Viața astronauților, pusă pe tapet la „Școala altfel”. Ce au învățat elevii...

Viața astronauților, pusă pe tapet la „Școala altfel”. Ce au învățat elevii de la „C.D. Loga” FOTO și VIDEO

21
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1065561773">

Trei ani la rând, echipele de elevi ale Colegiului Național „C.D. Loga” din Timișoara și-au adjudecat primul loc cu proiectele derulate la secțiunile „Științific”, „Cultural” și „Consiliere și orientare profesională” în cadrul săptămânii „Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!”, acestea fiind premiate de Ministerul Educației în urma câștigării competiției la care s-au înscris școli din întreaga țară.

În această săptămână, nu mai puțin de 258 de elevi din clasele IX – XI, împărțiți pe mai multe grupe, participă la diferite activități inedite, derulate în cadrul proiectului intitulat „Living like an Astronaut”. Acesta se bucură de sprijinul conducerii școlii și se desfășoară sub îndrumarea aceleiași echipe, alcătuite din profesorii Simona Stoia, Violeta Craina, Sorin Scurtulescu și laborant ing. Dragan Popovici, coordonată de prof. dr. Sandu Golcea, dar și a mai multor invitați, care au prezentat grupelor de elevi teme deosebit de interesante și atractive.

Alimentație sănătoasă versus dopaj și droguri

Noul proiect inclus în programul „Școala Altfel” a debutat luni, cu o prezentare făcută de dr. Nistor Nicolaevici, lector univ. la Facultatea de Fizică a UVT, despre materia întunecată (dark matter) și evoluția universului, iar o altă grupă de elevi a aflat de la Lăcrămioara Chiuc, membru independent Herbalife, o serie de lucruri interesante și utile despre alimentația sănătoasă dar și despre steroizi anabolizanți și alte sisteme de dopaj, despre pericolele pe care acestea le reprezintă, precum și metode de a slăbi fără ca organismul să fie afectat. Cu totul deosebită a fost ziua de marți, când au fost programate mai multe activități ieșite din comun.

Adela Sleam, de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara, a prezentat unei grupe de elevi ochelarii-minune care vizualizează diferite stări de tulburare psihică sub influența drogurilor, simulând și efectul acestora la diferite nivele de intoxicare, iar prof. dr. Dumitru Vulcanov, de la Facultatea de Fizică a UVT, le-a ținut elevilor o prelegere cu tema „Astrofizica și cucerirea spațiului cosmic”.

Teste de hrană folosite pentru astronauți

Două workshop-uri cu totul ieșite din comun, „Taste in Space”, au fost susținute de Shamim Hartevelt, biolog la Centrul de Cercetări al Agenției Spațiale Europene (ESTEC) din Olanda, unde se ocupă de cercetare și experimente științifice legate de testarea la sol a hranei folosite de astronauții de pe stația spațială internațională, urmărind apoi cum se comportă organismul acestora în spațiu, în alte condiții decât cele terestre, la aceeași alimentație, transportată și conservată în condiții speciale. Sandu Golcea a cunoscut-o pe Shamim Hartevelt în toamna anului trecut la un curs al ESA (Agenția Spațială Europeană) care a avut loc la Leiden, iar acum ea a răspuns invitației făcute de profesorul timișorean și a venit pentru două zile la Timișoara, special pentru proiectul derulat în cadrul săptămânii „Școala Altfel” de echipa colegiului „C.D. Loga”.

Deoarece programul ei este extrem de încărcat, venirea a fost posibilă doar în urma intervenției lui Virgiliu Pop, reprezentant al Biroului European de Resurse pentru Educație Spațială – România (ESERO) și membru al echipei, care a convins agenția să-i acorde două zile libere. Shamim Hartevelt a făcut cu elevii de la Loga aceleași teste pe care le aplică și astronauților, urmărind percepția gustului la diferiți stimuli alimentari și compararea acestora, în condiții asemănătoare cu cele din spațiul cosmic. Elevii au primit mostre din hrana oferită astronauților, care a ajuns la Timișoara cu un transport special, și s-au consemnat observațiile privind intensitatea a ceea ce au înregistrat simțurile organismului, exceptând văzul și mirosul, în condiții asemănătoare cu cele din stația spațială.

Sport și natură pentru un stil de viață sănătos

Ieri a fost progrmată o ieșire la parcul dendrologic Bazoș, unde elevii, unii îmbrăcați în costume populare, au organizat o masă tradițională românească și s-au bucurat de aerul curat al pădurii. O grupă de elevi desfășoară astăzi, tot la Bazoș, o serie de activități recreativ-sportive, care, la rândul lor, fac parte dintr-un stil de viață sănătos, în timp ce o altă echipă, din care face parte și Patrick Dumitrescu, olimpic la olimpiada de astronomie, vizitează Observatorul Astronomic din Timișoara, unde dr. Remus Boata le va prezenta dotările acestuia și activitatea care se desfășoară aici. Vineri, întreaga echipă va lua parte la festivitățile prilejuite de Ziua Școlii, care este organizată la nivelul colegiului.

Proiectul „Living like an Astronaut” din acest an va candida la domeniul „Educație pentru sănătate și stil de viață sănătos” în competiția organizată de programul „Școala Altfel”.

Foto: Sorin Scurtulescu

21 COMENTARII

 1. Mi s-a părut o activitate foarte interesanta. Mi-a plăcut foarte mult că nu a fost o activitate simpla despre astronauți, deoarece domnul profesor a adus persoane de la ESA, care cunosc cu adevărat domeniul acesta. Am aflat lucruri interesante despre viața astronauților, lucruri pe care în mod normal nici nu m-aș fi gândit să le caut, astfel că pot spune cu adevărat că a fost o „săptămână altfel”.

