O destinație turistică mai puțin cunoscută, dar accesibilă românilor din vestul țării:...

O destinație turistică mai puțin cunoscută, dar accesibilă românilor din vestul țării: Banja Luka, locul unde bănățenii se vor simți ca acasă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Banjaluka, al doilea oraș al Bosniei și Herțegovinei după Sarajevo și capitala administrativă a Republicii Srpska, aflat la o distanță de mai puțin de 500 de kilometri de Timișoara, este așezat într-o vale înconjurată de dealuri, pe malul râului Vrbas, într-o zonă pitorească în care predomină clima mediteraneană și submediteraneană, cu multe canioane, cascade, mori de apă, mănăstiri, cetăți medievale sau bisericuțe de lemn, care, completate de numeroasele și atractivele evenimente organizate de localnici, fac din întreaga regiune o deosebit de interesantă și inedită destinație turistică, foarte atractivă și pentru români, mai ales pentru cei care locuiesc în vestul țării. Reprezentanți ai organizației turistice din Banja Luka au venit la Timișoara pentru a-și prezenta oferta turistică, ilustrată cu câteva momente etnografice cu dansuri și muzică, un obicei de rugă din Republica Srpska, produse de gastronomie locală și materiale de informare asupra obiectivelor turistice din regiune.

Un obicei al locului – ruga sârbească

Ruga sârbească este o sărbătoare a fiecărei familii, închinată, potrivit tradiției, sfântului ales pentru a o ocroti. În ziua respectivă, ușile casei sunt larg deschise pentru invitați și nu numai iar sărbătoarea se desfășoară după un întreg ceremonial. Lumânarea, colacul sfințit la biserică, vinul de rugă păstrat special pentru acest eveniment și coliva au valoare de simbol și nu pot lipsi de pe masa rugii. Dimineața se pregătesc păhărelele cu țuică, tinerii aduc colacul sfințit de la biserică și se reunește întraga familie în jurul mesei de rugă.

Curând încep să sosească musafirii, în frunte cu nașul, rudele și prietenii. Întâi intră bărbații, apoi femeile, se fac urări, se spun rugăciuni și se aprinde lumânarea rugii. Colacul sfințit este tăiat de patru bărbați și se tămâiază masa pentru alungarea tuturor duhurilor rele. Este o bună ocazie de împăcare pentru cei care au fost supărați, cei prezenți schimbă paharele, semn că au fost împărțite din inimă și musafirii sunt invitați la masă. De pe masa de rugă nu lipsește nici mărul, sfânt pentru sârbi, simbol al sănătății și prosperității familiei. După îndeplinirea întregului ritual începe petrecerea, se cântă melodii tradiționale dedicate rugii iar gazdele pun pe masă tot ce au mai bun, de la brânza de casă și micii de Banjaluka până la sarmale și friptură de purcel.

Atracții turistice în oraș și împrejurimi

Printre atracțiile orașului se numără fortăreața Kastel, mormântul Safikadei, o tânără frumoasă din Banijaluka despre care legenda spune că s-a îndrăgostit fulgerător de un tânăr soldat și, după ce își juraseră dragoste veșnică, ea și-a luat viața aflând că iubitul ei a fost ucis, geamia Ferhadia, construită în 1579, când orașul era centrul pașalâcului bosniac și reclădită în urmă cu câțiva ani după vechiul proiect, mahalaua mică, centrul vechi al orașului cu principalele piețe, biserici și numeroase clădiri publice.

Regiunea este renumită și pentru oferta sa gastronomică printre care celebrul „cevap de Banja Luka” sau pentru satul etno Liubacka Dolina, înființat de Nedeljko Brankovici, un adevărat muzeu în aer liber cu atmosfera specifică sfârșitului de secol XIX și începutul celui următor, pentru broderia cunoscută sub numele de „legătura șarpelui”, aflată în patrimoniul UNESCO, împreună cu podul construit peste râul Drina. Și la poalele muntelui Kozara, multe sate își păstrează tradițiile și obiceiurile, pot fi văzute expoziții și centre comerciale cu produse specifice zonei și sunt organizate dansuri populare tradiționale pentru vizitatori.

Natură și sporturi extreme

Turismul de aventură are o bogată ofertă de sporturi acvatice pe râu precum rafting, cu singurul traseu iluminat din Europa, caiac, canoe, sau ambarcațiunile specifice cunoscute sub numele de „gondolele de Banja Luka”, sporturi aeriene, mai ales zbor cu parapanta și sărituri în tandem din elicopter sau avion, cicloturism pe numeroase trasee și drumeții la pas, călărie, turism montan cu peste 70 de trasee de alpinism, sau turismul istoric, ecumenic sau viticol, mai ales în Herțegovina.

Satul Delibașa este renumit pentru brânzeturile sale, există mai multe parcuri naționale în împrejurimi, lacuri cunoscute la nivel internațional pentru pescuit, iar între Mokra Gora și Višegrad se pot face plimbări cu mocănița. Tot aici se află și Andrićgrad, amenajat de celebrul regizor Emir Kusturica în locul în care a făcut mai multe filmări, și care e dedicat scriitorului Ivo Andrić, laureat al premiului Nobel.

Festivaluri și evenimente culturale

Numeroase evenimente culturale sunt organizate de oraș în cursul întregului an, precum sărbătoarea Sfântului Sava în ianuarie, carnavalul din februarie, zilele lui Vlada Miloșevici și ziua orașului în luna aprilie și alte festivaluri sau manifestări tradiționale printre care se numără festivalul orchestrelor de tamburași sau noaptea muzeelor.

Anual au loc peste 50 de evenimente culturale, majoritatea de la sfârșitul lunii mai până în septembrie, și cuprind numeroase festivaluri cu muzică rock, rock-etno, jazz sau muzică electronică.


Unele au un caracter regional, la care participă și formații din România, altele sunt cunoscute deja pe plan internațional. Festivalul tinerilor este urmărit de multe case de discuri din străinătate, iar câștigătorii sunt sponsorizați de MTV. Banja Luka se impune ca o destinație de vacanță demnă de luat în seamă.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.