Sergiu Stănilă: „Nivelul de colaborare între Baroul Timiş şi instanţele de judecată...

Sergiu Stănilă: „Nivelul de colaborare între Baroul Timiş şi instanţele de judecată e în curs de îmbunătăţire”. Ce spune despre magistraţii pensionari care devin avocaţi VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sergiu Stănilă, decanul Baroului Timiş investit în funcţie la finalul anului trecut, a fost prezent ieri seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde a vorbit despre principalele probleme pe care le întâmpină baroul în desfăşurarea activităţii. Avocatul Sergiu Stănilă a spus că, atunci când un magistrat pensionar alege să îşi înceapă activitatea de avocat, are atuuri în faţa colegilor mai puţini experimentaţi.

Dreptul la pensie l-a câştigat ca urmare a desfăşurării activităţii în funcţia de magistrat. Este greu pentru un avocat care nu a fost magistrat să concureze cu un magistrat pensionar, pentru că cel de-al doilea are deja o stabilitate financiară, are o pensie considerabilă şi îşi permite să trateze cu mai mare lejeritate şi să caute clienţi”, a explicat avocatul Sergiu Stănilă.

Invitatul PRESSALERT LIVE a fost discret când a fost întrebat de cazurile de trafic de influenţă. Există o bursă a zvonurilor şi în interiorul corpului de avocaţi din Baroul Timiş, dar există organe judiciare să stabilească dacă se face trafic de influenţă”, a spus Sergiu Stănilă.

În ceea ce priveşte relaţia Baroului Timiş cu instanţele, decanul Baroului Timiş a precizat că „la nivel instituţional, relaţia de colaborare dintre Baroul Timiş şi instanţele de judecată, inclusiv Parchetele, aş cataloga-o ca fiind una bună, dar în curs de îmbunătăţire.


Trebuie să stabilim nişte obiective comune, întâlniri comune, în care să identificăm soluţii comune. Sunt probleme diverse şi în colaborare cu locurile de deţinere şi arest preventiv, cu administratorii, situaţii în care atât penitenciarul cât şi arestul din cadrul IPJ Timiş cer delegaţii la fiecare vizită a avocatului aflat în stare de arest preventiv. Nu e normal. În cazul celor desemnaţi din oficiu într-o cauză penală li se oferă o singură delegaţie. Cu instanţele sunt probleme tot pornind de la asistenţa judiciară în cauzele din oficiu. Ne plătesc, există suficient de multe sincope pe care încercăm să le reducem. Problema principală e cuantumul redus, uneori derizoriu, al sumelor care se acordă cu titlul de onorariu”.

Cât despre plângerea depusă de avocatul Jenifer Dancea la Baroul Timiş împotriva unui poliţişt şi a unui procuror DNA, Sergiu Stănilă a menţionat că nu a fost o plângere propriu-zisă, ci o sesizare prin care se aducea la cunoştinţă cazul. Politica Baroului Timiş este una de transparenţă totală. Nu este de competenţa baroului să întrebe un procuror cum îşi face treaba. Nu ni s-a cerut ceva anume, dar nici nu aveam ce să facem. Avocatul, ca şi magistratul care cosideră că reputaţia i-a fost ştirbită, are dreptul de a se adresa comisiei permanente din cadrul Uniunii Naţionale a Baroului din România, aceea de a i se apăra reputaţia. Este un demers pe care fiecare avocat, membru al unui barou, îl face dacă consideră că are argumentele necesare să-l susţină”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.