Declarațiile jignitoare ale primarului Nicolae Robu la adresa voleiului produc ecouri la...

Declarațiile jignitoare ale primarului Nicolae Robu la adresa voleiului produc ecouri la nivel național UPDATE Vezi reacţia oficială a federaţiei de specialitate

0
DISTRIBUIȚI
UVT Agroland

Ședința de marți de la CL Timișoara în urma căreia s-au ciuntit sau chiar anulat sumele obținute prin concurs de mai multe cluburi sportive are și altfel de urmări. Nicolae Robu a făcut declarații peiorative la adresa voleiului și nu a revoltat doar cluburile timișorene. Horia Cardoș, președintele UVT Agroland și membru în Consiliul Director al FR Volei, așteaptă ca edilul-șef să-și retracteze cuvintele și spune că vor exista reacții inclusiv de la forurile sportive de la București în acest caz.

”Ce impact are voleiul? E foarte bine că unora le place să joace volei, și salut diversitatea de pasiuni și hobby-uri. Ce prestigiu aduce Timișoarei voleiul, cine se uită la televizor la meciurile de volei ale Timișoarei? Cine de aici ne poate spune ce știe despre voleiul timișorean? (…) Voleiul, nu vă supărați, mă mir că este sport olimpic, și nu vreau să se simtă nimeni jignit, este ca și cum ai încerca sa faci muzică din trei note, iese ce iese din trei note, așa este și la volei”, a spus Nicolae Robu în plenul de marți, probabil pentru a justifica ”tăierea” din suma obținută inițial de UVT Agroland de la bugetul local prin concurs. Nou promovata pe prima scenă trebuia să primească 150.000 de lei. După intervenția primarului Timișoarei s-a ajuns la doar 25.000 de lei, pentru ca în final, după alte intervenții, această sumă să fie ajustată la 50.000. Un alt club a avut de suferit și mai mult, conform debanat.ro Ripensiei i-au fost tăiați toți banii, adică de la 150.000 s-a ajuns la zero lei pentru proaspăta divizionară secundă. Ca și cuantum CS Informatica a pierdut și mai mult, a fost ”retrogradată” de la 350.000 la doar 100.000 de lei. Nici futsalul nu a scăpat de părerile politicianului.

Antrenorul Bogdan Paul și Horia Cardoș

În cazul celor de la UVT Agroland, club care se bazează pe bani privați, vorbele edilului-șef au cântărit mai greu decât ciuntirea. De altfel, comunitatea voleibalistică a avut reacții în mediul online după considerațiile lui Nicolae Robu asupra sportului de la fileu. ”Noi încă așteptăm o retractare din partea domnului primar. A avut un comentariu absolut nepotrivit față de un sport până la urmă important în România. Vom avea o poziție luni, eu sper totuși că domnia sa să facă precizări față de ceea ce a comentat și să-și dea seama că a făcut afirmații complet nepotrivite. Sigur, noi putem adopta oricând o poziție conflictuală și nu știu cui folosește acest lucru. I-am transmis, mi s-a transmis că dorește să ajungă la o soluție care să calmeze lucrurile. Dânsul e plecat din localitate, altfel ne întâlneam”, a declarat Horia Cardoș, președintele UVT Agroland, pentru PRESSALERT.ro.

”Nu am primit-o cu mare bucurie, dimpotrivă… okay, dacă găsești un nebun să investească… Semnăm cu trei jucătoare de echipa națională a României să vină, din Serbia, nu din Patagonia, să vină să joace la Timișoara, să ne propunem obiective îndrăznețe, ca să ce? Până la urmă să vină cineva să spună că suntem niște fraieri”, s-a mai întrebat retoric Horia Cardoș. Patronul Agroland, aflat și în conducerea FR Volei ca membru în Consiliul Director, susține că vorbele primarului au ajuns și la urechile lui Gheorghe Vișan, președintele federației. ”Evident am vorbit cu președintele FR Volei, care a aflat imediat, dânsul e în CD al Comitetului Olimpic Român și vor avea reacții. Foarte nefericit Timișoara s-a remarcat în zona asta. În loc să scoatem în evidență că avem cele mai multe echipe în prima ligă noi ieșim cu niște declarații extrem de nefericite, care vor avea repercusiuni. E foarte neplăcut, președintele și acum mă sună, e supărat. Vorbim de volei, care are două sporturi olimpice.


Voleiul de sală și, mai recent, beachvolley-ul. Voleiul de plajă are constant între primele trei audiențe la Jocurile Olimpice. Olimpismul spune că trebuie să mai aducem sporturi și acum vine cineva și spune despre volei, care are mai mult de 50 de ani în JO: ce caută… Sunt convins că domnul primar regretă cele spuse, deși nu știu cum vor fi uitate declarațiile, pentru că ele rămân ca o pată pe obrazul Timișoarei. El ca primar reprezintă o comunitate…”, a subliniat Horia Cardoș.

