Legenda Sânzâienelor și ritualuri păstrate din strămoși. Vezi ce manifestări au loc...

Legenda Sânzâienelor și ritualuri păstrate din strămoși. Vezi ce manifestări au loc în această zi FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Ziua de 24 iunie este, în tradiția populară, sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica, precedată de noaptea magică în care toate minunile sunt posibile, căci atât forțele binelui cât și cele ale răului au puteri sporite. Tot în această zi, biserica ortodoxă prăznuiește nașterea Sf. Ioan Botezătorul, dar și ziua de naștere a celorlalți sfinți, precum și cea a morții lor.

Originea acestei sărbători își are rădăcinile într-un vechi cult solar, iar Sânzienele erau considerate niște femei foarte frumoase, preotese ale soarelui, dar și zeițe ale întunericului, care își au lăcașul în păduri întinecate, pe care omul nu le poate străbate. Muritorii cred că Sânzienele își fac apariția în noaptea care precede sărbătoarea, când cântă și dansează, ajutând holdele să rodească și aducând fertilitate femeilor și animalelor. Ele dau puteri tămăduitoare și miros florilor care le poartă numele și ajută oamenii să se vindece de boli. Sunt zâne bune și iubitoare de dreptate, dar dacă nu sunt sărbătorite cum se cuvine, se supără și au puterea de a-i pedepsi pe păcătoși, pustiindu-le ogoarele și lăsând florile de sânziene fără puterea de a lecui.

Multe sunt datinile legate de această sărbătoare, de la culesul florilor de sânziene, sfințite apoi la biserică, până la semnificațiile atribuite acestora în urma îndeplinirii anumitor ritualuri. Deși există obiceiuri specifice fiecărui loc, Sânzienele sunt sărbătorite în întreaga țară.

Sânzienele și „Fântâna cu leac” din Munții Almăjului

Țara Almăjului este cunoscută ca o zonă în care vechi obiceiuri și puternice tradiții legate de anumite evenimente ale anului sunt păstrate cu sfințenie. Unele dintre acestea sunt legate de sărbătoarea de Sânziene, sărbătorită în 24 iunie. În dimineața acestei zile, pe malul stâng al Nerei, „Fântâna cu leac” de pe Muntele Blidariu, al doilea ca înălțime din Munții Almăjului, devine loc de procesiune pentru locuitorii din satul Șopotu Vechi de la poalele muntelui, Dalboșeț, Gârbovăț, din sate și comune mai îndepărtate precum Lăpușnicu Mare, Bozovici, Prigor, Prilipeț, Pătaș, Borloveni și alte localități din Valea Almăjului, dar și din așezări aflate în Clisura Dunării. Aceștia urcă în vârful muntelui în frunte cu preoții care slujesc la bisericile din localitățile respective și țin aici o slujbă, iar credincioșii își spală mâinile și fața cu apă din fântână, ca să aibă parte de noroc și sănătate, și duc apă sfințită celor rămași acasă.

Totodată, există obiceiul de a culege flori de sânziene întâlnite în poienile și luminișurile de pe drum, din care se fac cununi care se pun la cruci ori pe trunchiuri de anini. Florile magice sunt duse și acasă, unde femeile și fetele împletesc cununi pe care le pun la icoană, în grinda caselor sau la stâni. Fetele nemăritate pun flori de sânziene sub pernă, pentru a-și visa ursitul. În unele sate, mănunchiuri din flori de sânziene sunt folosite pentru a stropi casa, animalele, curțile și grădinile cu apă sfințită. Florile de sânziene sunt, de asemenea, uscate și folosite pentru ceaiuri vindecătoare ale durerilor în gât. Se crede că apa fântânii are puteri miraculoase, care sunt mult mai mari în ziua de Sânziene. Localnicii vorbesc de vechi legende care povestesc despre porci atinși de o molimă, vindecați după ce s-au scăldat în apa de pe munte dar și despre călători, tăietori de lemne, pădurari, vânători, ciobani sau alți locuitori ai satelor din jur, care s-au vindecat de diferite boli după ce s-au spălat cu apa din fântână.

Manifestări folclorice în cinstea Sânzienelor

Sărbătoarea Sânzienelor e la mare cinste și în comuna arădeană Birchiș, unde grupul folcloric vocal „Sânzienele”, înființat în anul 1987, s-a făcut cunoscut prin repertoriul impresionant de peste 150 de cântece populare tradiționale din folclorul local nealterat al satelor de pe malul stâng al Mureșului. Costumele pe care le poartă Sânzienele au o vechime de peste un veac și se remarcă prin bogăția cusăturii de pe mânecă, caracteristică portului tradițional local.

În această lună, grupul „Sânzienele” va marca cele trei decenii de existență ale grupului printr-un spectacol aniversar.


Comuna arădeană Bârsa găzduiește, la rândul ei, unul din cele mai mari festivaluri de pe Valea Crișului, „Flori de Sânziene”, care se desfășoară de zece ani, cu invitați din întreg județul și din județele învecinate.

Surse foto: cunoastelumea.ro, antena3.ro, micul-dac.ro, info-caras.ro, infocs.ro, glsa.ro, ccja.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.