Trei premii pentru Teatrul Național din Timișoara la Gala UNITER. Vezi cine...

Trei premii pentru Teatrul Național din Timișoara la Gala UNITER. Vezi cine au fost laureații GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-742490947">

Luni seara, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Teatrului Național din Timișoara i-a fost decernat Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile. Senatul UNITER a acordat această distincție Naționalului timișorean pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură culturală din România ultimilor 25 de ani: Sala 2. Acest spațiu a marcat definitiv destinul Naționalului timișorean în conștiința publicului său. Din 2016, la opt ani după transformarea fostului manej imperial într-o modernă sală de teatru, Teatrul Național a făcut un al doilea pas istoric, transformând Sala 2 în  primul său spațiu exclusiv, prin trecerea sa în patrimoniul Ministerului Culturii și administrarea teatrului. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a înmânat distincția managerului Ada Hausvater, aceasta mulțumind publicului care a validat prin prezența sa la spectacolele de la Sala 2 efortul echipei Naționalului.

”Felicit pentru acest premiu publicul, care a dovedit de șapte ani de când am renovat Sala 2, că este un loc important, în care se poate crea fascinant. Felicit echipa Teatrului Național din Timișoara, care în toți acești șapte ani a lucrat aici. Și nu în ultimul rând, felicit toate autoritățile care înțeleg și vor înțelege cât de important este să finanțezi cultura”, a spus managerul Teatrului Național din Timișoara.

Un al doilea premiu special acordat de Senatul UNITER a fost acordat actriței Irene Flamann Catalina „pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara”. Premiul i-a fost înmânat de actorul Ion Rizea, care în cuvântul său, a amintit „credința fermă a unei artiste în destinul ei, în imposibilitatea de a se concepe pe sine însăși în afara teatrului”, ca și de importanța actriței în istoria teatrului căruia i-a dedicat întreaga sa carieră și pasiune. De asemenea, Irene Flamann Catalina a mulțumit celor două familii ale ei – căci teatrul i-a fost mereu la fel de apropiat.

Un al treilea premiu cu rezonanță pentru Naționalul timișorean a fost Premiul pentru întreaga activitate – Critică și istorie teatrală. În alocuțiunea sa, actorul Victor Manovici a vorbit despre cariera Marianei Voicu, autoarea Istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” – 1945-2005, dar și despre puterea ei și loialitatea față de teatrul în care și-a scris destinul profesional și uman, de asemenea.

Cele trei premii acordate în cadrul ediției aniversare a celor 25 de ani de Gală Uniter, evenimentul care aduce împreună lumea teatrală românească în fiecare an, confirmă încă o dată rolul Naționalului timișorean în construirea unei puternice comunități culturale, de anvergură europeană.

Mai multe detalii despre Premiile UNITER găsiți aici: http://www.uniter.ro.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.