Ce înseamnă 100.000 de lei în volei

UVT Agroland se află într-o situație mai fericită ca multe alte organizații sportive. Nu depinde de bani publici, însă suma de la autorităție ar fi fost un sprijin logistic și o posibilitate de a investi mai mult de către componenta privată în lotul de senioare. ”Nu ne-am bazat pe banii aceștia, bugetul nu se bazează pe banii de la primărie, cel puțin pentru acest prim sezon, sau prima jumătate de sezon, dar evident nu ne convine… E o scădere dramatică… evident ne-am făcut și noi niște calcule, am depus un proiect cu cap și coadă într-un context… Vorbim de tot ce ține de infrastructura sportivă: echipamente, deplasări, cantonamente, masa sportivelor… Sunt bani mulți care se cheltuie la un club de performanță. Noi în fiecare an ieșim campioni naționali la junioare… Avem antrenori români și jucătoarele autohtone sunt majoritare. Încurajăm alte cluburi care cumpără extracomunitari și rulează în fiecare an jucători?”, a mai spus Horia Cardoș. Practic, scăderea sumei de la autorități de la 150 la 50.000 de lei poate determina Agroland să renunțe la un transfer de top pentru Divizia A1, deoarece sponsorul trebuie să acopere acum și acele cheltuieli de infrastructură.

Reacții în mediul virtual

Imediat după ce au ieșit la iveală declarațiile primarului, echipele locale și nu numai au reacționat pe Facebook. Pe pagina UVT Agroland a început o adevărată ”campanie” de informare pentru cei care nu cunosc (n.r. așa cum e cazul lui Nicolae Robu) palmaresul voleiului local sau ce reprezintă acest sport la nivel mondial. ”O scurtă lecție de istorie, pentru cei care întreabă cine poate spune ceva despre voleiul timișorean. Ne-am gândit să spunem noi 🙂 Așadar, știați că…”, e postarea prin care se introduce un colaj video cu realizările voleiului timișorean. Nici pagina băieților de la CSU UVT, grupare de asemenea promovată în A1, nu a rămas fără postare în legătură cu acest caz. Cu titlul de ”no comment…” se face o trimitere la un articol apărut pe site-ul de specialitate doarvolei.ro, acolo unde Nicolae Robu e tratat mai dur. Mai mult, pe pagina fetelor de la Politehnica, club din A2, a apărut un întreg comunicat, (deși se precizează că nu e poziția oficială a clubului CSU Poli,) în care se arată ”indignarea referitor la comentariile cu privire la volei facute de primarul Timisoarei”.

”Nu vreau să intrăm într-un conflict deschis, până la urmă nu depindem de banii lor, firma mea nu are nicio legătură cu politicul”, Horia Cardoș, președinte UVT Agroland

UPDATE Aşa cum era de aşteptat a venit și o poziție oficială a FR Volei, una care condamnă declaraţiile primarului Nicolae Robu printr-un comunicat semnat de preşedintele forului, Gheorghe Vişan. Iată mai jos întregul text:

”Federația Română de Volei condamnă cu fermitate afirmațiile primarului municipiului Timișoara, dl. Nicolae Robu, făcute în cadrul Ședinței ordinare a Consiliului Local, din data de 27 iunie 2017.

Edilul orașului de pe Bega a precizat, printre altele „Voleiul, nu vă supărați, mă mir că este sport olimpic, îmi pare rău că se vor simți jigniți cei care practică voleiul, este ca și cum ai încerca sa faci muzică din trei note, iese ce iese din trei note, așa este și la volei”.

Această declarație aduce prejudicii grave imaginii voleiului, o disciplină sportivă prezentă la Jocurile Olimpice din 1964, la care România a cucerit medalia de bronz la masculin în 1980 (Moscova). Prin aceste cuvinte, dl. Nicolae Robu a discreditat sportivi excepționali, practicanți ai voleiului, din întreaga lume.

Declarația surprinde cu atât mai mult cu cât în Timișoara s-au lansat, în timp, voleibaliști și voleibaliste care au reprezentat România cu brio pe plan internațional. În același timp, capitala Banatului va fi reprezentată la nivelul primei divizii, în sezonul următor, de două echipe, ACS Agroland Timișoara (feminin) și CSU UV Timișoara (masculin), și ne dorim ca acestor formație să li se recunoască meritele sportive.

Federația Română de Volei nu poate fi de acord cu aceste afirmații, foarte dăunătoare pentru unul dintre cele mai populare sporturi de pe glob, și îi cere domnului Nicolae Robu să retragă public spusele din data de 27 iunie.

Președinte Gheorghe Vișan”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.