Apartamentele din Timișoara, tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste metrul...

Apartamentele din Timișoara, tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste metrul pătrat și ce decizie au luat dezvoltatorii

0
DISTRIBUIȚI

Apartamentele scoase la vânzare la Timișoara, fie că vorbim de cele noi sau cele vechi, sunt tot mai scumpe. Prețul cerut pentru un metru pătrat util a crescut cu peste opt procente în ultimele 12 luni.

Persoanele care intenționează să-și cumpere un apartament în capitala Banatului trebuie să știe că apartamentele noi și vechi sunt din ce în ce mai scumpe. Astfel, dacă vorbim de locuințele noi, prețul cerut pentru un metru pătrat util este de 1.082 euro, iar în cazul celor vechi – 1.081 euro.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, prețurile cerute ale locuințelor din România continuă să se majoreze. Suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național (noi și vechi) a crescut în aprilie cu 1,2%, de la 1.092 de euro pe metru pătrat util, la 1.105 euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este cu 8,8% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului precedent, respectiv 1.016 euro pe metru pătrat util.

Și la Timișoara au crescut prețurile locuințelor. Indicele Imobiliare.ro relevă un avans al prețurilor de 1,6% în aprilie, de la 1.065 la 1.082 de euro pe metru pătrat – cea din urmă valoare fiind cu 8,2% mai mare decât cea valabilă în perioada similară din 2016, respectiv 1.000 de euro pe metru pătrat util.

Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,3% luna trecută (de la 1.067 la 1.081 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 2,2% (de la 1.059 la 1.082 de euro pe metru pătrat).

Dezvoltatorii “migrează” spre localitățile de lângă Timișoara

Potrivit unui raport de piață realizat în perioada martie – aprilie de către Imobiliare.ro, în șapte mari orașe ale țării și împrejurimi se află 1.400 de ansambluri rezidențiale cu minim 30 de apartamente.


Acestea se află în diferite faze de dezvoltare, iar interesul românilor s-a triplat, în ultimii cinci ani, pentru segmental rezidențial nou. Aproximativ 60% dintre potențialii cumpărători ar opta pentru o locuință nouă, în detrimentul uneia vechi.

În Timișoara există în prezent 182 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente. 69 din total sunt disponibile spre vânzare, 56 au fost deja contractate, iar 57 așteaptă demararea lucrărilor.

În orașul de pe Bega se observă tendința de „migrație” a dezvoltatorilor spre localitățile adiacente orașului, care atrag însă, în general, proiecte de mici dimensiuni (sub 100 de unități), fie de apartamente, fie de case.

Cel mai amplu proiect este de departe investiția de 120 de milioane de euro, realizată de antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, în ansamblul rezidențial ISHO: localizat în apropiere de centrul orașului, pe un fost teren industrial, acesta va cuprinde în doar trei ani 1.200 de apartamente, 50.000 mp de birouri, 1 hectar de spații verzi, o parcare de 2.000 de locuri, alături de o zonă de servicii și facilități sportive și culturale. De asemenea, ansamblul dezvoltat de Ovidiu Șandor este singurul care intră și pe segmentul premium, etajele superioare fiind prevăzute pentru apartamente ultra moderne de tip penthouse.

Cel mai mare ansamblu construit până acum în oraș este Uranus Plaza, din zona Spitalul Județean Timișoara, cu 223 de apartamente finalizate. Un proiect ambițios este și ansamblul Adora Forest al celor de la Tagor – situat însă în Dumbrăvița, acesta este prevăzut să cuprindă în jur de 1.000 de locuințe dezvoltate în mai multe etape (dintre care 107 au fost deja livrate). Un alt proiect notabil aflat pe agenda dezvoltatorilor locali este și City of Mara, din Calea Circumvalațiunii (aproximativ 45 de locuințe livrate din 1.000 de unități anunțate în proiect).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.