Noul guvern începe munca. Vezi cine sunt miniștrii care au legătură cu...

Noul guvern începe munca. Vezi cine sunt miniștrii care au legătură cu vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Cabinetul Tudose a primit, ieri, votul de încredere al parlamentului iar miniștrii au depus jurământul la palatul Cotroceni. Unul din cei 11 miniștri noi este senatorul de Arad Mihai Fifor, filolog și antropolog, căruia i s-a încredințat portofoliul ministerului Economiei. În vara anului 2015, după demisia lui Ioan Rus, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Mihai Fifor în funcția de ministru al Transporturilor în guvernul Ponta, pe motiv că nu are experiența managerială necesară pentru a gestiona acest domeniu.

Născut în 10 mai 1970 la Drobeta Turnu Severin, Mihai Viorel Fifor a urmat studiile preuniversitare în orașul natal, din 1989 a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității din Craiova, iar de la sfârșitul lunii decembrie a aceluiași an a devenit lider al studenților craioveni. După absolvirea facultății, în 1994, și-a susținut licența în română și engleză, iar un an mai târziu, un master în literatura română la universitatea craioveană. A ocupat un post de cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolaescu-Plopșor” al Academiei Române, unde a studiat cu precădere minoritățile românești din afara granițelor, în special cele din Valea Timocului. Aceasta a fost și tema lucrării sale de doctorat, el obținând în anul 2003 titlul de doctor în antropologie socială. A devenit conferențiar universitar doctor asociat în cadrul Facultății de Litere din Craiova, predând discipline de management administrativ.

În anul 2001 și-a început activitatea în administrația publică locală, devenind directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, unde a susținut mai multe proiecte menite să conserve și să promoveze satul românesc tradițional, ulterior fiind manager al Muzeului Regional al Olteniei. A absolvit cursurile de master în managementul afacerilor publice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, pe cele ale Colegiului Național de Apărare și ale Colegiului Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție.


A fost secretar de stat în ministerul Afacerilor Interne pe problemele instituțiilor prefectului iar apoi ale comunităților locale, senator USL (din partea PSD) din 2012 într-un colegiu din județul Dolj, în anul 2014 a fost desemnat președinte al comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana, cumpărate de Ioana Băsescu iar din toamna anului 2015 s-a mutat la Arad, pentru a coordona activitatea organizației municipale PSD Arad. La alegerile parlamentare din 2016, PSD a reușit pentru prima dată să obțină la Arad un scor mai mare decât PNL, Mihai Fifor fiind ales senator. El este președintele comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009, care încă nu și-a finalizat activitatea, dar va trebui să renunțe la această calitate, deoarece este incompatibilă cu funcția de ministru.

Victor Negrescu, noul ministru delegat pentru Afaceri Europene, a fost ales europarlamentar PSD în anul 2014, a inițiat la Bruxelles mai multe proiecte printre care “Delegația Transilvaniei și Banatului” pe lângă Uniunea Europeană, care promovează valorile locale ale regiunii și a deschis mai multe cabinete de europarlamentar, printre care în orașele Timișoara, Arad și Reșița.

Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe în guvernul Văcăroiu din partea FDSN, și, pentru o scurtă perioadă, în guvernul Ponta în 2014, ministru liberal al Apărării Naționale în guvernul Tăriceanu din aprilie 2007 până în decembrie 2008, senator pe listele PDSR, PNL și Alianței D.A., candidat la președinție al partidului Alianța pentru România (ApR) în anul 2000 și apoi candidat independent în 2014, după ce fusese desemnat director al SIE de Traian Băsescu în 2012, s-a născut în 1941 în orașul Brad, la vremea respectivă reședință de plasă în județul Hunedoara. A absolvit liceul “Moise Nicoară” din Arad și a urmat cursurile facultății de drept din București, începându-și cariera diplomatică la Ministerul Afacerilor Externe în 1966, unde a ocupat mai multe funcții.

Medicul bihorean Florian Bodog, un personaj a cărui carieră conține câteva episoade scandaloase legate de doctorate și finanțarea campaniei electorale din 2012 dar care a fost reconfirmat ministru al Sănătății, a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara între 1997 și 2002, unde a obținut diploma de medic specialist în chirurgie plastică, iar Petre Daea, care păstrează funcția de ministru al Agriculturii, este absolvent al Facultății de Agronomie Timișoara în 1973, cu specializarea inginer agronom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.