în acest an

2
DISTRIBUIȚI
Festivalul Rock la Mureş, una din primele manifestări de acest gen „open – air“ din ţara noastră, a luat naştere în vara anului 2002

Festivalul Rock la Mureş, una din primele manifestări de acest gen „open – air“ din ţara noastră, a luat naştere în vara anului 2002, la iniţiativa a doi pasionaţi de muzică, Helmuth Jost şi Nicolae Buda „(„Nita“). După ce au organizat câteva concerte rock în zona Periam-ului, cei doi s-au hotărât să pună bazele unui festival „ca afară“ şi au reuşit să adune în mirifica locaţie din Periam – Port, la malul Mureş-ului o serie de formaţii autohtone şi străine care au dat o culoare deosebită acestei manifestări.

„Ne-am apucat de concerte prin anul 2000. Cred că primul concert l-am organizat la Căminul Cultural din Pesac, după care am mai pus la cale câteva concerte în zonă cu Guranii sau Apocalips. Am început cu Nita şi la primele noastre concerte se aduna lume din Pesac, Lovrin sau Sânnicolau Mare. Aveam cam 100 – 150 de spectatori, uneori pe bilete, alteori fără. Nu am câştigat nimic, ideea era să facem party, să punem chitările la bătaie şi să ne distrăm. În perioada 12 – 13 iulie 2002 am organizat primul festival, care se numea Rock la Periam – Port, unde au cântat alături de trupe româneşti şi Brain Damage (Serbia), Metalspurhunde (Elveţia), Baracka the snobs (Ungaria), Les Cheffeurres (Elveţia) şi a fost prezent şi DJ-ul german Martin Sprissler. Am făcut acest festival fiindcă la vremea aceea nu existau festivaluri open – air cu mai multe direcţii de muzică. Nici în partea de vest a ţării şi nici în România. Nu am avut niciun sprijin de la autorităţi, a fost o nebunie de-a noastră“, îşi aminteşte Helmuth Jost, organizatorul festivalului Rock la Mureş.

Dificultăți financiare

Cea de-a doua ediţie a acestei manifestări (şi totodată prima care a avut loc sub actualul nume), a avut loc o vară mai târziu, când melomanii au avut parte de un memorabil concert al trupei germane Das Ich. Încet – încet, festivalul a „crescut“, astfel încât în anii următori pe scenele de la Periam – Port au evoluat formaţii binecunoscute ca Zdob şi Zdub, Paraziţii, Şuie Paparude, Pacha Man, Project Pitchfork, Divlje Jagode, Tracelords, Lord Bishop, The Exploited, Ektomorf, Dog Eat Dog, La Familia, Coma, Anti – Flag, Iris sau N.O.H.A. După ediţia din vara anului 2008, festivalul a intrat într-o pauză, astfel încât atunci când în acest an organizatorii au anunţat comeback-ul acestuia, melomanii au avut parte de motive de bucurie.

„Nu am mai organizat Rock la Mureş, fiindcă în 2008 am ieşit cu un minus destul de mărişor pentru puterile noastre. Dealtfel, până la ediţia din acest an noi nu am avut niciun sprijin de la autorităţi.


De la sponsori primeam bani puţini fiindcă eram oarecum marginalizaţi, nu a mai fost putere de finanţare. Sincer să fiu, tot timpul am crezut că o să revenim cu Rock la Mureş. Am mai tatonat terenul, dar fără prea mare succes. Am reluat festivalul fiindcă am avut sprijin de la actualul primar din Periam, Dumitraş Cornel, cu care ne ştim din liceu şi care ne-a ajutat să reînviem acest festival“, ne-a declarat Helmuth Jost.

Primul concert The Exploited în România

Celebra trupă de punk The Exploited a susţinut primul concert în România la Periam – Port. Formată în 1979, în Edinburgh, Scoția, The Exploited au explodat pe scena punk rock cu albumul de debut „Punk’s not Dead”, un material discografic care a ajuns pe primul loc în topul albumelor independente în 1981. Printre confirmările pentru ediţia din acest an a manifestării Rock La Mureş se numără Jamaram (Germania) şi Implant Pentru Refuz (Timişoara), Atari Teenage Riot (Germania), Hamatom (Germania), Jinjer (Ucraina), Haos (Timişoara), urmând ca în perioada următoare organizatorii să mai anunţe şi alte nume interesante.

