Senatoarea de Timiș Alina Gorghiu, proiect de lege pentru eliminarea penalilor din...

Senatoarea de Timiș Alina Gorghiu, proiect de lege pentru eliminarea penalilor din funcţii publice. Ce vrea să interzică

0
DISTRIBUIȚI

Politica românească s-ar putea curăța de personaje cu condamnări penale. Este dorința senatoarei PNL Timiș, Alina Gorghiu, care, în contextul sesizării Avocatului poporului către Curtea Constituțională a României pe tema posibilității ca Liviu Dragnea – lider PSD condamnat cu suspendare să facă parte din guvernul condus de Sorin Grindeanu – a decis să elaboreze un proiect de lege care să elimine complet accesul cetățenilor condamnați la funcții de demnitate publică.

„Nu pot să înțeleg, oricât m-aș strădui, de ce a fost necesar să amâne de patru sau cinci ori pronunțarea pe această speță, care nu este nici pe departe o spață dificilă așa cum spunea președintele CCR, ba dimpotrivă, e o speță simplă, care comporta un răspuns și o soluție simplă, așa cum a venit de la CCR.


Este inadmisibilă solicitarea. Am și anticipat această soluție la o televiziune, pentru că sunt suficiente hotărâri anterioare ale CCR care să ducă la acest răspuns, destulă jurisprudență. O persoană condamnată nu poate face parte dintr-un executiv, nu poate fi ministru, nu poate fi prim-ministru. Pe cale de consecință, vă informez că am să le propun colegilor mei din PNL să rezolvăm această problemă a necorelărilor legislative, pentru că nu mi se pare firesc ca astăzi să avem această nesincronizare. Spre exemplu, domnul Dragnea nu poate să fie membru în cabinetul PSD, însă, o persoană condamnată definitiv poate să fie parlamentar sau poate fi președintele României. Propunerea mea se va concretiza săptămâna viitoare, printr-un proiect de lege prin care vor dori să elimin aceste necorelări, în sensul în care o persoană condamnată definitiv să nu poată face parte dintr-un executiv, așa cum a decis CCR, dar să nu poată ocupa nici un loc în Parlamentul României și să nu poată fi nici președinte. E firesc să existe această legalitate de tratament pentru toate funcțiile de demnitate publică din România”, a declarat Gorghiu.

Aceasta a precizat că legea pe care dorește să o elaboreze va viza atât persoanele cu condamnări cu executare, cât și pe cei care s-au ales cu condamnări cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.