Aurul roșu din Banat care se vinde și cu 30.000 euro kilogramul

Aurul roșu din Banat care se vinde și cu 30.000 euro kilogramul

0
DISTRIBUIȚI

 

Șofranul este un condiment extrem de căutat

Un bărbat din Belgia, care s-a stabilit în localitatea Berzovia, din județul Caraș-Severin, în urmă cu doisprezece ani, deține o afacere inedită. Astfel, Vincent de Busson cultivă pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați șofranul, cunoscut și sub numele de “aurul roșu”. Deocamdată, româncele știu prea puține despre cel mai scump condiment din lume, astfel că nici nu prea-l folosesc în bucătărie.

Vincent ne povestește că a încercat să cultive pentru prima dată șofran în Banat, în urmă cu patru ani. Iar începutul nu a fost deloc ușor, pentru că a fost nevoie ca planta să fie aclimatizată. După doi ani de încercări, bulbii de șofran au fost adaptați climei din România.

“Am adus bulbii din Belgia, eu sunt de acolo, am venit în județul Caraș-Severin în urmă cu doisprezece ani. Procesul de plantare a trebuit adaptat la clima din România, noi am găsit variante, iar acum bulbii de șofran sunt adaptați. Este foarte greu să cultivi șofran în România, pentru că nu putem să folosim ierbicid, pesticid și nici îngrășământ chimic. Asta este cea mai mare dificultate în cultura de șofran și totul se face manual, pentru a fi un produs biologic. Asta necesită multă muncă fizică”, explică Vincent de Busson.

Belgianul stabilit în Banat spune că, în prezent, cultivă șofran pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați și își propune ca, în perioada următoare, să se extindă la trei, patru hectare. “Aurul roșu” cultivat în județul Caraș-Severin ajunge, în principal, în Belgia, dar și la unele restaurante de lux din România.


Gospodinele din țara noastră știu prea puține despre beneficiile pe care le are șofranul, motiv pentru care nu-l prea folosesc în bucătăria.

“Vând șofranul în străinătate, pe piața din România suntem la început, este foarte puțin cunoscut șofranul și cred că este important de transmis cum se folosește și la ce se folosește șofranul. În Belgia am vândut șofranul, am cunoștințe acolo, și colaborăm cu un restaurant din București, care cumpără șofran de la mine. În România eu nu știu să fie un producător mare de șofran, adică care să cultive cel puțin jumătate de hectar”, ne spune Vincent de Busson.

“Aurul roșu” se vinde și cu 30.000 euro kilogramul

Prețul “aurului roșu” este unul condimentat. În funcție de calitate, un singur kilogram de șofran ajunge să coste și 30.000 de euro. Însă specialiștii spun că gustul pe care-l dă preparatelor culinare este unic.

“Prețul variază în funcție de calitate și de cantitate. Sunt patru categorii de calitate pentru șofran. Calitatea variază de la an la an, în funcție de soare, de vreme, de ploi. Cel mai mic preț este de 5.000 euro la kilogram, cel mai mare este de 30.000 de euro la kilogram. Poți să începi cu 500 de metri pătrați, cu 2.000 de metri pătrați, cu un hectar pe care să cultivi șofran. După patru ani, cine a făcut investiții, folosește bulbii plantați inițial pentru a mări suprafața. Investiția minimă este de 4.000 – 5.000 de euro”, explică belgianul stabilit în localitatea Berzovia.

Vincent de Busson poate recolta cel mult un kilogram de șofran, cultivat pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați.

Șofranul este considerat cel mai scump și mai valoros condiment din lume. Prețul este atât de ridicat pentru că culesul firelor de șofran nu este o muncă ușoară plus că are efecte extraordinare asupra organismului. Pentru un singur kilogram de “aur roșu” trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori, din care se rețin doar stigmatele.

Șofranul este considerat un simbol al luminii și are originea în Orientul Mijlociu. “Aurul roșu” este o sursă importantă de magneziu, vitamina B6, fier și potasiu. Are o culoare vibrantă, galbenă, dată de conținutul de antioxidanți. În bucătărie, poate fi folosit în supe și la preparatele cu fructe de mare, la orezuri, dar și la prăjituri. Este suficient un vârf de cuțit de șofran pentru ca mâncarea să aibă un gust deosebit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.