Dan Idolu: „Noua aerogară va fi gata până în martie 2018”. Ce...

Dan Idolu: „Noua aerogară va fi gata până în martie 2018”. Ce spune directorul Aeroportului Internaţional Timişoara despre problemele cu parcarea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Dan Idolu, directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, a vorbit aseară, la emisiunea PRESSALERT LIVE, despre principalele probleme cu care se confruntă instituţia pe care o conduce, dar şi despre noua rută către Tel Aviv, care va fi la dispoziţia pasagerilor de la sfârşitul lunii octombrie. Invitatul din studioul HDV spune că noua rută are mai multe plusuri.

Avem destinaţie, din 30 octombrie, de două ori pe săptămână, către Tel Aviv. Poate sună abstract, dar este un oraş ultramodern, cu plaje frumoase, cu o gastronomie deosebită. Mai mult, de acolo se organizează excursii turistice către locurile sfinte. Pentru creştinii ortodocşi practicanţi, dar şi pentru alţii, e foarte importantă destinaţia. În al doilea rând pentru mediul de afaceri e important, plus tradiţia istorică, în Timişoara existând o comunitate evreiască puternică. E operată de Wizzair, am lucrat câteva luni de zile la proiect. Pe lângă alte destinaţii nu am vorbit doar cu Wizzair, la târguri, pe relaţiile comerciale, oamenii pleaca la întâlniri cu diverse companii”, a explicat Dan Idolu la PRESSALERT LIVE. Întrebat despre securitatea aeroportuară, directorul Aeroportului Internaţional Timişoara a dat garanţii solide. „Suntem foarte pregătiţi că măsurile de securitate. România este considerată în ultimii trei ani ţara cea mai sigură în domeniul securităţii aeroportuare din Europa. În România, Timişoara este cel puţin în primele trei, dacă nu chiar pe primul loc, din acest punct de vedere. Sper să nu verificăm niciodată în practică, decât prin exerciţii periodice. În Timişoara există o brigadă antitero foarte bine pregătită, dar şi organizarea aeroportului e pregătită”, a declarat Dan Idolu, aflat în studioul HDV.

Toţi cei care aleg să plece de pe principalul aeroport din vestul ţării, au deschidere pentru întreaga lume în nici două ore, fapt explicat de Dan Idolu. „Trebuie să uităm de relaţia Timişoara – Viena şi retur. Când s-a scos ruta, a fost făcută la nivel de companie, a Lufthansei, pentru că zborurile către capitala Austriei erau făcute cu o companie aflată în subordine. Nu se dorea concurenţă aeroportului din Munchen, care e deţinut în bună parte de Lufthansa. Acum a apărut Frankfurt, care este din lume, aeroportul cu cele mai multe destinaţii, aproape 300 regulate. Multe altele, pe perioadă de vacanţe, sunt regulate. Înseamnă că de la Timişoara, în nici două ore, ţi se deschise lumea. Avem cursă zilnică, de şapte ori pe săptămână. E ceva extraordinar ca şi conexiune. Am investit ani de zile în zona nevăzută de clienţi, ci văzută de companiile aeriene”, a specificat consilierul local PSD.

Aeroportul Internaţional Timişoara, după spusele invitatului PRESSALERT LIVE, întâmpină probleme în construcţia noii parcări din cauza Primăriei Ghiroda.


A fost organizată licitaţie în iarnă. Nici nu ne gândeam că în mai nu vom finaliza lucrările. E vorba de o parcare inteligentă, în jur de 300.000 de euro au costat echipamentele. Ca să poţi moderniza vechea infrastructură trebuia să construim noua parcare, la intrarea în aeroport, pe dreapta. Am închis zona, am început lucrările de desecare şi ne-am blocat la Primăria Ghiroda, unde cel mai mare contribuitor este aeroportul. Am început discuţiile în decembrie, totul părea în regulă. E vorba de 2.700 de mp, proprietatea a Ghirodei, pe care am dorit să o concesionăm. Iniţial am primit asigurări că nu vom avea probleme, dar au apărut în martie, când a fost pe ordinea de zi a consiliului local. Cei trei consilieri apropiaţi politic de domnul primar nu au vrut să voteze. Hotărârea a fost dată în cele din urmă în 6 martie, dar nici acum nu s-a pus în aplicare. Am pregătit o plângere prealabilă pentru domnul primar, pentră metodele de tergiversare. În total, de când am început schimbul de documente, avea undeva la 200 de zile pentru corespondenţă, iar nouă doar 9 zile”, a declarat Dan Idolu.

Mai mult sau mai puţin, problema a rămas încă în coadă de peşte. „Principalul interesat ar trebui să fie Primăria Ghiroda. La un aeroport puternic dezvoltat se dezvoltă în jur diverse afaceri, aşa trebuie să gândească un tânăr primar. După ce am trimis draftul de contract, trebuie doar semnat, el se întoarce într-o altă formulă în care au fost introduse nişte clauze aberante, nelegate, abuzive. Ei au elaborat caietul de sarcini în vederea concesiunii, respectat întocmai 49 de ani, modificat în cazuri excepţionale sau cu valorea inflaţiei. Aşa spune legea şi codul civil. Noi am fost toleranţi, am vrut să modificăm după perioada de amortizare a investiţiilor. Nu putem noi, ca şi concesionari, să plecăm când vrea cealaltă parte. S-a mai venit cu o formulă atenuată că poate fi modificat în mod rezonabil. Păi ce înseamnă rezonabil? Nu putem accepta un contract care poate bloca afacerea peste 10 ani. Au venit echipamentele, oamenii vor să le pună în funcţiune, dar nu au unde”, a specificat Dan Idolu.

Există şi motive de satisfacţie, întrucât noua aerogară va începe să prindă contur. „Aerogara de sosiri curse externe, unde avem asigurat creditul, finanţare prin bancă, termen de finalizare 31 martie 2018. Vor merge foarte repede lucrările. Trebuie pregătite astfel încât să fie cât mai puţin timp ocupată acea zonă publică. Va fi un nou terminal de sosire, cu trei benzi de bagaje pe sosiri, cu opt fluxuri de poliţie de frontieră, zonă publică generoasă. Se va mări zona publică, se va câştiga şi în imagine, şi în facilităţi”, e explicat directorul Aeroportului Internaţional Timişoara.

Pentru al patrulea an la rând, aeroportul timişorean va fi gazda unui spectacol aviatic, care va avea loc în 10 iunie. „Mitingul aerian este la a patra ediţie. Vrem să o ducem cât mai mulţi ani de acum înainte. Sunt mulţumit că reuşim să organizăm evenimente de genul pentru comunitate, pentru a insufla tinerilor dorinţa de a practica aviaţa sub formă sportivă, comercială, dar în primul rând de a deveni pasageri. Va conţine un spectacol similar cu cel de anul trecut. E la 19.00 pentru a evita căldurile de la prânz şi ca spectacolul aerian, de lumini şi fum, să fie mai intens”, a dezvăluit Dan Idolu la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.