Sorin Vlad Predescu despre Capitala Culturală Europeană 2021: „Nu a fost cel...

Sorin Vlad Predescu despre Capitala Culturală Europeană 2021: „Nu a fost cel mai fericit start”. De unde a pornit ideea Timișoara Exposed City VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, a vorbit ieri seară în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE despre proiectul care vine să schimbe fața clădirilor istorice din orașul de pe Bega. Este vorba despre Timișoara Exposed City, care deja se anunță a fi prolific. Inițiativa Asociației Expose Arhitecture și a Direcției Județene pentru Cultură Timiș începe să prindă contur.

Pe scurt, firme private sunt invitate să adopte fațada unei clădiri istorice, pe care să o reabiliteze din bani proprii. Modelul a dat roade în Italia. „Ideea a venit dintr-o discuție în care niște manageri ai companiilor naționale reproșau că orașul nu este reparat, iar atunci ei au spus că ar face-o. Avem niște parteneri importanți, Universitatea Sapienza din Roma și Institutul de Restaurare din Roma. Parteneriatul public privat nu prea funcționează, pentru că procedurile sunt foarte greu de derulat iar banii publici sunt puțini și nu ajung. Chiar dacă au existat intenții bune, procedurile sunt complicate pentru că se fac achiziții publice și contestații și nu avem exemple pozitive de parteneriat și am identificat oportunitatea pe care ne-o dă Capitala Culturală 2021. Având acum un deadline, un an în care trebuie să arătăm cât de bine putem, am pornit de la premisa că multe firme se pot implica. Le-am solicitat disponibilitatea de a investi într-o fațadă care nu le va aparține dar pe care-și vor putea pune numele. Semnalele sunt foarte bune, am primit deja suficient de multe și importante solicitări. Unii chiar și-au ales clădirea pe care vor să o restaureze. Proprietarii nu trebuie să facă mare lucru, doar să aibă un proiect avizat de noi. Sunt foarte multe clădiri cu proiecte terminate care nu au finanțare. Aici e primul nostru bazin de selecție”, a explicat Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură.

Invitatul PRESSALERT LIVE a precizat că reacția propritarilor a fost una mai degrabă pozitivă. „Există oameni care-și doresc.


Noi nu facem altceva decât să dăm încredere între proprietari și finanțatori că ce se va întâmpla este serios. În 7 iunie se termină perioada de depunere, s-au depus două pentru această primă listă, dar telefoane primim. Noi vrem să-i ajutăm pe acei proprietari care au dificultăți în reparare”, a spus Sorin Vlad Predescu. Directorul Direcției Județene pentru Cultură a precizat care este strategia proiectului. Ne interesează să generăm un traseu turistic coerent care să pună în evidență și firmele, să generăm o strategie de restaurare pentru Timișoara. La primul set de proiecte deja sunt avizate. Noi vom acorda asistență pentru cei care se apucă să facă proiecte și vom avea o zonă de strategie de patrimoniu”, a explicat invitatul PRESSALERT LIVE.

O primă jumătate de an în pregătirea Timișoarei pentru Capitală Culturală Europeană 2021 a trecut deja iar directorul Direcției Județene pentru Cultură crede că lucrurile ar trebui să se deruleze mai repede. „Știu că se fac cărămizile, vor fi și dezvelite în iulie, se va da prima variantă de programare culturală cu directorul artistic pe care l-a recrutat Asociația Capitala Culturală. Știu că se întâmplă lucruri. Așteptăm să vină banii guvernamentali și locali promiși. Am înțeles că e nevoie de o schimbare de legislație, încă nu e un reprezentant al Ministerului Culturii. Această jumătate de an nu a fost cea mai fericită pornire. Nu prea avem de ales noi ca țară, pentru că orașul e oferit de România. Ce se va întâmpla cu Timișoara este fața României în acel an”, este de părere Sorin Vlad Predescu.

Invitatul PRESSALERT LIVE a fost mai puțin optimist atunci când a venit vorba despre susținerea pe care o are Direcția Județeană pentru Cultură. „Acești oameni care trebuie să facă control și muncă de avizare au salariu minimum. Atâta timp cât cerem servicii publice fără să le plătim – sigur, oamenii merg din pasiune, sunt specializați – nu putem cere performanță. Instrumentele acestea sunt complet ignorate de un stat care are impresia că oamenii trebuie să facă totul din pasiune. Am senzația foarte clară că ei ar vrea să nu existe acest control de patrimoniu. Deși avem o lege bună care ne dă suficientă putere legislativă, au reușit să slăbească controlul slăbind instituțiile. Eu am arhitect în Timișoara, dar direcțiile din Arad, Hunedoara, Caraș-Severin nu au. Patrimoniu nu este prioritate pentru niciun guvern al României”, a susținut Sorin Vlad Predescu. Totodată, invitatul PRESSALERT LIVE crede că există o singură soluție. „Soluția politică cred că poate veni dintr-o cerere a societății, pentru că oamenii politici sunt atenți la ce vrea societatea. Când cetățenii vor păstrarea patrimoniului, atunci vor răspunde și partidele politice. Cât timp e un subiect marginal, poate fi sărit oricând”, a conchis Sorin Vlad Predescu, aflat în studioul HDV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.