Învățământul profesional după model german, promovat la Timișoara de Ministerul Educației. Care...

Învățământul profesional după model german, promovat la Timișoara de Ministerul Educației. Care sunt principalele probleme

0
DISTRIBUIȚI

În unele școli cu clase profesionale din România, ca-n Germania. Din anul 2012 și până în prezent, în mai multe unități de învățământ din țară, companii nemțești, și nu numai, au sprijinit formarea elevilor. Astfel, pe lângă bursa lunară în valoare de 200 de lei, firmele oferă încă 200 de lei elevilor înscriși în clase profesionale duale, pe perioada celor trei ani de studiu.

Ministerul Educației a înțeles importanța implicării companiilor în formarea elevilor de la clasele profesionale, motiv pentru care, în această primăvară, a fost creat cadrul legislativ pentru organizarea și funcționarea învățământului dual. Prin urmare, nu numai că este recunoscută importanța acestui tip de învățământ profesional, dar se oferă și modalități de susținere a acestuia, prin acordarea de burse lunare elevilor, dar și prin posibilitățile de dotare la nivel înalt a atelierelor școlare.

Despre importanța învățământului profesional dual s-a discutat, ieri, la Timișoara, în prezența secretarului de stat în Ministerul Educației, Ariana Bucur, care recunoaște că sunt și câteva probleme. Cele mai importante sunt cele referitoare la mentalitatea părinților și a copiilor atunci când aud de termenul școală profesională, care trebuie schimbată.

“Anul acesta, legislativ am reușit să realizăm un cadru în care acest învățământ profesional dual să se poată realiza. Vor fi calificări noi, pentru care vom avea nevoie de curicule, de standarde de pregătire profesională, care ar trebui elaborate alături de mediul economic, pentru că ideea e să pregătești tinerii cu competențe dorite de angajator. Principala problemă este cea a mentalității părinților și copiilor, pentru că asociază acest învățământ profesional dual cu ce știau părinții de pe vremea în care ei erau elevi.


Până când vom schimba aceste mentalități, va trece ceva timp și trebuie să fie un efort concentra, am ajuns în situația în care și școlile trebuie să facă marketing”, a explicat Ariana Bucur.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, la nivel național sunt disponibile peste 4.000 de locuri în clasele profesionale duale, pe lângă cele din învățământul profesional clasic. „Sper să avem înscrieri în acest tip de învățământ. Există clase profesionale duale pentru domeniul mecanic, domeniul electro, textile, confecții, turism și alimentație”, a precizat Ariana Bucur.

La simpozionul cu tema “Școala profesională după model german – între necesitate și șansă” a participat și Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, care a afirmat că este important ca elevilor să le fie asigurată masa gratuit, pentru că mulți dintre copii provin din mediul rural.

“În acest an, avem 26 de clase cu 591 de elevi pe învățământ profesional în județul Timiș. Învățământul profesional dual vine cu câteva facilități în plus, ca o noutate, care ni-l aduce de data aceasta pe agentul economic. Dacă am accepta că nu toți copiii sunt de învățământ teoretic, nu ar trebui să fim reticenți. În anul școlar următor, vor fi patru clase profesionale duale în județul Timiș. La noi, elevii au cazare gratuită în internat, dar este o problemă în sensul că nu este asigurată și masa gratuit acelui copil care vine de la sat”, a declarat Aura Danielescu.

Simpozionul a fost organizat de Consulatul Republicii Federale Germania la Timișoara și Clubul Economic German Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.