 2. A fost cea mai interesanta activitate de la Scoala Altfel la care am participat pana acum si mi-a placut faptul ca am aflat lucruri noi, dar m-am si distrat – Iovu Raluca

 3. Am numai cuvinte de lauda pentru acest proiect! Cu adevarat informativ si bine organizat, incat am invatat multe despre viata de astronaut!

 4. Mi s-a parut foarte interesant deoarece a fost o experienta inedita, ceva ce nu vezi in fiecare zi. A fost ceva interesant si astfel mi-am imbunatatit bagajul de cunostinte.

 5. A fost o actiune foarte interesanta la care am participat si eu si am invatat multe lucruri foarte interesante despre astronauti si despre modul lor de viata din spatiu!

 6. A fost o experiență de neuitat! Ne-am distrat, am cooperat, dar am și aflat lucruri noi și interesante. O săptămână altfel inedită și plină de farmec față de altele de până acum!

 7. Sunt elev la C.D. Loga si pot spune ca saptamana altfel a fost o experienta inedita. Am avut ocazia sa ascultam niste oameni deosebiti dar in acelasi timp sa invatam multe lucruri interesante legate de spatiul cosmic dar si despre un stil de viata sanatos. Vrem mai multe activitati la fel ca acestea!

 8. A fost o experienta de neuitat. Am invatat multe lucruri de ajutor si care pe viitor ne vor fi de folos. Nu voi uita aceste activitati din scoala altfel.

 9. Experienta pe care am avut-o in saptamana scoala altfel a fost una deosebita.Am avut parte de momente amuzante, activitati interesante si distractive si am dobandit numeoase cunostinte care au facut aceasta saptamana diferita fata de celelalte de pana acum.

 10. Actiunea a fost una foarte interesanta, din care ramai cu multe informatii utile in viitor. In generala, aceasta saptamana nu ne ajuta cu absolut nimic, in schimb, aici lumea a fost foarte organizata si ne-a adus la urechile noastre lucruri deosebite, care ne-au captivat si interesat. Putem spune ca a fost o activitate de nota 10.

 11. A fost o activitate foarte interesanta din care am invatat multe lucruri inedite despre spatiu si viata astronautilor.Fara indoiala o saptamana de neuitat.

 12. A fost o experiența cu totul uimitoare și nu doar pentru ca am avut ocazia de a ne îmbunătății cunoștințele , dar și pentru ca am lucrat ca o echipa și am aflat cât mai multe despre viața in spațiu. Am invatat lucruri foarte interesante, cum ar fi alimentele ce pot și ce nu pot fi duse in spațiu și am fost profund impresionata ! Ceva nou și inedit ce nu vezi in fiecare zi și ma bucur ca am avut parte la o așa experiența.

 13. O activitate interesantă distractivă și interactivă, pe un subiect ce nu s-a mai abordat până acum și la care nu am mai participat niciodată în cadrul programului școala altfel. Dacă s-ar mai ivi o asemena oportunitate nu aș rata-o.

 14. A fost o experiență unica,pe care nu toți au ocazia sa o experimenteze. Am învățat multe si ne-am distrat. Am ajuns sa ne simțim ca fiind printre astronauti. O săptămână altfel diferită,care ne va rămâne în memorie tuturor.

 15. Activitatea a reprezentat nu numai o rupere din rutina cu care am fost obisnuiti in privinta scolii altfel, ci si posibilitatea de a vedea lumea (universul literalmente si anumite concepte ale sale: viata unui astronaut, dar si efectele pe care le pot avea anumite influente asupra vietilor noastre) cu alti ochi. Multumesc oamenilor care au facut posibila aceasta experienta pentru mine!
  -Sbera Alexia

 16. Activitățile desfășurate in cadrul proiectului „Living like an Astronaut” mi-au deschis noi orizonturi, ajutând la creșterea nivelului meu de cunoștințe legate de spațiul cosmic, precum și de pericolul drogurilor. Programul meu preferat a fost cel despre Univers si materia neagra, care m-a fascinat! Sunt recunoscătoare ca am avut sansa să particip in cadrul saptamanii „Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

 17. Cea mai interesanta si atractiva activitate din Saptamana Altfel a fost intalnirea cu invitatii de la ESA. Un amalgam de informatii noi, emotii si gusturi care m-au purtat intr-o calatorie imaginara impreuna cu astronautii, cum nu am mai trait de pe vremea cand eram copil si doream sa zbor spre stele. Sper din tot sufletul ca Dl. Prof. Golcea sa fie la fel de inspirat si la anul pentru ca mi-a ridicat stacheta asteptarilor de la Scoala Altfel.

 18. „Scoala altfel” a insemnat pentru mine o experienta revigoranta datorita initiativei d-lui profesor Golcea. Workshop-ul „Taste in space” mi-a dat sansa sa „gust” viata astronautilor si sa traiesc in conditiile spatiale. Datorita acestui experiment am descoperit cat de mult difera gustul alimentelor cand „anulam” unele organe de simt, ceea ce nu as fi stiut daca nu as fi facut parte din aceasta experienta inedita! Sunt mandra de alegerea mea in cadrul saptamanii „Scoala altfel” si mi-as dori sa mai iau parte si pe viitor la astfel de actiuni deosebite!

 19. A fost o activitate inedita nu doar că am învățat lucruri noi despre modul de viața al astronauților in spațiu, dar și faptul că ne-am simțit bine și am făcut experimente distractive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.