Pledoarie pentru apă: cum să ne hidratăm corespunzător în timpul verii

Pledoarie pentru apă: cum să ne hidratăm corespunzător în timpul verii

0
DISTRIBUIȚI

După o primăvara rece şi ploioasă, vara începe să îşi intre în drepturi. Temperaturile de afară sunt în continuă creştere, iar schimbările climatice impun şi ele modificări la nivelul regimului alimentar, pentru a ne ajută să păstrăm o stare de confort. Consumul de apă este unul din elementele cheie care ne ajută să ne menținem sănătoși pe durata verii și nu numai. Printre beneficiile unei hidratări corespunzătoare amintim menținerea temperaturii corporale, eliminarea toxinelor și hidratarea articulațiilor.

Conform recomandărilor medicale, necesarul zilnic de apă este de opt pahare pe zi, însă, pentru mulți din nou regula sună a corvoadă. De altfel, nevoile fiecărui organism sunt diferite, astfel că în vreme ce unii oameni se pot hidrata suficient bând apă doar când le este sete, alții au nevoie să consume doi litri de apă pe zi sau chiar mai mult. Un bun mod de a afla dacă vă hidratați suficient este verificarea culorii urinei. Urina de culoare galben deschis ne idică un nivel optim de hidratare, în vreme ce culoarea galben închis spre maroniu este un semn clar că organismul nu primește suficientă apă.

Surse de hidratare

Un alt factor important de luat în calcul atunci când vorbim despre hidratare este și faptul că organismul primește apă și din consumul de fructe sau legume, dar și a altor băuturi, precum cafeaua. Este însă important să știți că aportul de apă din alte alimente vine și cu calorii nedorite sau cu cantități mari de zahăr. Specialiștii atenționează asupra faptului că un consum ridicat de cafea poate avea un efect invers, cauzând deshidratare. Nu numai atât, dar cei care consumă cantități mari de cafea au tendința de a deveni anxioși, astfel că rația zilnică de cafea nu ar trebui să depășească două cești.


În ceea ce privește apa din legume, un conținut ridicat se găsește în roșii, salată verde sau pepene.

Specialiştii recomandă să consumaţi apă în cantităţi suficiente pentru a preveni apariţia simptomelor deshidratării. În funcţie de starea lor de sănătate, unii oameni sunt mai predispuşi la deshidratare. Printre cei care trebuie să pună un accent ridicat pe hidratare se numără cei cu boli de rinichi, cei care simptome precum febra, stări de vomă sau diaree, femeile însărcinate sau care alăptează, cei care ţin diete şi cei care nu au timp suficient pentru a consuma suficientă apă. Un risc ridicat de deshidratare au şi vârstnicii, din cauză cu odată cu îmbătrânirea creierul transmite din ce în ce mai puţine impulsuri privind starea de sete.

Organismul ne dă semnale clare atunci când ne confruntăm cu deshidratarea. Simptomele care ar trebui să vă îngrijoreze sunt: urina insuficientă, urina de culoare închisă, gura uscată, senzaţie de somnolenţă sau oboseală, senzaţie extremă de sete, durerile de cap, stările de confuzie, ameţeală sau chiar lipsa lacrimilor.

Sfaturi utile

Iată câteva ponturi utile pentru a vă menţine hidrataţi mai ales în lunile care urmează, cu temperaturi ridicate.

Luaţi cu dumneavoastră în oraş o sticlă cu apă. Umpleţi-o cu apă de la robinet sau de la dozator pentru a vă asigura că aveţi mereu la îndemână suficientă. Dacă nu vă place gustul apei, încercaţi să adăugaţi o felie de lămâie sau lime pentru a o transforma într-o băutură specială.

Atunci când simţiţi că vă este foame, beţi apă. Adesea senzaţia de foame este cauzată de o hidratare insuficientă , iar consumul de mâncare nu va rezolva problema hidratării. În plus, consumul de apă creşte senzaţia de săţietate şi vă poate ajuta să vă simţiţi sătul.

Dacă rutina dumneavoastră zilnică nu include consumul de apă puteţi încerca să beţi apă după un program regulat: dimineaţa când vă treziţi, la micul dejun, la prânz, la cină şi înainte de culcare. O altă metodă bună este să beţi câte un pahar micuţ de apă la începutul fiecărei ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.