Sergiu Stănilă: „Baroul Timiș este al treilea din țară, după cel din...

Sergiu Stănilă: „Baroul Timiș este al treilea din țară, după cel din București și Cluj”. Ce SCHIMBĂRI s-au produs de la instalarea noului decan VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Invitatul din această seară a emisiunii PRESSALERT LIVE a fost cel care a câștigat alegerile de la sfârșitul anul trecut, care l-au situat în funcția de decan a Baroului Timiș. Avocatul Sergiu Stănilă, conducătorul celui de-al treilea barou din țară ca mărime, a spus că în campania electorală lucrurile nu au fost deloc agitate.

„În campanie nu a fost deloc complicat. A decurs firesc, am îndeplinit cvorumul la cea de-a doua convocare, votul a fost exprimat într-o singură direcție datorită diferenței substanțiale dintre candidați. Lucrurile au decurs normal. Nu mi-am propus să caut ceva anume când am ajuns la Baroul Timiș, nu e chiar ca într-o societate comercială, nici nu m-a suprins foarte tare ce am găsit, pentru că eram din 2015 prodecan. Anumite lucruri care nu funcționau cum trebuie sunt puse pe făgașul normal”, a declarat Sergiu Stănilă.

Invitatul PRESSALERT LIVE a enunțat și atribuțiile care i se par de respectat. „Principala misiune a unui decan e de a-și dedica munca exclusiv avocaților, să-i faci să simtă că sunt parte componentă a unui întreg, să se simtă bine profesional. Nu sunt vindicativ, să arăt pe cineva cu degetul, să fac pe cineva să se simtă prost”, a explicat avocatul Sergiu Stănilă.

Decanul Baroului Timiș a menționat schimbările care au avut loc după ce s-a instalat pe fotoliul de decan al baroului.


„Mi-am început mandatul în 7 decembrie 2016 și prima decizie pe care am luat-o a fost cea de a refuza indemnizația, așa cum am spus și în timpul campaniei. Membrii consiliului Baroului Timiș au renunțat să fie remunerați, undeva în 2014. Cea de decan era undeva la 1.100 de lei net pe lună. Nemaiplătind indemnizațiile, Baroul Timiș realizează economii de aproximativ 75.000 de lei pe an, bani care sunt folosiți în alte direcții, deja inițiate. Am încheiat un parteneriat cu editura Universul Juridic, în urma căruia toți avocații din Baroul Timiș au acces, fiind cea mai mare bază de informație juridică. Suntem primul barou din țară care a încheiat un astfel de parteneriat la nivel național. Îl vom menține, vom vedea condițiile financiare, tehnice, cât de util e, cât de mult a fost accesat”, a precizat Sergiu Stănilă.

O altă schimbare o reprezintă suma pe care un avocat trebuie să o dea acum ca să intre în Baroul Timiș. „Avocații se pot transfera în orice barou din țară atunci când dobândesc funcția de avocat definitiv. Există și barouri care percep o anumită taxă pentru a-ți da transferul. Să fii avocat de Timiș nu e scump acum, în 2017. Au fost situații în care taxele ajungeam și în 3.000 de lei, acum Baroul Timiș a decis ca taxa să fie de 100 de lei. A fost un număr important de avocați care au decis să treacă în Baroul Timiș. Ca număr de membrii suntem al treilea din țară, după București și Cluj”, a specificat avocatul Sergiu Stănilă.

Ca în orice barou din țară, și în cel din județul Timiș sunt probleme. „Situațiile în care s-ar impune măsuri disciplinare nu sunt foarte multe, pe de altă parte decanul nu are astfel de atribute. Avem undeva la 2-3 plângeri pe lună, un număr nici mic, nici mare. Sunt situații în care colegii noștri avocați sunt reclamați de colegi. Se reclamă nerespectarea competenței pe care le are avocatul, sunt clienți care fac acest lucru, unii solicită intervenția decanului, cer reducerea onorariului sau restituirea sa”, a conchis avocatul Sergiu Stănilă la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.