ANALIZĂ Prestația parlamentarilor de Timiș în prima jumătate de an de mandat:...

ANALIZĂ Prestația parlamentarilor de Timiș în prima jumătate de an de mandat: harnici și nu prea

0
DISTRIBUIȚI

Indemnizaţii lunare de peste 5.000 de lei, decontarea cheltuielor cu cazarea şi transportul, dar şi pensii speciale – acestea sunt, în mare, privilegiile de care se bucură parlamentarii din România, iar candidații din Timiș au luptat dur pentru ele în iarna lui 2016. Cât au muncit cei care au ajuns pe postul mult-dorit puteți afla în analiza de mai jos.

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean PNL, fost senator, a avut, în primele şase luni de activitate, o moțiune depusă, cinci propuneri legislative și două luări de cuvânt în trei şedinţe, prima la un moment aniversar dedicat Revoluţiei şi a doua privind revizuirea Constituţiei.

Aflat la primul mandat, rectorul UVT Marilen Pirtea este extrem de activ în Camera Deputaţilor. Activitatea acestuia în primele şase luni de mandat cuprinde patru luări de cuvânt, trei declaraţii politice, nouă propuneri legislative iniţiate şi trei interpelări, care au vizat, printre altele, Muzeul Revoluţiei din Timişoara și sala polivalentă de 16.000 de locuri.

Tot la primul mandat de deputat, Pavel Popescu este extrem de vocal, acesta având opt luări de cuvânt în cinci şedinţe, şase interpelări şi 16 propuneri legislative. Interpelările lui Popescu au vizat soluţionarea problemei finanţării echipelor de sport de la bugetele adminsitraţiilor locale, situaţia de la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara şi situaţia vaccinurilor anti-rujeolă.

Unii da, alții ba

Deputata Bianca Gavriliţă, aflată la primul mandat, a avut o luare de cuvânt, pe tema necesităţii vaccinării împotriva rujeolei, şi şapte iniţiative legislative, în timp ce colegul său Matei Suciu nu se omoară cu munca. Acesta nu a avut nicio luare de cuvânt în plen şi are doar două iniţiative legislative, și nu era mai harnic nici pe vremea când era senator de Timiş, bifând şi atunci zero luări de cuvânt în plen.

Adrian Pau se alătură deputaţilor „muţi”. Acesta nu avut nicio luare de cuvânt, iniţiind însă la şapte proiecte.


În plus, acesta a contribuit, cuminte, la proiectele inițiate de colegii săi de partid. Nici Alfred Simonis, deputat PSD aflat la primul mandat nu face notă discordantă cu colegii săi. Acesta nu a avut nicio luare de cuvânt în plen şi a participat, în rând cu colegii, la cinci iniţiative legislative.

Deputatul ALDE Marian Cucşa, aflat la primul mandat, a vorbit în plen de trei ori, a contribuit la adoptarea a cinci propuneri legislative şi a avut trei interpelări, care au vizat bilanţul victimelor accidentelor feroviare, reducerea riscului de sărăcie în rândul copiilor şi programe de prevenire a obezităţii infantile.

Cornel Sămărtinean este, la fel ca şi în legislatura trecută, cel mai vorbăreţ parlamentar de Timiş. Acesta a luat cuvântul în trei şedinţe, a iniţiat nouă proiecte legislative şi a adresat 30 de interpelări, cerând explicaţii legate de toate marile proiecte ale Timişului: Institutul Oncologic, construcţia noului corp de la Spitalul de Copii, Gara de Nord, dar şi despre lipsa finanţărilor pentru proiecte de infrastructură.

USR-istul Cătălin Drulă este al doilea cel mai activ parlamentar de Timiş, cu 28 de luări de cuvânt în 18 şedinţe de plen, patru propuneri legislative şi 16 interpelări. O parte din subiectele pe care Drulă a făcut interpelări în plen sunt autostrăzile Orăştie – Sibiu, A1, centurile Timişoarei, a Buzăului şi a Bucureştiului, dar şi situaţia tunelurilor de la Autostrada Lugoj – Deva.

Senatorii melcilor

Primul pe lista PSD Timiş pentru Senat, Eugen Dogariu este cel mai leneş dintre senatorii din Timiş. Aflat la primul mandat, acesta nu a iniţiat niciun proiect de lege, conform datelor de pe pagina Senatului. Acesta a vorbit însă de două ori în plen, cerând explicaţii despre situația întârzierilor la plata concediilor medicale pentru angajatori şi despre situația Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara. Colegul său Adrian Diaconu a contribuit alături de colegii săi la elaborarea a zece iniţiative legislative, dar nu a luat cuvântul în plen pentru a vorbi despre nevoile judeţului, ci doar pentru a explica pe scurt conţinutul unui proiect dezbătut în Senat.

Cel mai harnic senator de Timiş este Nicu Fălcoi, de la USR. Acesta are nu mai puţin de 51 de luări de cuvânt în plen, trei interpelări, opt întrebări şi şase iniţiative legislative. Fălcoi a cerut explicaţii cu privire la lucrările de reabilitare a Palatului Culturii, înfiinţarea Administraţiei căii navigabile şi finanţarea Spitalului „Victor Babeş”.

Al doilea cel mai vocal senator de Timiş este liberala Alina Gorghiu, atacată de PSD în campania electorală pentru că este „paraşutată” de la Bucureşti în Timiş. Gorghiu a participat la elaborarea a 11 proiecte de lege şi a luat cuvântul în plen de 25 de ori, dar cu o singură interpelare.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.