„Avem un feedback foarte bun, lumea e interesată şi bucuroasă de festival. Vom avea şi alţi headlineri şi pentru spectatorii mai tineri. Vrem să facem un festival pentru toată lumea. Un adevărat festival e acela unde mergi cu cortul şi rucsacul. Nu e numai muzică e şi atmosferă, cunoaşterea de oameni noi. În timpul zilei vom avea şi activităţi sportive. Vom avea biciclete cu care se poate face un traseu pe Lunca Mureşului, caiac – canoe, mini fotbal, volei. Avem sprijinul autorităţilor locale pentru aceste acţiuni. În ceea ce priveşte viitorul, nu vom mai aştepta încă nouă ani până la o npuă ediţie. Vrem să facem acest festival în fiecare an, muncim să nu fie pauză“, ne-a declarat Helmuth Jost.

Chiar dacă în decursul anilor pe scenele festivalului s-au perindat o serie de artişti internaţionali care au avut anumite „pretenţii“, organizatorii evenimentului susţin că locaţia deosebită a Rock la Mureş-ului i-a vrăjit pe toţi cei care au fost prezenţi aici. „Mie mi-au plăcut foarte mult concertele Tracelords, The Exploited şi Zdob Şi Zdub. Cu trupele străine se poate negocia mai mult la capitolul pretenţii financiare. Nu prea avem unde să cazăm artiştii străini, îi ducem la Timişoara sau Sânnicolau Mare. Cei de la The Exploited au fost cazaţi la precedenta lor vizită la un hotel de patru stele din Timişoara. După concertul lor, nu au mai vrut să revină în Timişoara, i-am cazat la o cabană de la Periam – Port. Au fost foarte încântaţi de festival şi de oameni şi şi-au dorit să revină alături de noi. Pentru acest an avem un line up bine pus la punct, vom mai anunţa şi nume din zona hip hop, ska, techno sau drum and bass şi sperăm ca lumea să beneficieze de o experienţă deosebită, la fel ca în anii trecuţi“, a mai adăugat Helmuth Jost.

Distracţie cu Fernanda Martins

Echipa Rock la Mureș a anunţat că DJ Fernanda Martins s-a alăturat line-up-ului. Brazilianca este cunoscută drept una dintre cele mai importante prezențe feminine de pe scena techno, așa că nu e de mirare că a făcut furori în cele mai tari cluburi din lume, dar și la festivaluri și petreceri.Plină de carismă, Fernanda știe exact ce trebuie să facă, atunci când se află la pupitru, pentru ca toată lumea să se simtă excelent. Tehnica ei impecabilă, selecția muzicală și modul în care incorporează mereu elemente noi în set-urile sale au transformat-o într-una dintre cele mai iubite DJ-ițe, lucru demonstrat și de cei aproape 180.000 de fani care o urmăresc pe Facebook.

Alături de Fernanda, în line-up-ul Rock la Mureș se vor regăsi și alți DJ importanți. Abonamentele Rock la Mureș se pot cumpăra online pentru doar 75 de lei. Biletul include și camping.

2 COMENTARII

  1. I-MI PLACE SI MIE LA PERIAM PORT ANUL ASTA NU AM FOST DIN ANUMITE MOTIVE DAR AM ACEIASI PROBLEMA CU CAZAREA . AS DORI UN NR DE TEL DE LA ACEA CABANA DACA SE POATE SAU ALTA DACA EXISTA. PREFER UN TEL DACA SE POATE NU PREA MA UIT PE MAIL

  2. I-MI PLACE SI MIE LA PERIAM PORT ANUL ASTA NU AM FOST DIN ANUMITE MOTIVE DAR AM ACEIASI PROBLEMA CU CAZAREA . AS DORI UN NR DE TEL DE LA ACEA CABANA DACA SE POATE SAU ALTA DACA EXISTA. PREFER UN TEL DACA SE POATE NU PREA MA UIT PE MAIL 0722243287

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.