figure id="attachment_278756" aria-describedby="caption-attachment-278756" style="width: 640px" class="wp-caption alignnone">
Proiectul Thy Veils a scos o nouă piesă care va fi inclusă în „Neoradiant“, ”, numele pasului următor în odiseea formației, o nouă și vastă dimensiune, dar în același limbaj artistic pe care acest ansamblu îl rafinează din 1996, melodie care poate fi ascultată aici. „Noua piesă Thy Veils continuă să exploreze noile direcții dinamice și futurise ale grupului. “Trancing” este a 4-a piesă din “Neoradiant“ şi prezintă și pe cel mai nou și totodată tânăr membru Thy Veils: este vorba de buzoianca Dora Gaitanovici care, la cei doar 17 ani ai săi, este deja un talent muzical impunător. Cu o pregătire ce a început la vârsta de doar 4 ani, Dora este deja un nume cunoscut în muzica românească, cele mai recente colaborări ale sale incluzând și piesa “Apus” a celor de la Implant Pentru Refuz.“, spune Daniel Dorobanţu, creatorul Thy Veils. În perioada ce urmează, Thy Veils va prezenta spectacolul-concept “Live Neoradiant” atât în țară cât și în străinătate. În 21 Iunie, Thy Veils’ Neoradiant va răsuna pe malurile lacului Balaton, în Ungaria, la Everness Festival. Urmează participarea la Gărâna Jazz Festival, unde Thy Veils va încheia programul la scena principală în seara de vineri, 7 Iulie, într-o formulă axată pe improvizație: Daniel Dorobantu (electronică, vizual), Radu Pieloiu (tobe), Petre Ionuțescu (trompetă) și, pentru prima dată pe scenă cu Thy Veils, Dora Gaitanovici (voce). În 13 Octombrie, Thy Veils’ Neoradiant va fi prezentat în Timișoara, într-un show-eveniment extins și elaborat.
Duminică seara, melomanii timişoreni au avut parte de un nou concert susţinut de Daniel Dorobanţu la Biserica Millenium din Timişoara, cel de-al 4-lea eveniment din seria intitulată “concerte de basm”, pornită în 2014.
Prezentat de Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, concertul din Biserica Millennium a oferit 80 minute de muzică ce se află la intersecția dintre electronic ambient și modern classical, o muzică contemplativă, cu ecouri ancestrale și mitologice. Alături de piese deja cunoscute din albumele precedente, D.D. a inclus în program și 4 piese noi, ce urmează a fi lansate în toamna acestui an.
În spațiul bisericii, ocupat complet de publicul numeros, muzica imersivă și învăluitoare a fost complementată de un spectacol de lumini condus de Cristian “Sol Faur” Popescu, alături de proiecțiile video ce au inclus lucrările artiștilor vizuali Marian Ștefan și M.J. Wonderkind.
Iubitorii trăirilor de poveste sunt invitați în 15 August în Biserica Mănăstirii Maria Radna, Lipova, unde Daniel Dorobanțu împreună cu Petre Ionuțescu vor oferi atât celor prezenți cât și publicului conectat online la eveniment, un concert explorativ și oniric, pregătit de cei doi prieteni cu multă dedicație.
De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta lui este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul Ars Electronica din Linz și menționate în The New York Times și The Guardian. Ca și fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România.
Foto: Mihai Surdea