Mii de timișeni suferă de Parkinson. Campanie inedită de conștientizare, la Timișoara

Mii de timișeni suferă de Parkinson. Campanie inedită de conștientizare, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Statistici alarmante în județul Timiș. Doar în primele cinci luni ale acestui an, peste 1.000 de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson. Asta în condițiile în care pe întreg anul 2016 au fost diagnosticate aproximativ același număr de cazuri. Medicii spun, însă, că numărul bolnavilor este și mai mare. În prezent, în evidențe se află doar cei care sunt în stadii avansate ale bolii și sunt încadrați într-un anumit grad de handicap.

„Numărul e mult mai mare decât al celor care sunt în evidență. Există o îmbunătățire a stării pacienților. Sunt mult mai mulți pacienți care ajung în fază incipientă de boală și atunci ajung să beneficieze și de ajutor”, a spus Mihaela Simu, medic neurolog la Spitalul Județean Timișoara.

Astăzi, la Timișoara, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, a lansat o campanie de informare și educare cu privire la această afecțiune.


Astfel, în Iulius Mall este expusă o „instalație din lalele” – un ansamblu senzorial unic ce transpune artistic unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil.

Societatea de Neurologie din România susține și dezvoltarea unor „Centre de Expertiză în Domeniul Tulburărilor de Mișcare și al Managementului Bolii Parkinson”, în cadrul universităților din țară. În Timișoara funcționează un astfel de centru, în care pacienți cu Parkinson sunt tratați de echipe formate din neurolog, psiholog, nutriționist, logoped sau fizioterapeut.

Potrivit statisticilor, în România trăiesc nu mai puțin de 72.000 de persoane diagnosticate cu această boală care, nedescoperită la timp, poate duce la imobilizarea la pat pentru că pacientul nu se mai poate opri din tremurat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.